Wanneer je kampeert met een tent of vouwwagen doe je er verstandig aan het tentdoek jaarlijks een kleine onderhoudsbeurt te geven. Door je doek op de juiste manier schoon te maken en te behandelen houd je het in goede conditie en voorkom je dat hij naar verloop van tijd gaat doorlekken. Het behandelen van je tentdoek kun je uitbesteden aan een specialist. Doe je het liever zelf, lees dan verder en ontdek hoe je dit het beste kunt doen.

Alle onderwerpen in dit artikel

In dit artikel vertel ik je namelijk welke verschillende soorten tentdoeken er zijn en hoe je ze het beste kunt onderhouden en impregneren. Na het lezen van dit artikel weet je dus hoe je je tent (weer) waterdicht kunt krijgen en de levensduur van je kampeermiddel kunt vergroten.

Je tent impregneren
Wanneer je je tent af en toe een beetje extra liefde geeft heb je er langer plezier van.

Welke verschillende tentdoeken zijn er?

Tentdoeken worden gemaakt van 4 verschillende soorten materialen. Deze materialen zijn nylonpolyesterkatoen-polyester combinatievezel (polycotton) en katoen. Deze verschillende soorten materialen hebben ieder hun voor- en nadelen. Voor je een nieuwe tent gaat aanschaffen is het dan ook verstand om je eerst te verdiepen in deze verschillende soorten doeken. Deze soorten doeken en de eigenschappen hiervan vind je hieronder.

Tentdoek van polycotton ( katoen/polyester )

Een groot gedeelte van alle moderne tenten wordt gemaakt van polycotton. Polycotton is een mengweefsel dat bestaat uit 65% katoen en 35% polyester. Het materiaal heeft een aantal gecombineerde eigenschappen waardoor het zich perfect leent als tentdoek.

Om te beginnen is een tent van een katoen/polyester weefsel ademend. Dit is erg prettig omdat je hierdoor minder last hebt van condensvorming. Een van binnen nat tentdoek zeg maar. Ook is het ‘leefklimaat’ een heel stuk prettiger in een tent met een tentdoek dat ademt. Ga jij kamperen in het zonnige Zuiden, dan is een tent van polycotton een slimme keuze. Dit materiaal kan namelijk uitstekend tegen lange blootstelling aan zonlicht. Het doek zal niet snel verkleuren en dus lang mooi blijven. 

Omdat polycotton een mengweefsel is, is het een stuk lichter dan een tent van alleen katoen. Wanneer je auto al vol zit en je een eind moet rijden kan gewicht een belangrijke rol spelen. Polycotton is momenteel het meest gebruikte materiaal voor het produceren van tentdoeken. Dit komt vanwege de positieve eigenschappen en omdat het goedkoop is om te produceren. Een goede keuze dus voor de meeste kampeerders!

Kortom: polycotton is een adement materiaal. Het ademt niet zo goed als katoen maar het leefklimaat in je tent is prettig. Je hebt weinig last van condens en het is er niet snel té warm of té koud. Het materiaal kan goed tegen zon en is een stuk lichter en goedkoper dan katoen. Wel gaat het minder lang mee dan een tent van katoen.

polycotton tent
De meeste tenten worden tegenwoordig gemaakt van polycotton.

Tentdoek van katoen

Katoen is nog steeds erg populair onder kampeerders. Het materiaal is een stuk duurder maar dan heb je ook wat! Het ademende vermogen van katoen zorgt voor een heel prettig leefklimaat in je tent. Zelfs wanneer je tent in de volle zon staat is het in een tent van katoen nog goed uit te houden. Ook wanneer je kampeert met lagere temperaturen is deze stof erg prettig. Het heeft namelijk een goed isolerend vermogen. Het houdt de warmte beter vast dan de meeste andere materialen. Een heel groot voordeel voor mensen die ook in het voor- en najaar kamperen.

Koop je een tent van katoen en geef je hem af en toe een beetje liefde, dan gaat hij ook enorm lang mee. Het materiaal slijt niet door zonlicht en wanneer je hem regelmatig impregneert kan hij maar zo een jaar of 30 mee gaan! Het is niet voor niets dat je op de camping geregeld oude katoenen tenten ziet staan.

Helaas is katoen wel heel erg zwaar. Moet je op het gewicht letten dan is katoen misschien niet de beste keuze. Ook droogt het langzaam op. Heb je een tent van katoen dan is het zaak om hem pas op te bergen wanneer hij helemaal droog is. De kans is anders erg groot dat er weerplekken (schimmel) in de stof komen en je tent gaat stinken.

Kortom: ben je op zoek naar een tent die lang mee moet gaan en die je voor langere periode ergens neer wilt zetten dan is katoen een goede keuze. Het materiaal is zwaar en lomp om mee te nemen. Katoen ademt goed waardoor het leefklimaat in je tent erg prettig is. Een tent van katoen is duur maar de kwaliteit is er dan ook naar.

Een tent van Katoen
Tenten van katoen ademen goed waardoor je een prettige leefomgeving hebt.

Tentdoek van Polyester

Polyester is een relatief goedkoop materiaal. Ben je op zoek naar een nieuwe tent en wil je hier liever niet te veel aan uitgeven dan is een tent van dit materiaal een goede keuze. Je koopt namelijk veel tent voor weinig geld. Helaas ademt polyester voor geen meter! Je zult in een polyester tent dus veel last hebben van condensvorming. Een ander nadeel van een slecht ademende tent is dat het binnen erg warm kan worden wanneer hij in de zon staat. Nu is dit sowieso af te raden waneer je een tent hebt van polyester. Zonlicht zal het namelijk snel aantasten. Veel zonlicht zorgt ervoor dat het materiaal snel verkleurt en zelfs kan verteren.

Een voordeel aan een tentdoek van polyester is dat het materiaal licht van gewicht is. Ben je onderweg en kun je niet te veel gewicht meezeulen dan is een tent van polyester een goede keuze. Ook zal dit materiaal na een regenbuitje snel opdrogen. Iedere kampeerder weet hoe vervelend het kan zijn wanneer je een natte tent moet inpakken ...

Kortom: een tent van polyester is relatief goedkoop. Begin je met kamperen of heb je iets minder budget dan is dit een goede keuze. Het materiaal is niet te zwaar en is snel droog wanneer het heeft geregend. Zet hem alleen niet in de zon. Het wordt snel té warm binnen en ademt niet. Houd ook rekening met condens.

tent van polyester
Tenten van polyester zijn licht van gewicht en worden daarom veel gebruikt bij het backpacken.

Tentdoek van Nylon

Nylon is een sterker materiaal dan polyester. Het is dus mogelijk om een dunnere stof te maken die toch dezelfde sterkte behoud. Sommige tenten van nylon zijn gemaakt met een micro geperforeerd membraam. Deze techniek maakt het mogelijk om nylon tentdoek te laten ademen. Hierdoor heb je dus minder last van condens en is het leefklimaat een stuk prettiger. De ademende werking is veel minder dan in een tent van katoen of polycotton maar een stuk beter dan polyester. Wel is het een stuk goedkoper.

Ook nylon kan niet heel goed tegen UV licht. Staat je tent voor lange tijd in de zon dan zal dit het doek snel aantasten. Ben je van plan te kamperen in een warm land of kampeer jehoofdzakelijk tijdens het hoogseizoen dan is nylon misschien niet de beste keuze. 

Kortom: veel kampeerders kiezen voor een tent van nylon. Speciale technieken maken het mogelijk om het materiaal lichtelijk te laten ademen. Hierdoor is het leefklimaat prettiger en heb je minder last van condens. Het is relatief goedkoop maar kan minder goed tegen langdurige blootstelling aan UV licht.

Een tent van Nylon
Nylon: het is relatief goedkoop en sterker dan polyester.

Hoe kun je je tent het beste impregneren?

Je tent is lek of je wilt dit juist voorkomen. Door je tent zo af en toe een klein onderhoudsbeurtje te geven weet je zeker dat je er veel langer plezier aan zult hebben. Zelf doe ik het iedere twee jaar. Aan het eind van de vakantie zet ik hem op en trek hier een paar uurtjes voor uit. Ik maak de tent mooi schoon en impregneer het doek. Maar hoe kun je dit impregneren het beste doen? Er zijn nogal wat middeltjes op de markt en de verschillende materialen vragen om verschillende behandelingen. Ik hoop je hieronder daar een antwoord op te geven.

Een tent van Katoen of Polycotton impregneren

Heb je een tent van katoen of polycotton dan is het goed om te weten hoe dit materiaal precies werkt. Bij hoge temperaturen zet het namelijk uit. De stof opent zich wat zorgt voor het ademende karakter van het materiaal. Word het materiaal koud of nat dan krimpt het en sluiten de vezels zich. Dit sluiten van de stof zorgt ervoor dat vocht niet door heen kan en je tent dus waterdicht is.

Lekt je tent toch of wil je je tent een 'extra' beschermlaagje geven dan kun je dit doen met een waterafstotend impregneermiddel. Met zo'n middel legt een soort coating op/in de stof waardoor het water niet meer door de stof kan komen. 

Middeltjes om je tent te impregneren
Er zijn tal van goede middelen te vinden om je tent mee te impregneren.

Voor je begint met het impregneren van je tent zet je hem mooi strak op. Probeer een mooie, zonnige dag uit te kiezen. Hierdoor zullen de vezels van het doek open komen te staan. Met een stevige borstel en handwarm water kun je nu beginnen met het reinigen van het tentdoek. Probeer alle vlekken zo goed mogelijk weg te krijgen. Vogelpoep en modder kun je het beste verwijderen wanneer het goed is ingedroogd. Dan kun je het er zo afkrabben met bijvoorbeeld een lepel. Ga er nog een keer overheen met een droge borstel, vervolgens een natte borstel en je tentdoek is weer mooi schoon. Laat je tentdoek nu even een half uurtje drogen.

Voor het impregneren van je katoenen of polycotton tent zijn verschillende middeltjes te koop. Zo zijn er middeltjes die je met een spuitbus op het doek kunt aanbrengen en middeltjes die je verdunt in water en met een borstel in het tentdoek moet wrijven. Met spuitbussen heb ik persoonlijk slechte ervaringen. Wel is altijd de tent van de buren prima geïmpregneerd. Ik kies dus zelf altijd voor een impregneermiddel dat je met een borstel op je tent moet aanbrengen. 

shop een impregneermiddel voor katoen

 

Een Polyester of Nylon tent impregneren

Voor polyester en nylon tenten is dit een heel ander verhaal. Deze materialen zijn van zichzelf niet waterafstotend. Om dit te worden, worden ze vanuit de fabriek voorzien van een waterafstotende coating (parelend vermogen). Dit membraam zorgt ervoor dat water niet verder kan komen en dus je tent waterdicht is. Omdat de naden van een polyester of nylon tent niet werken als ze nat worden worden deze naden voorzien van een tape aan de binnenkant. 

Na langdurige blootstelling aan de zon (UV) zal de hechtlaag tussen de coating en het doek slechter worden en zelfs stuk gaan. Dit is meestal goed te zien doordat je tentdoek een witte waas krijgt en broos wordt. Ook is dit vaak het moment dat de tape op de naden loslaat. Wanneer dit gebeurt is je tentdoek op en binnen no-time zo lek als een zeef! 

Tent impregneren met spray
Met impregneerspray kun je snel en gemakkelijk je tent (weer) waterdicht maken.

Ook een polyester of nylon tent is prima te impregneren. Voor dit type materiaal kies ik het liefst voor een spuitbus met impregneerspray. Je hoeft namelijk niets in de stof te wrijven. Spuiten is dus de snelste manier om je tent te voorzien van een verse en gelijkmatige coating. Kies wel voor een dag met weinig wind. Hiermee voorkom je dat het meeste verloren gaat tijdens het spuiten.

Wanneer je je tent gaat inspuiten is het sterk aan te raden het doek van je tent goed te reinigen. Doe dit met handwarm water en een zachte spons. Laat vervolgens je tent goed drogen. Probeer de impregneerspray zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen. Heb je nog wat over, dan kan het geen kwaad om de naden nog een keer in te sprayen. Dit zijn namelijk de plekken waar je tent als eerst begint met lekken.

shop een impregneermiddel

 

Wanneer moet je je tent impregneren?

Wanneer is het beste moment om je tent te impregneren? Dit is vaak vrij snel te zien. Zodra je tent helemaal doorweekt is na een simpele regenbui en het water er niet meer afparelt is het de hoogste tijd om je handen uit je mouwen te steken. Je zult ook merken dan zodra je je tent hebt geïmpregneerd het water direct van het doek af loopt. Je zult ook merken dat vuil en stof minder goed blijft zitten op een goed geïmpregneerde tent.

Water op een tent
Op een goed geïmpregneerde tent blijft geen water liggen maar parelt het er af.

Schade aan je tentdoek? Zo kun je het herstellen

Zoals zojuist omschreven kan het bij je polyester of nylon tent gebeuren dat de tape die je naden afplakt los laat. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk te herstellen. Hier bestaat namelijk een speciale lijm voor genaamd seamgrip. Seamgrip is te koop via deze link en te vinden bij de beter georganiseerde kampeerwinkels.

Heb je een gaatje in het doek van je tent dan kun je dit zelf maken met plakkers van Tear-aid type-A. Deze transparante plakkers hechten zeer goed en zijn ook te gebruiken voor reparaties aan je luchtbed, slaapzak, regenjas en zelfs je fietsband! Erg handig om bij je te hebben als je gaat kamperen.

Ook gaatjes in het grondzijl van je tent zijn vrij gemakkelijk te repareren. De gemakkelijkste manier is natuurlijk duct tape. Kies voor een duurdere tape. De ervaring leert dat de lijmlaag op de duurdere versies een stuk beter is. Duct tape werkt het beste wanneer je dit aan twee kanten aanbrengt. Zo verklein je de kans dat de scheur verder gaat scheuren. Een andere oplossing voor het repareren van een grondzijl is door gebruik te maken van Tear-aid type B. Deze plakkers zijn gemaakt voor het repareren van gaten en scheuren in PVC en vinyl. Dit reparatiemiddel is extreem sterk, water- en luchtdicht, zeer elastisch, verkleurt niet en droogt niet uit. Als het hiermee niet lukt ...

shop producten van Tear-aid

Je tent repareren
Er zijn veel handige middeltjes voor handen om je tent mee te repareren.

Houd je doek in goede conditie

Je hebt een mooie (dure) tent gekocht en wilt hier graag lang van blijven genieten. Er zijn een aantal basisregeltjes die direct al de levensduur van je tent verlengen. Een gemakkelijke winst! Laten we beginnen met de locatie. Probeer je tent zo veel mogelijk op te zetten in de schaduw. Hierdoor wordt je tent minder (lang) blootgesteld aan UV licht. Vooral bij een nylon en polyester tent is dit een grote boosdoener.

Ook door bomen kan een tentdoek flinke schade oplopen. Ik doel hiermee niet op vallende takken, maar op hars en vogelpoep. Dit wil je liever niet op je tentdoek krijgen. Mocht het toch gebeuren, haal het er niet meteen af. Hierdoor maar je het vaak alleen maar erger. Nee, laat het eerst heel goed uitharden. Nadat het goed hard is geworden kun je het met een mesje of lepel gemakkelijk wegkrabben. Ga er nog even met wat lauw water en een borstel achterna en je doek is weer klaar voor de strijd! 

Tent reinigen
123 Alpha is ideaal om vlekken uit je tent te halen?

Wil je je tent tijdens het kamperen wilt schoonmaken, doe dat dan absoluut niet met afwasmiddel of gewone zeep. Hiermee kun je erge schade toebrengen aan het doek van je tent. Er bestaan speciale middeltjes voor het schoonmaken van je tent. 123 Alpha is zo’n speciaal tent reinigingsmiddel waarmee je de meeste vlekken vrij gemakkelijk uit je tent krijgt. Wel doe je er verstandig aan om deze plek opnieuw te impregneren nadat je hem zo grondig hebt schoongemaakt. Het is dus verstandig om tijdens het kamperen altijd een flesje 123 Alpha en impregneerspray bij je te hebben.

Wanneer je je tent op een plek met veel zand hebt staan, dan zul je merken dat er veel zand en modder opspat wanneer het regent. Ook in dit geval kun je het het beste wegborstelen met een borstel wanneer je tent helemaal droog is. Doe je dit wanneer het nog nat is, dan is de kans vrij groot dat je moddervlekken in het doek van je tent krijgt. Ik gebruik meestal een zachte bezem waarmee ik hele tentdoek even naloop tijdens het kamperen. Zo verwijder je ook alle takjes, stof en blaadjes.

Samengevat

Tenten kunnen worden gemaakt van 4 verschillende soorten materialen. Deze materialen zijn nylon, polyester, polycotton en katoen. Deze stoffen hebben ieder haar voor- en nadelen. Zo is nylon en polyester goedkoop en lekker licht maar heeft het een minder lange levensduur en ademt het voor geen meter. Polycotton en katoen heeft daarentegen een prettig leefklimaat maar is duurder en een stuk zwaarder. Ben je op zoek naar een (nieuwe) tent, verdiep je dan in deze eigenschappen en ontdek welke stof het beste is voor jouw manier van kamperen.

Je tent onderhouden
Onderhoud je tent goed en je hebt er lang plezier van.

Om er voor te zorgen dat je tent lang mee gaat is het verstandig hem zo af en toe schoon te maken en te impregneren. Hiermee voorkom je dat hij gaat lekken en zorg je ervoor dat vuil gemakkelijk is te verwijderen. Voor het impregneren bestaan verschillende middeltjes. Middeltjes op druk (spuitbus) en middeltjes die je met een borstel op het tentdoek moet aanbrengen.

Tijdens het kamperen kun je ook veel doen om je tent in goede conditie te houden. Zet hem bij voorkeur niet direct in de zon. Vooral tenten van nylon en polyester kunnen maar slecht tegen UV licht. Probeer je tent ook niet onder een boom te zetten. Stof, hars en vogelpoep tasten het doek van je tent aan. 

Let jij op deze regeltjes en geef je je tent af en toe een beetje extra aandacht dan weet je zeker dat je heel lang veel plezier zult beleven aan je kampeermiddel!

Veel plezier met de voorpret!

Ga nu op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen