Tegenwoordig kun je je voor alles verzekeren, zo ook rondom je vakantie en kampeeruitrusting. Hoewel veel verzekeringen elkaar overlappen op diverse fronten is het verstandig om je caravan apart te verzekeren. Een ongeluk, schade of diefstal kan iedereen overkomen. Daarnaast kun je ook je inboedel, voortent en zelfs je mover verzekeren. Wij leggen je uit waarom het verstandig is een caravanverzekering af te sluiten en waar je op moet letten wanneer je dit doet.

Alle onderwerpen in dit artikel
Verzekering voor caravans afsluiten
Ga goed verzekerd op vakantie!

Wat is een caravanverzekering?

Een veel gemaakte denkfout is het idee dat je reisverzekering ook schade en diefstal aan je caravan dekt. Dit is niet zo! Een reisverzekering dekt in vele gevallen een (deel) van de reissom, schade/diefstal of verlies van bagage en persoonlijke eigendommen, onverwachte kosten bij ziekte, annuleringen, ongevallen of (rechts)bijstand. Verzekeraars bieden daarnaast vaak nog aanvullende pakketten voor extreme sporten zoals duiken of wintersport.

Een caravanverzekering dekt kosten door schade, diefstal of verlies van je caravan. Een caravan verzekering is niet verplicht om af te sluiten. Zodra hij achter de auto hangt valt hij onder de WA-verzekering van de auto. Dit geldt dan alleen voor schade die je aan anderen toebrengt.

Welke verzekering heb jij voor je caravan?
Hoewel veel verzekeringen elkaar overlappen is het verstandig om je caravan apart te verzekeren.

Welke schade wordt gedekt door een caravanverzekering?

Een caravanverzekering dekt dus de kosten die ontstaan door schade, diefstal of verlies aan je kampeermiddel. Dit kan schade zijn door eigen toedoen of die van een ander. Denk bijvoorbeeld aan schade door een aanrijding, brandschade door kortsluiting, waterschade door lekkage, inbraak en vandalisme.  Niet bij alle verzekeringen zijn schade door natuurgeweld inbegrepen. We kennen allemaal wel de beelden van caravans die rondom de Italiaanse meren getroffen zijn door zware hagelbuien. Dit soort schade moet in de meeste gevallen dus aanvullend verzekerd worden. Controleer dit dus vooraf of sluit hiervoor een extra module af. Schade door hagel, blikseminslag of vallende takken is daarmee bijvoorbeeld extra gedekt.

Bij veel verzekeringen zit vervangend verblijf en repatriëring van je caravan in de basisdekking. Mocht er bijvoorbeeld in het buitenland iets gebeuren met caravan waardoor je er niet meer in kan verblijven, en je er niet meer mee kan rijden. Dan vergoed de verzekeraar de kosten voor een vervangend verblijf en regelen zij dat je caravan weer naar Nederland wordt getransporteerd.

Hagelschade caravan
Het kan ook 's zomers flink stormen!

Is je inboedel ook meeverzekerd bij een caravanverzekering?

Je caravaninboedel (alles wat niet aan je caravan vastzit, maar er wel bijhoort) moet je in de meeste gevallen apart verzekeren. Denk daarbij dus aan je kookgereedschap, interieur, tafels en stoelen. Maar dus niet je kleding, persoonlijke elektronica of je sieraden. Je voortent of luifel wordt niet altijd als onderdeel van je caravan gezien. Hetzelfde geldt voor je mover. Het verschilt per verzekeraar of dit bij de basisdekking is inbegrepen, of dat je deze aanvullend kan verzekeren. Ook is diefstal van je inboedel in je voortent vaak niet verzekerd. Een tent is namelijk niet iets wat je kan afsluiten tegen diefstal. Berg waardevolle zaken daarom altijd op in je caravan, en sluit deze altijd af als je weggaat. Tevens moet er een goedgekeurd disselslot op je caravan zitten met een zogenaamd SCM keurmerk.

Schade die ontstaat door slijtage, ondeskundig gebruik of onvoorzichtigheid wordt door de meeste verzekeraars niet gedekt. Daarnaast geldt dat je in veel gevallen een eigen risico per gebeurtenis zelf moet betalen, deze kan je in veel gevallen ook afkopen. Hierdoor stijgt dan natuurlijk wel de verzekeringspremie.

Verzekering afsluiten caravan
Met een goede verzekering zit je een stuk lekkerder!

Is je caravan ook verzekerd voor schade en diefstal wanneer deze in de stalling staat?

In veel gevallen wel, ook dit verschilt per verzekeraar. Vaak wordt er door de verzekeraar ook eisen gesteld aan de stalling. Is deze vrij toegankelijk, of beveiligd en afgesloten bijvoorbeeld? Informeer ook bij je stallinghouder of hij zelf verzekerd is, en of hij wil dat jij een caravanverzekering hebt. 

Wat moet je doen als je op vakantie schade hebt aan je caravan?

Heb je schade aan je caravan door een ongeluk, inbraak, vandalisme of door storm. Of is je caravan gestolen? Bel dan direct het alarmnummer van je verzekeraar, zij nemen dan precies met je door wat je moet doen. Wellicht is een aangifte noodzakelijk of dienen er foto’s gemaakt te worden van de situatie. Indien nodig regelen zij de nodige hulp ter plaatse, zorgen zij voor vervangend verblijf of regelen zij de repatriëring van je caravan.

je caravan verzekeren
Tijdens je vakantie kom je liever niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een caravanverzekering afsluiten, verstandig of zonde van je geld?

Je leest het wel, er zitten veel verschillen tussen de verschillende caravanverzekeringen. Het is dus verstandig om de voorwaarden van de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Er zijn diverse website die jou hierbij kunnen helpen. 

Een gemiddelde caravanverzekering kost tussen de 200 tot 500 euro per jaar. Dit kan ook goedkoper en zeker ook duurder. Alles hangt af van de aanvullende dekkingen en natuurlijk de waarde van je caravan. Is dat het geld waard? Absoluut. Een kleine schade aan bijvoorbeeld je raam door een flinke hagelsteen, of een kapotte achterverlichting door een aanrijding kan al snel aardig in de papieren lopen. We wensen je een goede en veilige vakantie!

vind een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen