Na het afronden van mijn opleiding toerisme heb ik jarenlang gewerkt als receptiemedewerkster in diverse hotels. Door een reorganisatie binnen de hotelketen kwam daar helaas onverwacht een eind aan. Per toeval vond ik een vacature als receptioniste op een camping op nog geen 10 minuten van mijn woonplaats. Dit was dé baan voor mij! En tot mijn grote vreugde werd ik aangenomen.

Alle onderwerpen in dit artikel
Werken op een camping
Werken op een camping. Is het zo leuk als dat het lijkt?

De camping was een ruime, groene familiecamping, direct gelegen aan het water van de prachtige randmeren (Overijssel). De camping bestond voor het grootste deel uit vaste standplaatsen, enkele verhuurcaravans en een fijn rustig kampeerterrein voor toeristisch kamperen. Daarnaast had de camping ook een mooie jachthaven. De faciliteiten waren basic. Zo was er was een zwemvijver, een paar speeltuintje, sportveld en een kantine met cafetaria. De camping was populair onder watersporters, vissers en rustzoekers. Mocht dit je aanspreken, dan moet ik je helaas teleurstellen. Dit artikel gaat om Camping en Jachthaven Roggebotsluit in Kampen en deze camping bestaat helaas niet meer.

Ruim 8 jaar lang werkte ik met zo veel plezier op deze camping. We werkten er met een klein team. Dit hield in dat ik altijd met van alles bezig was en overal wel wat vanaf wist. Het ene moment verwelkomde je een gast op de camping, en het volgende moment hielp je bij het afmeren van een veel te grote gehuurde boot van een onervaren ‘kapitein’ die bijna de aanlegsteiger dreigde te rammen. Naast de receptie en reserveringen was ik ook verantwoordelijk voor de administratie van de camping en de jachthaven. 

Camping en jachthaven aan de randmeren
Dit was het uitzicht op mijn werk. Wie kan dat nu zeggen!

Wat maakt werken op een camping zo leuk?

Wat ik het heerlijke aan mijn baan vond, was de vrijheid. In de zomer liep ik rond in mijn korte broek en op mijn sandalen. Ik genoot van het goede weer en alle kinderen waren lekker aan het spelen op het strand bij de zwemvijver. Tijdens het hoofdseizoen was het altijd hard werken. Hemelvaart en Pinksteren waren ook altijd enorm drukke periodes waar we heel veel gasten ontvingen. 

De aanname dat de campinggasten altijd vrolijk waren ‘omdat ze op vakantie’ waren bleek helaas niet altijd waar. Waren ze tevreden en hadden ze het naar hun zin, dan zag je ze niet. Waren er problemen of klachten, dan wisten ze je altijd te vinden. En dat hoort er natuurlijk bij. Naast een kletspraat je over het weer horen klachten en problemen oplossen ook bij het werken op een camping. Dat zorgt er ook voor dat het werk afwisselend was en bleef. 

Werken op een camping
De camping bestond uit vaste standplaatsen, verhuurcaravans en een kampeerterrein

Nadelen van het werken op een camping

Wat zijn de nadelen van het werken op een camping? Eigenlijk kan er ik geen een noemen. Misschien het feit dat je altijd werk op het moment dat mensen op vakantie zijn. Je kunt dus zelf tijdens het hoofdseizoen nooit op vakantie. Destijds was dat nog geen probleem. We hadden nog geen kinderen en waren dus niet gebonden aan schoolvakanties. We gingen zelf in het voor- en najaar op vakantie. Dit zijn ideale vakantieperiodes. Je bent net voor de drukte uit en kunt lekker bijkomen van een drukke zomer. 

Het kampeerterrein
Op een camping is altijd wat te doen!

Gedurende de wintermaanden was de camping altijd gesloten. We waren 's winters vooral bezig met de reserveringen van jaar- en seizoenplaatsen en het opknappen en onderhouden van het kampeerterrein en de faciliteiten. Een bijkomend voordeel was dat we er een extra lange Kerstvakantie op nahielden.

Hoe zag mijn gemiddelde werkdag op de camping eruit?

’s Ochtends begin je de dag met het uitchecken van de kampeergasten en het oplossen van eventuele problemen die tijdens de avond of de nacht hebben gespeeld. Soms kwamen er gasten die fietsen wilden huren, of tips wilden voor een dagje weg. 

Aan het eind van de ochtend maakte ik meestal een rondje over de camping. Om te kijken of alle kampeerders vertrokken waren die moesten vertrekken en om te controleren of het sanitair er nog schoon uit zag. Onderweg maakte je meestal regelmatig een praatje met de kampeerders die ik tegenkwam. 

Net na de lunch druppelden vaak de eerste nieuwe kampeerders al weer binnen. Je ontvangt ze en wijst ze de weg naar hun kampeerplaats. Tussendoor is er regelmatig overleg met de animatieteam en andere medewerkers van de buitendienst. Op de camping waar ik werkte kwam het ook regelmatig voor dat mijn assistentie nodig was in de haven. Denk aan aftanken van een boot of het aanwijzen van een goede ligplaats.

Tussendoor kan je onverwacht overvallen worden met niet alledaagse zaken die zo je hele middag opslokken. Een groepsreservering voor een oldtimer club, een EHBO geval, een inspectie van de ACSI, noem maar op. 

Retro Volkswagen busje
Met soms wel hele leuke gasten!

Misschien... ooit...

Door een ingrijpende ontwikkeling in het gebied waar de camping ligt, werd de camping ruim 2 jaar geleden gesloten. Mijn baan hielt op te bestaan en dus moest ik op zoek naar iets anders. Momenteel werk ik als administratief medewerker in een service en onderhoudsbedrijf. Ik mis het werk op de camping, maar weet ook dat dit soort werk nu moeilijker te combineren is met een gezin met 2 jonge kinderen. Wie weet wat de toekomst mij brengt. Gelukkig kan ik mijn kampeerpassie nu kwijt in Campingzoeker.nl

Ga op zoek naar een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen