Je kent het wel: je staat op de camping, de zon schijnt, je bent zanderig allover en je voelt je behoorlijk plakkerig na een dag zweten op het strand of aan het zwembad. Tijd om te douchen. Dat klinkt simpel. Maar iedere kampeerder weet: douchen op de camping is niet zomaar even onder een warme straal springen. Nee, het is een flinke opgave. Een missie. Een hindernisbaan die erger is dan de gemiddelde survivalrun die ik loop. Zeker als je met kinderen op vakantie bent of als het enige sanitairgebouw met fatsoenlijke douches aan de andere kant van de camping staat.
En dan zijn er nog de klassiekers: je staat al in je ondergoed in het douchehokje, klaar voor actie, en dan... shampoo vergeten. Of je staat er met je leuke leren slippertjes, die natuurlijk niet nat mogen worden. Maar douchen op blote voeten is helemaal geen optie. Geen wereldramp, maar wel van die momenten dat je denkt: aaaaargh! Gelukkig kan het ook anders. Douchen is en blijft misschien een kleine opgave op de camping, maar met een paar slimme gewoontes maak je het jezelf echt een stuk makkelijker. Hier komen vijf gouden tips, getest in het veld (bijna letterlijk) en goedgekeurd door ons als inmiddels doorgewinterde kampeerders.
Met stip op Nummer 1: douche direct na je dagje strand of zwembad. Je hebt dan je natte badkleding toch nog aan, dus waarom zou je niet meteen even langs de douches lopen? Het scheelt een hele verkleedpartij en je spoelt meteen het zand en chloor van jezelf én je badkleding af. En het mooie is: je badpak, zwembroek of bikini is vaak al bijna droog tegen de tijd dat je terug bij de tent of caravan bent. Plus: geen schone kleding die de vieze grond raakt, geen ondergoed dat je over je half natte lijf aan moeten trekken... dit scheelt echt zoveel gedoe. Het lukt ons niet elke dag, maar meestal pakken we het zo aan.
En nu denk ik; moest deze eigenlijk niet op Nummer 1? Ik heb namelijk een haatliefdeverhouding met de campingdouche. Vooropgesteld: ik vind het heerlijk om me na een zweterige dag lekker schoon te spoelen en ruikend naar mijn favoriete douchegelletje terug te lopen naar onze plek. Maar de achtergebleven modder van mijn voorganger die een ware putlicht in het hele hokje creëert. De pluk zwarte haren in de hoek. En de doucheresten die uit het hokje naast me richting mijn afvoerputje stromen. Ieeeeks. Ik zit al bijna kokhalzend achter mijn laptop. Voor een iets hygiënischer gevoel zijn mijn badslippers echt mijn beste vriend. Geen Birkenstocks dus, geen mooie leren slippertjes, gewoon van die rubberen badslippers die kleddernat mogen worden. De geur neem ik er niet mee weg, maar ik sta in ieder geval een stuk prettiger.
Niets zo irritant als op het punt staan te gaan douchen en dan te beseffen dat je de shampoo bent vergeten. Of je scheermesje. Of een handdoek. Deze ezel stootte zich meerdere keren aan dezelfde steen en besloot daarom maar een vaste oplossing te bedenken. Sindsdien maak ik (thuis al, ook handig voor de overnachtingscamping namelijk) twee vaste douchetasjes. In die tassen doe ik standaard shampoo, conditioner, douchegel, een haarborstel, scheerspullen en elastiekjes. Douche ik niet direct na het zwemmen? Dan hoef ik alleen nog even de handdoek van de waslijn mee te grissen en ik weet zeker dat ik niks vergeet.
Een tas die nat mag worden is echt een uitkomst. Zo’n tas zet je zonder zorgen op een natte vloer, je kunt er gerust je zeiknatte handdoek en washandje in stoppen en hij is makkelijk schoon te maken. Plastic boodschappentasjes doen het trouwens prima in een noodgeval, maar een herbruikbare, waterdichte tas – een kleine shopper bijvoorbeeld – is net wat steviger en handiger. En een heel stuk duurzamer. Ik zie trouwens ook regelmatig medekampeerders lopen met zo’n drybag die je voor kanoën gebruikt. Stevig, waterdicht en lekker compact. Ik had me er nog nooit in verdiep, maar die blijken niet eens zo gek duur te zijn.
Met kleine kinderen douchen op de camping? Doe het gewoon allemaal tegelijk. Het is even organiseren, maar het scheelt zóveel tijd en gedoe. Helemaal als je dit dan ook nog na het zwemmen doet. Eén hokje, één douchebeurt, iedereen schoon, zonder gedoe. Kleine disclaimer: met tieners werkt dit plan niet goed meer, want het is natuurlijk super ‘skeer’ om met je ouders te gaan douchen. En dat snap ik ook, ze hebben recht op hun eigen privacy. Maar tot die tijd: ga ervoor. Teamwork makes the dream work.
Hoe onhandig het soms ook lijkt, douchen op de camping heeft ook z’n charme. Het dwingt je even tot rust. Even geen afwas, geen tentstokken, geen ‘waar is mijn zonnebril?!’, maar gewoon: warm water, heerlijk geurende douchegel en daarna dat voldane gevoel van helemaal schoon te zijn in een wereld van stof, gras en zonnebrand. En met deze tips in je achterzak wordt het ineens een stuk minder gedoe. Dus: deze zomer de badslippers aan, tas mee en hups relaxt onder de straal.