Het was ergens in november 2023 dat ik ’s nachts wakker lag en dacht… ‘Help, we gaan komende zomer kamperen met een puber!’. En nou gaat het niet zo specifiek om die puber zelf, want die is over het algemeen best te pruimen, maar wel om veranderende vakantiewensen. Want een riviertje om dammetjes te bouwen is hartstikke leuk voor 6-jarigen, maar de gemiddelde puber geeft daar natuurlijk geen fluit meer om. Net als speeltuintjes. Of een knutselclub. En dus zat er maar een ding op: we moesten onze gezamenlijke vakantiewensen op een grote hoop gooien, door elkaar husselen en boetseren tot een nieuw totaalplaatje. En het is gelukt. Hoe? Lees hier mijn 5 tips voor het boeken van een succesvolle vakantie met je puber.
Eigenlijk moet je ze tieners noemen, heb ik wel eens gelezen, want het woord puber vinden ze zelf ronduit beledigend. Hebben ze ook een punt, want we gebruiken het woord puber natuurlijk ook vooral in de omgeving van woorden als lui, irritant en brutaal. Niet echt positief. Anyway, je moet die tieners dus serieus nemen en hun wensen op waarde schatten. En ze dus ook actief betrekken bij het boeken van een camping. Daarbij hoef je je eigen wensen trouwens echt niet opzij te zetten, daarover zo meteen meer, maar meestal kunnen hun wensen prima naast die van jezelf bestaan. Wij boeken bijvoorbeeld graag een niet te grote camping, zij wil graag contact met leeftijdsgenoten. Wij willen graag natuurlijk water, zij sowieso een zwembad. Het een sluit het ander meestal niet uit. Dus maak een lijst met wensen van alle gezinsleden en ga samen met je tiener op zoek naar een geschikte camping.
Heb je samen een leuke regio uitgekozen? En misschien een Top 3 aan campings op een rij gezet? Kijk dan eens wat er in de buurt te doen is. Misschien wil iemand van jullie graag kanoën, een ander klimmen en weer een ander een leuk marktje of een historisch stadje bezoeken. Kan dat allemaal in de buurt van jullie Top 3? Of steekt één camping er zelfs meteen al met kop en schouders bovenuit? In het laatste geval heb je bingo. En anders moet je misschien, voor ieders plezier, toch nog even verder zoeken.
Pubers hebben naast hun smartphone weinig nodig op vakantie. Wat ze wél nodig hebben zijn leeftijdsgenoten. Afgelopen jaar merkten we in de eerste dagen al hóe chagrijnig een bijna-puber wordt als die niet de hort op kan met gelijkgestemden. Maar hoe kom je er nou met een flinke dosis zekerheid achter of er leeftijdsgenoten op de camping van je keuze zijn? De aller makkelijkste weg is een camping boeken waarvan je via-via gehoord hebt dat er veel tieners rondlopen. De andere optie? Lees reviews. Want hoewel je die soms ook met een korreltje zout moet nemen (‘Gerda uit Dalfsen geeft de camping een 3 omdat de afhaalpizza niet warm genoeg was’) kun je er vaak heel goed uit halen of de camping vooral op jongere kinderen gericht is of dat er ook genoeg oudere kinderen zijn. En dat is met een puber in je reisgezelschap waardevoller dan een ijskoud biertje op een zonnige dag.
Hoewel de meeste pubers denken dat de hele wereld om hen draait, zit het echte leven toch een tikkie anders in elkaar. Ik zie om me heen soms gebeuren dat 14-jarigen volledig bepalen waar de vakantie dat jaar naartoe gaat. En zoals ik al zei moet je écht rekening houden met de wensen van je tiener, maar dat betekent niet dat jouw wensen volledig aan de kant moeten. Je bent namelijk met elkaar op vakantie en net als in de rest van het leven heb je dan rekening te houden met elkaar. Bijvoorbeeld: jij een concessie, zij een concessie. Jullie gaan wel naar die iets te grote camping met drie zwembaden en vier glijbanen, maar dan gaan jullie ook naar dat historische plekje en drie kerken bezoeken. Of jullie doen wel een camping met een discotheek, maar dan ook vlakbij de Middellandse Zee waar mama graag naartoe wil. Zoiets.
Je moet één ding goed onthouden: pubers zijn slim en sluw. Wat je dus vooral moet voorkomen is dat jij in je eentje de knoop voor een camping doorhakt, want dan weet je nu al zeker dat jíj de schuld krijgt als de boel tegenvalt. Dan ben jij veertien dagen de Sjaak en worden alle 336 uren vakkundig verziekt door je 13-jarige dotje. Dus: samen de knoop doorhakken welke camping het wordt, dan ben je samen verantwoordelijk voor de keuze. En misschien, het is maar een tip hè, is het niet eens zo gek om hierbij een ondertekend convenant op te stellen ;-)
Voor ons is het de Camargue in Zuid-Frankrijk geworden dit jaar. In de buurt van Arles voor papa, flamingo’s spotten en roetsjen van de glijbaan voor de jongste, Aigues mortes én de Middellandse Zee op een steenworp afstand voor moeder de gans en genoeg zwem- en watersportmogelijkheden voor mevrouw puber. Ik geloof erin dat de tips hierboven ons weer naar een fijn paradijsje hebben geleid. Een plek waar we allemáál blij van worden. En wat ga jij doen deze zomer?