Janne Meijssen, oprichtster van Vega Makkelijk, deelt met ons haar ervaringen over het vegetarisch koken op de camping en wat lekkere recepten van haar. Ze bespreekt de uitdagingen die ze tegenkwam en hoe ze die uiteindelijk heeft opgelost.
De afgelopen jaren ben ik steeds vaker plantaardig gaan eten, en een tijdje zelfs bijna volledig veganistisch. Het begon niet zo bewust, het ontstond meer uit gemak maar gaandeweg begon ik te merken dat minder vlees eten en meer plantaardige prima voor mij werkte. In die tijd waren mijn man en ik nog met zijn tweeën. We maakten in die jaren regelmatig een mooie, verre reis. Onze favoriete bestemmingen lagen vaak in Azië. Maar toen ik zwanger werd van ons eerste kind, besloten we dat het verstandiger zou zijn om een bestemming te kiezen waar we ons minder zorgen hoefden te maken over o.a. de voedselveiligheid. Zuid-Afrika leek ons toen een goede keuze.
Hoewel Zuid-Afrika vooral bekendstaat als een land waar vlees vaak op het menu staat, werd ik tijdens die vakantie aangenaam verrast door de veelzijdigheid en smaak van de vegetarische gerechten. Het was acht jaar geleden en ik had niet verwacht dat de restaurants daar zo vooruitstrevend zouden zijn op het gebied van vegetarisch koken. In veel restaurants stonden vegetarische gerechten vol van smaak en variatie op het menu. Elke maaltijd was een feestje van onverwachte combinaties en lokale ingrediënten. Die reis veranderde mijn kijk op vegetarisch eten; het was niet langer een compromis, maar iets waar je echt van kunt genieten.
Na de geboorte van ons tweede kind veranderde onze manier van reizen. Waar we eerst de wereld rondtrokken, kozen we nu voor vakanties dichter bij huis. Kamperen werd onze nieuwe manier van eropuit gaan met de zomervakanties. Kleinschalige campings in Nederland, waar de kinderen vrij kunnen rondrennen en wij kunnen genieten van de natuur. Ondanks de Nederlandse bestemming, wilde ik het genieten van gevarieerde gerechten tijdens onze verre reizen ook graag voortzetten tijdens onze kampeervakanties. Maar op een camping, met beperkte kookmogelijkheden was dat toch niet meteen een gegeven.
Ik ontdekte al snel dat thuis koken is iets heel anders is dan koken op een camping. Thuis koken is relatief eenvoudig met alle keukenapparatuur en inspiratiebronnen die je binnen handbereik hebt. Op een camping, met beperkte kookmogelijkheden is dat toch een stuk lastiger. Ik merkte dat we tijdens het kamperen toch vaak terugvielen op makkelijke oplossingen, zoals het aansteken van de BBQ, een eenvoudige – en vaak dezelfde – salade of brood. En hoewel een frisse salade heerlijk kan zijn op een warme zomerdag, miste ik vaak de eiwitten en variatie die een goede maaltijd voedzaam en vullend maken.
Wat ik merkte tijdens het kamperen was dat ik het vooral lastig vond om spontaan een smakelijk gerecht met bonen of een ander vega product te bedenken. Waar vlees of vis een simpel gerecht meteen veel smaak kan geven, vraagt koken met bonen net wat meer creativiteit. Ze zijn voedzaam en perfect voor vegetarische maaltijden, maar om ze echt lekker te maken, moet je goed letten op kruiden en smaakmakers. Daarmee ben ik de afgelopen jaren op de camping mee gaan experimenteren.
Naast onze gezinsvakanties kamperen we ook ieder jaar met Hemelvaart met een groep vrienden en hun gezinnen. Dat is altijd ontzettend gezellig, maar het avondeten was voor mij soms een lastige kwestie. Hoe zorg je ervoor dat iedereen, inclusief de vleeseters, kan genieten van een plantaardige maaltijd? Ik wilde niet het idee hebben dat ik ‘anders’ moest eten of dat ik een last was voor de groep.
De oplossing vond ik in maaltijdsalades. Salades zijn makkelijk voor te bereiden en je kunt ze naar smaak aanpassen met verschillende groenten, pesto, feta, kappertjes en eiwitrijke toevoegingen zoals bonen. Door verschillende structuren en smaken toe te voegen, miste niemand het vlees. Het bleek een verrassend succes te zijn, en ik merkte dat ik door wat extra creativiteit iedereen tevreden kon stellen, zonder concessies te doen aan mijn eigen eetgewoonten. En voor de liefhebber kan er altijd nog een stukje vlees bij gegrild worden.
Wat ik door mijn kookavonturen op de camping inmiddels heb geleerd, is dat gevarieerd en plantaardig eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met de juiste smaakmakers, een goede balans van ingrediënten en wat kookinspiratie geniet ik nu ook op de camping van lekkere vegetarische maaltijden. Om andere kampeerliefhebbers te inspireren, heb ik mijn favoriete recepten gebundeld in een campingkookboekje zodat ook zij kunnen genieten van heerlijke en gevarieerde maaltijden tijdens hun kampeertrip!
Janne Meijssen van Vega Makkelijk heeft in het voorjaar van 2024 het kookboek Koken op de Camping uitgebracht. Meer weten? Kijk dan op vegamakkelijk.com.
Voor: 2 porties
Bereiding: 20 min
Glutenvrij, lactosevrij, vegan
|
Fruit de knoflook en ui kort aan op medium temperatuur met wat olijfolie in een pan. Doe de Italiaanse roerbak groentes erbij en bak enkele minuten mee. Voeg de tomaten in blik en de roomkaas toe. Plet de tomaten grof met een spatel. Vul het blikje van de tomaten met 1/3 deel water (150 ml) en doe dit bij de saus. Voeg ook de macaroni bij de saus. Breng de saus aan de kook en laat 13 minuten zachtjes doorkoken (of het aantal minuten volgens de verpakking van de macaroni). De saus zal indikken als deze afkoelt. Roer de cherry tomaten door de macaroni. Garneer het gerecht.
Voor: 2 porties
Bereiding: 20 min
Glutenvrij, lactosevrij, vegan
|
Verwarm een pan tot hoge temperatuur. Bak de courgette in 8 minuten goudbruin met een scheut olijfolie. Verlaag de temperatuur van de pan naar een medium temperatuur. Voeg de knoflook en de prei toe en bak enkele minuten mee. Voeg nu ook de witte bonen, de crème fraîche en de kruiden er aan toe en roer het door. Bak het gerecht nog enkele minuten totdat het goed gemengd en warm is.