Als jong meisje vond ik het fijnste aan de zomervakantie dat ik op mijn eigen luchtbedje in mijn eigen tentje mocht slapen. Ik sliep echt nergens zo lekker als op dat luchtbed. Maar ja, toen bestond de Coleman Sleeping Mat 12.0 Double natuurlijk nog niet. Nu wel. En ik mocht hem testen. Samen met mijn dochter Elin bracht ik een nachtje door op deze luxe, zelfopblaasbare slaapmat. Op een camping in Nederland. De nacht was nat. Maar het slapen heerlijk.

Alle onderwerpen in dit artikel
review Coleman Sleeping Mat 12.0 Double
Samen met mijn dochter bracht ik een nachtje door op deze luxe, zelfopblaasbare slaapmat.

Ligcomfort om goed uit te rusten

Het fijne aan kamperen is natuurlijk dat je meestal beter slaapt dan thuis. Dat komt door de hele dag buiten zijn. Het daglicht en de frisse lucht stomen je urenlang klaar om in de avond genoeg slaaphormoon aan te maken, zodat je lekker slaapt. Maar er zit nog wel een aardig verschil tussen lekker slapen en lekker slapen, kan ik je vertellen. Zo sliepen we een paar jaar geleden bijvoorbeeld op de 6 cm dikke matrasjes van onze vouwwagen. Daar viel ik prima op in slaap hoor, dat was het probleem niet. Maar bij ’s nachts omdraaien deed op een gegeven moment pijn in mijn hele lijf en lekker uitgerust wakker worden was er ook niet vaak bij. En zeg nou zelf, goed uitrusten is toch wel vakantiedoel Nummer 1, of niet dan? Een fijn matras met genoeg ligcomfort is dan gewoon een vereiste. Met de Coleman Sleeping Mat 12.0 Double haal je dat gegarandeerd in huis. Of in de tent eigenlijk.

Je hoeft eigenlijk alleen maar te kijken

De slaapmat ging, samen met het tentje van onze dochter, een weekendje mee naar de camping waar mijn ouders stonden. Na het opzetten van het tentje konden we los. Letterlijk, want wanneer je de mat hebt neergelegd draai je de dopjes aan het hoofdeinde open en zet je de klepjes op de stand ‘inflate’. Lucht aanzuigen? Dat doet hij vervolgens zelf. Je hoeft alleen maar te kijken en langzaam zie je de mat groeien. Eigenlijk kun je hem aan zijn lot overlaten tot het moment dat je denkt, er gebeurt niks meer. Dan moet je nog eventjes in actie komen. Maar klotsende oksels krijg je daar zeker niet van.

oppompen van de Coleman Sleeping Mat 12.0 Double
De tas waar de slaapmat in zit is óók je opblaasmaatje!

De tas van de Coleman Sleeping Mat is meteen je opblaasmaatje

Heb je dan alsnog een pomp nodig? Nee hoor! De tas waar de slaapmat in zit is namelijk óók je opblaasmaatje. Aan de onderkant van de tas zit een ronde tuit die je makkelijk aan een van de doppen van de slaapmat bevestigt. Vervolgens gebruik je de tas als een soort blaasbalg: je vangt wat lucht in de tas, rolt hem dicht en langzaam duw je de lucht uit de tas in de mat. Zo blaas je de slaapmat makkelijk op naar de hardheid die jij prettig vindt. Tip: als je ook voor de tweepersoons slaapmat kiest: draai de tweede dop even dicht, anders blaas je de lucht er net zo hard weer uit. Beginnersfoutje 😉

De slaaptest werd een groot succes

De Sleeping Mat 12.0 Double is dus geschikt voor twee personen. Of voor één puber die graag schuin in bed ligt, dat kan natuurlijk ook. Hij is 200 cm lang, 128 cm breed en 12 cm dik en past daarmee eigenlijk in alle tenten. Wij gingen met een Black & Fresh tentje van Decathlon, wat op zich een prima tentje is, maar dat wel één groot nadeel heeft: de grondoppervlakte is wat klein. Deze slaapmat paste er gelukkig nét in, al was het wel wat strak, maar we konden de mat in ieder geval alvast een nachtje uittesten. En dat werd voor zowel mij als mijn dochter een groot succes.

Coleman Sleeping Mat 12.0 Double instructies
Zet de klepjes op de stand ‘inflate’. Lucht aanzuigen doet hij vervolgens zelf.

Foam en lucht voor ultiem slaapcomfort

De slaapmat heeft een aangename foamvulling. Dit foam zorgt samen met de lucht voor een ultiem slaapcomfort. De foamvulling zit aan de buitenkanten en de lucht komt er zeg maar tussenin. Daardoor profiteer je, hoe hard je de mat ook verder opblaast met de tas, altijd van een zachte ligging. Daar heb je de hele nacht gemak van, want ik heb me ’s nachts niet één keer met pijn hoeven omdraaien. En zo werd ik ’s ochtends dus ook heerlijk uitgerust wakker. Met deze Coleman Sleeping Mat 12.0 weet je één ding zeker: hij ligt écht net zo lekker als je goede matras thuis.

Elin (13): “Ik vond hem echt zó lekker liggen!”

“Ik ga altijd met mijn ouders en mijn zusje kamperen en dan slaap ik in mijn eigen tentje. Al die jaren sliep ik op een luchtbed en ik sliep daar altijd heel goed op. Maar ik vond deze slaapmat echt zó lekker liggen. Dat komt ook vooral doordat er niet van die holletjes of lange banen in zitten zoals bij een luchtbed. Op deze slaapmat lig je zeg maar echt lekker glad en ook heel zacht en dat vond ik heel fijn. Ik geef hem een 8,5 en kan hem iedereen aanraden!”

Het oprollen can de Coleman Sleeping Mat 12.0 Double
Met z’n tweeën is het oprollen zo gepiept.

Even zoeken naar de beste manier van oprollen

Na onze heerlijke nacht moesten we de tent en de slaapmat natuurlijk weer opruimen. Het was even zoeken naar de beste manier hiervoor, want in je eentje gaat dat nog niet zo makkelijk. Met z’n tweeën is het echter zo gepiept, daar kwamen we gelukkig vrij snel achter. Dat is natuurlijk ook gewoon een kwestie van bij een eerste gebruik even uitzoeken wat de beste manier is. Maar daarna is het simpel. Je draait beide dopjes open, zet de klepjes op ‘deflate’ en begint samen aan het voeteneinde te rollen. Na elk stukje rollen even de knietjes erop en door. Heb je de hele mat gehad? Rol hem dan weer even helemaal uit en herhaal bovenstaande. Zo weet je zeker dat je alle lucht er goed uitperst. Goed leeg en opgerold? Draai dan beide dopjes weer even dicht. Zo krijg je hem ook weer makkelijk in de tas.

De Coleman Sleeping Mat is er in vier varianten

De Coleman Sleeping Mat is verkrijgbaar in vier varianten. Zoals gezegd testten wij de 12.0 Double (tweepersoons en 12 cm dik). Daarnaast kun je kiezen voor de 12.0 Single (eenpersoons en 12 cm dik), de 7.5 Double (tweepersoons, maar dan 7,5 cm dik) of de 7.5 Single (eenpersoons en 7,5 cm dik). De 12 cm varianten zijn natuurlijk ultieme outdoorluxe, maar door het goede materiaal kan ik me voorstellen dat de 7.5 cm varianten ook al heel comfortabel zijn. Zeker voor kinderen kom je daar denk ik prima mee weg.

Coleman Sleeping Mat 12.0 Double conclusie
Het was zowel voor mij als mijn dochter een groot succes.

Helemaal geen minpunten?

Minpunten? Ik kan ze eigenlijk niet bedenken. Als ik toch iéts zou moeten noemen, is dat het nog best een pakket is om mee te nemen. Maar goed, ik heb dan ook de tweepersoons variant van de dikste soort en dit minpunt verbleekt eigenlijk volledig bij de enorme voordelen van de Coleman Sleeping Mat 12.0 Double. Het is oprecht de fijnste outdoormatras waar ik ooit op heb mogen liggen. Eigenlijk is het maar goed dat ik me als jong meisje in mijn tentje nooit heb bedacht dat het allemaal véél beter kon. 

Shop de Coleman Sleeping Mat vind een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide