Je hebt een caravan of een camper en je hebt je oog laten vallen op een ander model. Of je wilt hem verkopen omdat je je vakantie op een andere manier wilt vieren. Hoe dan ook, het is de hoogste tijd om je oude kampeermiddel te verkopen. Maar hoe doe je dit precies? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Regel je dit zelf of doe je het via een inkoper van caravans en campersHoe zorg je er voor dat de overdacht goed gaat en waar kun je dit regelen? In dit artikel geven we je een aantal bruikbare tips en vertellen we je precies hoe je je camper of caravan snel en vertrouwd kunt verkopen.

Alle onderwerpen in dit artikel
Je caravan of camper verkopen?
Je caravan of camper verkopen? Wat moet je allemaal weten.

Voorbereidingen voor de verkoop van je camper of caravan

Je hebt de knoop doorgehakt. Je caravan of camper gaat in de verkoop. Voor je hier mee aan de slag gaat is het goed om hem een beetje voor te bereiden. Je wilt immers dat je kampeermiddel er op zijn best uit ziet wanneer een potentiële koper een kijkje komt nemen. Tijd voor een grote schoonmaak.

Haal om te beginnen alle persoonlijke spullen uit je caravan of camper. Dus alle leuke vakantiekiekjes, je kleurrijke bestek, opvallende bedovertrekken en tafelkleedjes of gezellige boeddha beeldjes. Zorg er voor dan je kampeermiddel zo leeg mogelijk is. Op die manier maak je je caravan of camper ruimtelijker en voorkom je dat jouw manier van inrichten de verkoper misschien wel afschrikt. Niet iedereen kan daar goed doorheen kijken.

Heb je je camper of caravan helemaal leeg gehaald, stof alles even netjes af en ga overal met de poetsdoek over. Vergeet ook vooral de buitenkant niet netjes af te soppen. Dit is het eerste dat je te zien krijgt en door alles netjes af te soppen ziet je kampeermiddel er weer lekker fris uit, ruikt alles als nieuw en is hij klaar voor de verkoop.

Je camper of caravan schoon maken
Geef je kampeermiddel een goede poetsbeurt voor je hem te koop zet.

Alle papieren in orde?

Voor je aan de slag gaat met de verkoop van je caravan of camper moet je even controleren of je alle papieren in orde hebt. Ik heb het dan over het kentekenbewijs of de kentekencard. Hierop staat de tenaamstellingscode van je kampeermiddel. Deze papieren heb je namelijk nodig bij het overschrijven van je kampeermiddel en om te laten zien dat jij de eigenaar bent. Ben je het kentekenbewijs - of een deel daarvan - kwijt, dan kun je deze aanvragen bij het RDW.

Dan is het bij de verkoop van je camper of caravan ook goed om je onderhoudspapieren er bij te zoeken. Deze papieren laten zien welke reparaties er allemaal zijn verricht en hoe vaak je een onderhoudsbeurt hebt laten uitvoeren. Deze papieren geven vertrouwen bij de koper wanneer je je caravan of camper wilt verkopen.

Hoe bepaal je de waarde van je caravan of camper?

Wat is je caravan of camper precies waard? Handig om te weten wanneer je hem wilt verkopen? Het vaststellen van de waarde is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen moet je kijken naar de leeftijd en natuurlijk de aankoopprijs. Vervolgens is het belangrijk om te weten of je caravan of camper schade heeft. Als laatste moet je kijken naar de accessoires die je hebt gekocht om je kampeermiddel uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan een mover, een voortent, een luifel, zonnepanelen, schotelantenne, enz.

Aan de hand van deze factoren kun je online kijken naar vergelijkbare modellen. Wat is de marktwaarde van soortgelijke modellen? Een andere manier is om de waarde te laten wasstellen door een expert. Dit kan vaak bij een caravan of camperwinkel of bij een bedrijf dat caravans en campers inkoopt.

Wat zit er allemaal bij je camper of caravan
Wat heb je allemaal gekocht om je camper of caravan uit te breiden?

Verkoop je caravan particulier of via een caravanbedrijf

Het verkopen van je caravan of camper kun je heel goed zelf regelen. Wel kost je dit tijd en inspanning. Op websites als marktplaats.nl en ikwilvanmijncaravanaf.nl maak je een (gratis) advertentie aan. Voorzie deze advertentie van zo veel mogelijk duidelijke detail- en overzichtsfoto's en vermeld in het tekstvak alle technische specificaties van je camper of caravan. Om er voor te zorgen dat je advertentie vaak wordt bekeken kun je hier vaak voor een klein bedrag je advertentie een boost geven. 

Heb je geen zin in al deze rompslomp, dan kun je er voor kiezen om in zee te gaan met een inkoper van campers en caravans. Zo'n inkoper komt bij je langs of regelt het hele proces op afstand. Na inspectie krijg je een bod en kun je er zelf voor kiezen of je je camper of caravan aan hun wilt verkopen. Nu zijn er veel bedrijven te vinden die zich hier in hebben gespecialiseerd. Ga op zoek en lees reviews om er achter te komen welke opkoper je het meeste aanspreekt.

Je camper of caravan verkopen
Regel jij het zelf of kies je voor het gemak van een inkoper?

Ik heb mijn caravan of camper verkocht ... en nu?

Zodra je je camper of caravan hebt verkocht is het zaak dat hij zo snel mogelijk wordt overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Dit overschrijven kan bij het kentekenloket, een RDW-balie of online op rdw.nl. Het RDW verzorgt de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland

Overhandig direct na de verkoop het ternaamstellingsbewijs en het overschijfbewijs zodat de koper het kampeermiddel kan overschrijven naar zijn of haar naam. Zodra dit is geregeld krijg de koper een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet jij - als verkoper - krijgen. Hiermee kun jij aantonen dat de camper of caravan écht niet meer van jou is. Voor het geval er in de tussentijd iets gebeurt en naar jou wordt gewezen.

Vergeet ook niet de verzekering van je camper of caravan te beëindigen. Het zou zonde zijn als hier onnodig premie voor blijft betalen. Heb je een plek bij een stalling, zeg dan ook de huur van de stalling op, of overleg met de koper of hij wellicht het huurcontract bij de stalling wil overnemen. 

Succes met de verkoop van je kampeermiddel
Met deze tips heb je je kampeermiddel in no time verkocht

Succes met de verkoop van je kampeermiddel

Je caravan of camper verkopen kun je zelf doen, of je kunt kiezen voor het gemak van een inkoper als Reijms.nl. Zorg ervoor dat je kampeermiddel schoon en leeg is en alle lampjes het weer doen. Inventariseer welke uitbreidingen je allemaal hebt aangeschaft in de loop der jaren en bekijk online wat de marktwaarde is. Verzamel je papieren en zorg ervoor dat je alle overschrijvingspapieren bij de hand hebt. 

Zowel caravans als campers zijn momenteel razend populair. Ik denk dat jij met de bovenstaande tips binnen no time van je camper of caravan af bent. Heel erg veel succes met de verkoop!

zoek een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen