“Wil je eens een caravanluifel van Campooz uitproberen?” Die vraag liet ik me natuurlijk geen twee keer stellen. Want hoewel ik Campooz tot het moment van die vraag alleen kende van de prachtige vouwwagens, wist ik al door en door dat het merk staat voor kwaliteit, gemak, comfort en snel opzetten. Vier kreten die uitermate goed aansluiten bij mijn kampeerwensen. De vraag beantwoorde ik meteen volmondig met een ‘Ja’. En dus gingen we met Pinksteren op pad naar de Hollandse kust. Met onze Beijerland caravan uit 2005. En een gloednieuwe Campooz Trekking caravanluifel.

Alle onderwerpen in dit artikel
de trekking caravanluifel van Campooz
Of ik eens een caravanluifel van Campooz uitproberen ...

De beste gebruiksaanwijzing ooit


Een week of drie eerder werden het doek en het frame van de Campooz luifel bij mij thuis afgeleverd. Nieuwsgierig als ik ben, trok ik meteen de rits van het doek open en tot mijn verrassing lag daar een stripboek bovenop. Eén blik op de titel – ‘Gert en Raoul en het geheim van de Trekking luifel’ – vertelde me dat het de gebruiksaanwijzing was. Eerlijk is eerlijk, mensen zoals ik lezen geen gebruiksaanwijzingen. Ik haak af op saaie lappen tekst en vogel het dan liever zelf uit door ‘trial and error’. Kom ik er niet uit? Dan vraag ik het liever aan iemand anders dan dat ik zo’n dertig pagina’s tellende gebruiksaanwijzing openklap, waarbij ik dan ook nog de juiste taal moet zoeken. Maar dan de gebruiksaanwijzing van Campooz: letterlijk de eerste gebruiksaanwijzing die mijn aandacht wist vast te houden. In de vorm van een compleet to-the-point en praktisch stripverhaal. Met maar vier pagina’s. En met veel kleur en een vleugje humor. Wat een aangenaam begin!



De gebruikershandleiding van de campooz trekking caravanluifel
Een gebruiksaanwijzing in de vorm van een compleet stripverhaal.

Handig verpakt, licht in gewicht


Wat me verder meteen opviel, waren de handige draagtassen. Het doek en het frame van de luifel zitten in afzonderlijke draagtassen, met praktische draaglussen en een rits. Een rits! Ik was gewend aan een voortent die ik in een zware, lange, rafelige zak moest schuiven en dan dicht moest knopen met touwtjes. Die je het jaar erop dan nooit meer los kreeg. Herkenbaar? Campooz heeft hier dus goed over nagedacht. Zij begrijpen het gemak en comfort dat je als kampeerder nodig hebt als geen ander. En dat zit niet alleen in deze ritsen, daarover later meer, maar ik kreeg er wel meteen het gevoel door dat ik dus iets praktisch in handen had. Iets waar gewoon goed over na is gedacht. Dat was ook meteen voelbaar in het gewicht van de spullen trouwens. Aluminium buizen die weinig wegen en een tentdoek dat gemaakt is van stevig en robuust 300 gr/m Campooz Ripstop katoen, maar wel met één hand te tillen is. Dat wil je gewoon als kampeerder, toch!



de trekking caravanluifel van Campooz is snel op te zetten
Het installeren van de caravanluifel is een eitje!

Binnen 30 minuten zaten we onder onze caravanluifel


Waar ik mijn hele kamperende leven al van baal, is aankomen op de plek van bestemming en dan nog twee uur of langer bezig moeten zijn met een voortent. Losse scheerlijnen eraan, twintig haringen in rubberen lusjes moeten slaan…dat gedoe. Ik wil gewoon vakantie vieren. Zo snel mogelijk. Ik besloot de timer op mijn telefoon eens te laten lopen bij het opzetten van de Campooz Trekking caravanluifel. Binnen dertig minuten zaten we eronder. Als we de hick-up met de peesrail van onze caravan niet hadden gehad (die was iets ingedeukt), was het nog sneller geweest. En ik durf zelfs te stellen dat je deze luifel in je eentje nog kunt opzetten.



Het gemak van de Trekking caravanluifel van Campooz
De trekking caravanluifel stond binnen een half uur.

Het installeren van de Campooz Trekking luifel


De Trekking caravanluifel van Campooz past in principe op elke caravan met een peesrail. Aan de luifel zit een dubbele peesnaad, waarvan je de bovenste (de dikste) door de peesrail van je caravan schuift. Aan de onderste, dunnere peesnaad kun je eventueel klemblokjes met tentstokogen bevestigen als je die ogen niet (meer) aan je caravan hebt. Wij hebben ze gebruikt, want je kunt die ogen op de meest perfecte plek voor het frame klemmen. Hangt het doek, dan begin je met de middelste dakligger en de middelste staander. Vervolgens doe je hetzelfde aan de linkerkant en bevestig je voorste dakligger tussen de linker staander en de middelste staander. Daarna herhaal je alles op rechts. Strak afspannen doe je – net als bij de meeste luifels en voortenten – uiteraard als laatste stap. Maar dat gaat bij deze Trekking luifel dan wel heel erg makkelijk…



Het afspannen van de trekking caravanluifel van Campooz
De scheerlijnen zitten als geïntegreerde spanbanden – met handige gesp – aan het doek vast.

Strak afspannen als final touch


Het op lengte schuiven van de buizen van het frame is echt peanuts. Je hoeft niet met je wijsvinger op kleine, rottige knopjes te drukken, je maakt gewoon gebruik van het systeem waarmee de buizen van de Trekking luifel standaard uitgerust zijn: het Easy-Grip systeem. De naam verraadt het al een beetje, maar elke afzonderlijke buis heeft een stevige, grote klem die je makkelijk open en dicht klikt en die een fijne grip geeft bij het op maat schuiven van de buizen. Ideaal ook als je wat minder kracht in je handen hebt, zoals ik, maar dus ook voor oudere mensen bijvoorbeeld. Losse scheerlijnen en tig verschillende haringen heb je voor deze luifel van Campooz ook niet nodig. Vijf haringen zijn genoeg en die worden gewoon meegeleverd. En de scheerlijnen? Die zitten als geïntegreerde spanbanden – met handige gesp! – aan het doek vast en helpen je om de luifel in een mum van tijd op spanning te krijgen. Ik geloof dat ik nog nooit een tent, voortent of luifel zo strak heb weten neer te zetten. En al helemaal niet zo snel. 



De caravanluifel van Campooz is een eyecatcher
Ik heb nog nooit een tent, voortent of luifel zo strak en snel weten neer te zetten.

De eyecatcher van de camping


Ik voelde me trots als een pauw toen de luifel stond. Niet alleen maakte mijn hart een vreugdedansje door de snelheid waarmee de luifel stond, maar m’n ouwe beessie van een caravan – waar ik overigens meer dan tevreden mee ben – stond daar ineens te shinen als een malle. Het unieke, stoere design van de luifel gecombineerd met het prachtige, oersterke, UV-werende materiaal… wat een gave combi zo. Ik was overigens niet de enige die dat opmerkte, want er liep menigeen met een goedkeurende blik langs. De eyecatcher van de camping. Ik denk zelfs dat ik met mijn enthousiasme inmiddels ook een paar van die luifels verkocht heb. Wat mij nu nog rest? Een gave zijwand erbij uitzoeken, want dat maakt het plaatje voor mij helemaal af. En dan op naar Frankrijk in de zomer.

ontdek de Caravanluifels   vind een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide