Oké, ik zal eerlijk tegen je zijn. Ik vond suppen nogal suf. Ik zag er ze zo af en toe voorbij varen in de grachtjes bij mij in de buurt. Mensen van middelbare leeftijd in felgekleurde pakjes. Quasi nonchalant, beheerst en geruisloos schuiven ze dan over het water. Het lijken wel ninja's. Dat suppen is niets voor mij! Dacht ik ... Tot ik mijn vooroordelen aan de kant schoof en het tijdens mijn kampeervakantie eens probeerde ... 

Alle onderwerpen in dit artikel
Suppen is erg leuk tijdens je vakantie
Eerlijk gezegd leek het mij helemaal niet zo leuk ... ik zat er naast!

Juist, ik ga door het stof. Heel diep door het het stof. Al paddelend met mijn eigen supboard. Suppen leek mij namelijk geen bal aan! Te langzaam, te gemakkelijk, te burgerlijk, te saai. Nadat ik het geprobeerd heb denk ik hier heel anders over. Ik ook altijd met mijn grote bek... Suppen is namelijk veel leuker dan ik had gedacht. 

Van onze partner Vrijbuiter ontvingen wij onlangs een sup. De SUP Aquatica om precies te zijn. Of we het leuk zouden vinden dit eens te proberen tijdens onze volgende kampeervakantie. Nou, vooruit dan maar was mijn reactie. We zouden dit jaar namelijk naar een Franse camping gaan aan een prachtig meer in de Auvergne. We hadden nog wat ruimte over in de auto en dit pakketje kon ook nog wel mee. 

bekijk alle SUP's van Vrijbuiter

Suppen: wat je allemaal moet weten
Wij testen de Aquatica van Vrijbuiter. Is het een blijvertje? 

Wat is suppen?

Voor een ieder die niet precies weet wat suppen is hier een korte uitleg. Suppen is een ontspannen manier om calorieën te verbranden, te genieten van de natuur en lekker op het water te zijn. Het woord sup is een afkorting dat staat voor 'Stand Up Paddle'. Tijdens het suppen sta je in het midden van een board en paddelt links en rechts om vooruit te komen. Het vereist enige oefening maar je zult merken dat je de slag al snel te pakken krijgt en soepel over het water beweegt. Suppen doe je met een inflate sup board (ISUP). Deze zijn een stuk stabieler dan een 'gewone surfplank' waardoor je niet continu in het water beland. Een bijkomend voordeel is dat je ze erg klein kunt opbergen en dus gemakkelijk mee kunt nemen op bijvoorbeeld je vakantie.

Suppen, ook wel Paddle Boarding genoemd is de afgelopen jaren erg populair geworden. Dit is natuurlijk niet voor niets. Deze activiteit is namelijk erg laagdrempelig en voor jong en oud. Een sup is een kleine investering en je kunt er veel plezier aan beleven. Want hoe leuk is het om op zondag gezellige dorpjes te ontdekken vanaf het water, dagtripjes te maken door een natuurgebied of lekker uit te waaien op het water tijdens je kampeervakantie?

Suppen op de camping is erg leuk om te doen!
Suppen is lastiger dan dat het lijkt. Een goede sup helpt je de techniek snel onder de knie te krijgen.

 Je SUP mee naar de camping

Persoonlijk ben ik een groot fan van watersporten. Zwemmen, vissen, varen, je kunt mij er midden op de dag voor uit bed halen. Om die reden kies ik ook altijd voor een camping aan het water. Deze zomer ging de reis naar Huttopia Lac de la Siauve. Deze Franse camping lag aan een prachtig stuwmeer en dus was dit de uitgelezen kans om ons hagelnieuwe supboard van Vrijbuiter mee te nemen. 

Een groot voordeel van een sup board is dat hij erg gemakkelijk mee te nemen is. Al met al is het een relatief klein pakketje. Op de camping kwam ik er ook al snel achter dat ik niet de enige was. Bij het gros van de kampeerplekken lag een sup board. 

Logisch ook, bleek achteraf. Een sup board is namelijk ideaal voor op de camping! Zowel ik, mijn vrouw en mijn kinderen hebben er veel plezier aan beleefd. Suppen is een heel relaxte manier om de omgeving vanaf het water te verkennen. Meerdere keren per dag pakte we de sup om 'even een rondje te varen' of gewoon lekker mee af te koelen in het water. Daarnaast is een sup erg sterk en dus hoef je niet bang te zijn dat hij stuk gaat.

Wat je allemaal moet weten als je gaat suppen
Suppen is een heerlijke manier om te genieten van de natuur.

De techniek van het suppen

Ik moet bekennen dat suppen niet zo gemakkelijk is als dat het lijkt. Hoewel een sup board enorm stabiel is, is het nog knap lastig om je evenwicht te bewaren. Vooral in het begin moet je vertrouwen krijgen en meebewegen met de plank. Doe je dit niet dat is de kans groot op een nat pak. 

Hoewel suppen gemakkelijk te leren is komt er nog best wel techniek bij kijken. Met de juiste techniek sta je ontspannen op het board en verspil je niet té veel energie. Ga om te beginnen in het midden van je sup staan en plaats je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Je voeten wijzen recht naar voren zodat je recht naar voren staat. Nu buig je lichtelijk door je knieën zodat je zwaartepunt lager ligt en je bewegingen gemakkelijk kunt opvangen.  

De kracht die je nodig hebt tijdens het paddelen haal je uit je bovenlichaam. Op deze manier houd je het veel langer vol. Dit doe je door je ellebogen zo veel mogelijk gestrekt te houden. Plaats je handen ongeveer 40 centimeter uit elkaar en steek je paddel ter hoogte van de neus van je board in het water. Duw vervolgens de paddel in de richting van je voeten. Hier kun je je paddel uit het water halen en dit herhalen. Na een aantal keer zul je van kant moeten wisselen om koers te houden. 

Je zult merken dat je het met deze techniek snel onder de knie hebt! 

De SUP Aquatica van Vrijbuiter
De SUP Aquatica wordt erg compleet geleverd.

De SUP Aquatica van Vrijbuiter

Zelf heb ik de blauwe Aquatica Sub. Dit board kost nog geen 250 euro en is een van de populairste borden van Vrijbuiter. Naast de blauwe variant is hij ook verkrijgbaar is het roze, oranje, groen en zwart. De Aquatica wordt geleverd in een handige rugtas, een paddle, een veiligheidskoord, een vin, handpomp en een plakset. Alles wat je nodig hebt om te beginnen met suppen

De bijgeleverde handpomp heeft een ingebouwde drukmeter zodat je hem precies de juiste hardheid kunt geven. Dit is erg belangrijk omdat dit heel bepalend is voor de stabiliteit van het board. Zo pomp je de Aquatic op tot maximaal 1 bar. Eenmaal opgepompt heeft het board heeft een lengte van 305 centimeter, een breedte van 71 centimeter en een dikte van 15 centimeter. 

De paddle is gemakkelijk in te stellen qua lengte
De lengte van de paddle is gemakkelijk in te stellen.

Bevestig nu het bijgeleverde veiligheidskoord. Dit doe je aan een D ring aan de achterkant van je supboard. De andere kant van het koord bevestig je aan je enkel waardoor je je sup plank nooit verliest wanneer je er af valt. Aan de onderkant van de sup vind je twee kleine vinnen en een sleuf in het midden voor een grote vin. Deze zorgen ervoor dat je zo veel mogelijk rechtuit gaat en minder snel omvalt.

Aan de voorkant van de Aquatica Sub zit een elastiek dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een tas. Handig! De bijgeleverde paddle bestaat uit 3 delen om hem compact mee te kunnen nemen naar het water. Eenmaal in elkaar is het een solide geheel die gemakkelijk in hoogte te verstellen is. Deze hoogte wordt ook aangegeven op de paddel zodat je hem meteen de juiste lengte kunt geven.

shop de SUP Aquatica

De drukmeter op de pomp van de SUP Aquatica
Zorg voor de juiste druk in je sup board.

Ervaringen met de Aquatica SUP

Inmiddels heb de Aquitica meerdere keren gebruikt en heb ik er verschillende tochtjes mee gemaakt. Wat mij het meest heeft verrast is de stabiliteit van deze sup. Hij ligt erg vast op het water waardoor je je erg zeker voelt en de techniek snel onder de knie krijgt. Het is in mijn ogen een ideale sup om kennis te maken met de sport.

De Aquatica sup heeft in het midden een 'anti slip mat' die lekker zacht aanvoelt en het gemakkelijker maakt om er op te blijven staan. Op deze mat is een dolfijn afgebeeld. Iedere kleur heeft zo zijn eigen zeedier. Een leuk detail als je het mij vraagt. 

Het board ziet er mooi uit en de kwaliteit lijkt heel erg goed. Er is gebruik gemaakt van sterke materialen en alles is netjes afgewerkt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze sup snel kapot gaat. Wanneer je prijs van deze sup bekijkt (nog geen 250 euro) heb je zeker waar voor je geld. De Aquatica is een sup waar je nog lang plezier aan zal beleven.

shop de SUP Aquatica

Suppen op de camping is erg leuk
Neem je sup mee naar de camping en verken de omgeving vanaf het water.

Een SUP Board: ideaal voor op de camping!

Ga jij kamperen en ligt de camping aan het water dan is het zeker een goed idee om een sup board mee te namen. Een sup is gemakkelijk mee te nemen en zorgt voor een hoop waterpret. Van lekker spelen in de branding, tot ontspannen tochtjes over het meer. Suppen is uitdagend, je ziet veel van de omgeving en komt gemakkelijk van je vakantie calorieën af ;). 

En ben jij nog op zoek naar een goede sup om kennis te maken met de sport, dan kan ik je de Aquatica van Vrijbuiter harte aanbevelen!

shop een SUP board vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen