Wanneer je gaat kamperen is het prettig om een fiets bij je te hebben. Een fiets is niet alleen erg handig, het geeft je ook een bepaalde vorm van vrijheid. Om even snel naar de receptie te fietsen, 's morgens je warme broodjes op te halen bij de lokale bakkerij of om op een ontspannen manier de omgeving te verkennen. Om een fiets mee te kunnen nemen naar de camping heb je alleen een fietsendrager nodig. Of ... of je kiest voor een vouwfiets. Deze kun je gemakkelijk achterin je auto, in je caravan of zelfs in sommige vouwwagens kwijt.

Alle onderwerpen in dit artikel

Tijdens mijn zoektocht naar een vouwfiets stuitte ik tegen het merk Windgoo. Een vrij nieuw merk met leuke, en vooral opvallende elektrische fietsen. Mijn oog viel met name op de E20. Een elektrische offroad vouwfiets met een erg aantrekkelijk prijskaartje. Hoe hij mij is bevallen? Je ontdekt het in mijn review over de Windgoo E20.

Video review Windgoo E20

Inmiddels hebben wij de E20 van Windgoo een tijdje in gebruik. Ben jij benieuwd naar onze bevindingen, bekijk dan de onderstaande video. Heb je geen zin om de video te bekijken of lees je liever wat de voor- en nadelen van de Windgoo E20 zijn, lees dan verder onder de video. 

De Windgoo E20 elektrische vouwfiets

De E20 is de vierde elektrische fiets in de line-up Windgoo. Zijn dikke banden, voorvering en het robuuste frame maken deze vouwfiets tot een échte offroader. Hierdoor is hij uiterst geschikt voor op, en om de camping. Het ontwerp van de E20 lijkt te zijn geïnspireerd op de populaire fatbikes. Persoonlijk ben ik ook erg gecharmeerd van de mat zwarte en fluoriserende groene kleurstelling. Met deze fiets weet je zeker dat je opvalt!

Op het achterrek van de E20 vind je een lederen, gewatteerd zitje. Dit zitje is een leuk extraatje op de fiets. Mocht je het niet mooi vinden dan is hij met 4 simpele bouten verwijderen. Omdat je met een vouwfiets te maken hebt is het zitje vrij laag en dus minder geschikt voor volwassenen. Zit je achterop, dan moet je continu je benen in trekken. Voor kinderen is dit zitje ideaal. Wel zou ik willen adviseren om stepjes te monteren om te voorkomen dat je kinderen met hun voeten de grond (of de band) raken.

De Windgoo E20 elektrische vouwfiets
Deze elektrische vouwfiets heeft - met zijn ruige voorkomen - iets weg van een fatbike.

De Windgoo E20 is uitgerust met een 250 Watt motor en een 36V, 12,5Ah lithium batterij. Hiermee is het mogelijk om met een volle batterij tot maximaal 70 kilometer te rijden. Op de E20 zit een rotatiesensor. Een rotatiesensor meet wanneer je begint met trappen. Zodra je begint te trappen, duwt de motor je naar de gewenste snelheid. 

De snelheid stel je in via het display op het stuur of via de Windgoo Smart app. Zo heeft de fiets een stand 1, waarmee je maximaal 15 km per uur kunt, een stand 2 die 20 km per uur kan en een stand 3 die je tot 25 km per uur duwt. Dit is ook de maximale snelheid waarmee je met een elektrische fiets op de openbare weg mag. 

Op deze vouwfiets zitten 7 versnellingen van het merk Shimano. Het voordeel hieraan is, dat de onderdelen hiervoor overal verkrijgbaar zijn. Mocht er in de toekomst eens iets kapot gaan, dan kun je voor onderdelen gewoon terecht bij je fietsenmaker. De versnellingen zelf doen het prima. Ik heb gemerkt dat - zodra je fietst - je hoofdzakelijk de laatste twee versnellingen gebuikt (6 en 7).

De windgoo E20 is uitgerust met 7 versnellingen van Shimano
Uitgerust met 7 versnellingen van Shimano en twee mechanische remschijven

Geleverd in een doos

Wanneer je een fiets van het merk Windgoo koopt, ontvang je hem rechtstreeks vanuit de fabriek. Dit is ook een van de voornaamste redenen waarom deze fietsen zo gunstig zijn geprijsd. Er zitten geen partijen tussen wat de consument geld uitspaart. De fiets wordt geleverd in een grote, ruime doos en is voor het grootste gedeelte klaar voor gebruik. In het geval van de E20 moest ik alleen het beschermmateriaal verwijderen, de trappers vastschroeven, het zadel monteren, de hoogte instellen en de batterij plaatsen. Bij het product vind je een handleiding waarin dit stap voor stap staat uitgelegd. Mocht je dit ingewikkeld vinden dan kun je dit natuurlijk altijd door je lokale fietsenmaker laten doen.

Voor ik met de fiets op pad kon moest hij eerst even aan de lader. Het opladen van een lege batterij duurt ongeveer 4 uur. De batterij is gemakkelijk uit de fiets te halen. Dit doe je door het zadel op te tillen en de sleutel helemaal naar beneden te draaien. Nu kun je de accu er uit schuiven. Het opladen van de batterij kan dus ook met alleen de accu. Wel zo handig wanneer je bijvoorbeeld op de eerste etage woont of dit in je caravan moet doen. 

Het scherm van de Windgoo E20
Het menu is simpel en doeltreffend

Het in- en uitklappen van de E20

Je koopt een vouwfiets om hem zo compact mogelijk te kunnen vervoeren. Het inklappen van deze fiets gaat vrij gemakkelijk. Hij heeft namelijk twee punten die te kantelen zijn. Deze punten worden middels een springveer bij elkaar gehouden. Dit voorkomt dat wanneer je de klemmen niet goed dicht hebt zitten de fiets loskomt.

Wanneer je de fiets inklapt, begin je met het inklappen van de trappers en het naar beneden zetten van het zadel. Daarna open je de klem bij de stuurstang en trek je de springveer omhoog. Hierna kun je in een vloeiende beweging het stuur naar beneden kantelen. Vervolgens open je de klem in het midden van het frame. Nu kun je ook het frame dubbel vouwen.

Het frame rust nu op een steuntje onder het frame. Dit voorkomt dat de onderdelen van de vouwfiets de grond raken. De fiets heeft opgevouwen een afmeting van ongeveer 82 x 40 x 70 (l x b x h) centimeter. Lekker compact toch! Wel weegt hij maar liefst 26 kg. Dat is té zwaar om een stuk mee te lopen.

Het opvouwen van de Windgoo E20 elektrische vouwfiets
Op te vouwen tot een compact pakketje.

Fietsen op de E20 van Windgoo

Wat mij vooral heeft verbaast is de stabiliteit van deze fiets. Met een vouwfiets heb je namelijk altijd te maken met kleine wielen en een laag, smal stuurtje. Hierop fietsen voelt (vooral in het begin) erg instabiel en hier moet je echt aan wennen. Dit gevoel had ik niet bij de E20. Bij deze fiets is de balans dik in orde! Het duurde zelfs niet lang voor ik er mee kon fietsen met losse handen. Ook prettig is de lage instap en de rechte zithouding. 

Omdat de fiets redelijk zwaar is en de motor niet meteen aanslaat gebruik je hiervoor de eerste paar versnellingen. Die versnellingen heb je dan ook echt nodig. Heb je eenmaal vaart dan kun je snel doorschakelen naar de laatste versnellingen. Hierdoor kun je ontspannen verder trappen en blijft de fiets zijn snelheid vasthouden.

De trapondersteuning werkt magnifiek. Zodra jij begint met trappen duwt de motor je meteen naar de ingestelde snelheid. Dit is erg goed merkbaar en ideaal wanneer je een heuvel op moet. Stop jij met trappen voor langer dan 2 seconden, dan stopt ook de motor. 

Het display van deze e-bike is prima af te lezen en biedt de functies die je verwacht, namelijk de batterijstatus, de snelheid, de tripteller en de totale afstand. Daarnaast kun je via het scherm kiezen uit één van de drie snelheidsstanden en de verlichting aan en uit zetten. Vrij basic allemaal mijn meer heb je volgens mij ook niet nodig. 

De batterij van de Windgoo E20
De batterij van de E20 is verwijderbaar,

Hoe is de E20 van Windgoo mij bevallen?

Ik heb al de nodige kilometers gemaakt met deze offroad vouwfiets van Windgoo. Tijdens deze periode ben ik wat voor- en nadelen tegengekomen. Ik som ze even voor je op.

De voordelen van de Windgoo E20

  • De E20 fietst heel erg stabiel
  • Fraai (opvallend) uiterlijk
  • Er zitten hoofdzakelijk standaard onderdelen op. Deze zijn goed te vervangen.
  • De accu is te verwijderen en dus binnen op te laden
  • Je kunt tot 70 kilometer fietsen op een volle accu
  • Duidelijk display en handige app
  • Goede trapondersteuning
  • Gemakkelijk op te vouwen
  • Goedkoop (899 euro)
Het stoeltje achterop de windgoo E20 vouwfiets
Het comfortabele achterzitje van de Windgoo 20

De nadelen van de Windgoo E20

  • Ik vind de fiets vrij zwaar (26 kg)
  • De motor had mijns inziens iets sneller aan mogen springen
  • Er is gebruik gemaakt van schijfremmen. Deze moet je onderhouden.
  • De handleiding mag duidelijker
Het opklappen van de Windgoo E20 elektrische vouwfiets
De fiets is gemakkelijk in en uit te klappen.

Technische specificaties

De specificaties van een elektrische fiets zeggen veel over de fiets. Daarom heb ik de specificaties van de Windgoo E20 netjes voor je op een rijtje gezet.

Merk Windgoo
   
Versnellingen 7 versnellingen Shimano
Motor 250W
Batterij
36V/12,5Ah lithium batterij
Remsysteem Dubbele remschijven, mechanische rem
Verlichting Voor- en achter LED verlichting, reflector achter
   
Rijhoogte 5'1 inch tot 6'9 inch
Formaat uitgeklapt
177 x 53 x 120 cm (l x b x h)
Formaat ingeklapt
87 x 38 x 66 cm (l x b x h)
Formaat banden
20 x 3.0 inch
Gewicht 26,5 kilo
   
Oplaadtijd batterij 4,5 uur tot volledig opgeladen
Bereik van de fiets tot maximaal 70 kilometer
Maximaal draaggewicht 120 kg 
Smart app
Windgoo Smart
   
Adviesprijs 899,99 euro
Te koop bij
Webshop van Windgoo
De windgoo E20 e-bike
De Windgoo E20: een zeer complete vouwfiets voor een hele gunstige prijs

De Windgoo E20: wel of geen goede keuze?

Wanneer je een Windgoo E20 koopt, koop je een hele complete vouwfiets voor een hele scherpe prijs. Met zijn dikke banden, voorvering en het dikke frame is deze e-bike ideaal voor op de camping. Zeker wanneer je je bedenkt dat hij slechts 899 euro kost.

De E20 is uitgerust met een batterij waarmee je tot maximaal 70 kilometer kunt fietsen. Via de Windgoo app of het display op het stuur kun je kiezen uit drie verschillende snelheidsstanden. Deze standen duwen je tot maximaal 25 kilometer per uur. Ook op die snelheid voel je je heel comfortabel. Dit komt omdat de balans van deze vouwfiets dik in orde is. Iets wat normaal gesproken bij vouwfietsen niet het geval is.

Het opvouwen van deze fiets is erg gemakkelijk. Opgevouwen heb je dan ook een compact pakketje dat je gemakkelijk achterin je auto of in je caravan kunt leggen. Wel is hij iets aan de zware kant. De E20 weegt namelijk 26 kilogram. Niet handig wanneer je er een stuk mee moet lopen.

Ben jij op zoek naar een elektrische (vouw)fiets voor een goede prijs, dan zit je goed met deze fiets! Ik kan hem je dan ook van harte aanbevelen!

shop een Windgoo E20   vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen