Ga je met de auto op vakantie naar België, of ben je alleen van plan het land te doorkruizen? Wees je er dan van bewust dat je in dit land een aantal artikelen verplicht bij je in de auto moet hebben. Deze artikelen zijn bedoelt voor je eigen veiligheid en je moet ze dan ook echt kunnen tonen wanneer je wordt staande gehouden door oom agent. Heb je iets niet bij je dan is de kans groot dat je op de bon wordt geslingerd. Omdat ieder land haar eigen regels heeft, hebben wij ze voor België voor je op een rijtje gezet.
In je auto moet je minimaal één gevarendriehoek aan boord hebben. Twee is beter zodat je aan beide kanten van je auto een waarschuwing kunt plaatsen. Let wel op dat je een gevarendriehoek alleen mag plaatsen wanneer je een gevaar vormt voor andere weggebruikers. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte auto aan de kant van de weg , het verliezen van een lading of een ongeval.
Een gevarendriehoek plaats je aan de kant van het naderende verkeer. Zo kan naderend verkeer duidelijk zien dat er iets aan de hand is. Plaats het driehoek op een snelweg minimaal 100 meter van je voertuig af. Ook met grote snelheid wordt het verkeer op tijd gealarmeerd. Op gewone- en provinciale wegen is een afstand van 30 meter meer dan genoeg.
In iedere auto dient een goedgekeurde brandblusser aanwezig te zijn. Om heel precies te zijn geldt dit eigenlijk alleen voor auto's met een Belgisch kenteken. Als Nederlander is het dus geen 'moetje'. Maar om eventuele discussies te voorkomen kun je er maar beter één meenemen.
Heb je een brandblusser in je auto, dan moet hij ook binnen handbereik van de bestuurder liggen. Je moet hem dus snel kunnen pakken wanneer er iets dreigt mis te gaan. Let er ook even op dat de datum op de blusser niet is verstreken. Dit kan namelijk ook genoeg zijn voor een prent!
Het is in België verplicht om een reflecterend vestje bij je te hebben. Dit vest moet je ook aantrekken wanneer je met pech aan de kant van de weg staat. Deze regel geldt alleen voor de bestuurder van het voertuig maar het is aan te raden om ook voor je passagiers een vestje mee te nemen. Je wilt immers dat iedereen goed te zien is wanneer je stil staat aan de kant van de weg. Vooral wanneer het buiten donker is.
Met een Nederlandse auto is ook het hebben van een verbanddoos of verband etui niet verplicht, maar het is verstandig om het bij je te hebben. Ten eerste kun je zo zelf bij een ongeval handelen en ten tweede kan het voor hele vervelende situaties zorgen als er naar wordt gevraagd en je hebt het niet bij je.
Let er ook even op dat je bij het huren van een auto in België met (hoogstwaarschijnlijk) met een Belgisch kenteken rijd. Ook in dit geval zijn alle bovenstaande items verplicht om bij je te hebben. Niet iedere maatschappij heeft het standaard in de auto liggen. Kijk hier dus even naar voor je op pad gaat.
De bovenstaande items zijn wettelijk verplicht om bij je te hebben wanneer je met je auto in België rijdt. Naast alle wettelijk verplichte zaken zijn er ook een aantal dingen die vooral handig zijn om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een parkeerschijf. Als je die niet standaard in je auto hebt liggen is het slim om er één aan te schaffen. Ook in België wordt veel gebruik gemaakt van parkeerschijven.
Dan een sleepkabel. Het zal je gebeuren. Je komt stil te staan en er wordt hulp aangeboden maar geen van beide heeft een kabel in de auto liggen. Dan moet je alsnog op de mannen van de ANWB of de garage wachten.
Een startkabel is ook een item dat je zeker niet moet vergeten. Ik heb het al eens meegemaakt. Stil staan met een lege accu en ik had geen startkabel mee. Ik heb heel lang moeten wachten voor er hulp was terwijl ik met een kabel en hulp van een voorbijganger waarschijnlijk binnen no time verder had kunnen rijden.
Ook is het slim om in je auto altijd een fles olie en een fles water te hebben liggen. Natuurlijk kun je alle vloeistof pijlen checken voor je op vakantie gaat, maar in het geval van een lekkage is het prettig als je meteen kunt bijvullen. Olie voor je motor en water in het geval van koelvloeistof.
Al laatste wil ik adviseren om altijd een zaklamp in je auto te bewaren. Helemaal wanneer je ook 's nachts rijdt. Vergeet ook niet een notitieboekje met een aantal belangrijke nummers in je dashboard kastje te stoppen. Je weet maar nooit!