Op vrijdag 28 juli vertrok ik met mijn dochters van 8 en 9 jaar en mijn zoontje van 4 richting het mooie Drenthe. Op naar Camping Diana Heide, voor een fijn verblijf in de Drentse bossen. De plaats Amen klonk in ieder geval al rustgevend en schilderachtig. De auto was vol gepakt met alle ingrediënten voor een heerlijk weekend op de camping. En op de achterbank? Een stel enthousiaste kinderen die bij aankomst de camping meteen wilden verkennen. Dochter Phileine (9) reviewt mee: “Toen ik met mijn broertje Teun en zusje Odilia aankwam op de camping wilden we meteen naar de gave air trampoline.”
Camping Diana Heide is een grote camping met 387 plaatsen, waarvan 275 toeristische plaatsen, 80 vaste plaatsen en 32 huuraccommodaties. Van 1 april tot 1 oktober ben je hier van harte welkom om te komen kamperen en genieten van alles wat de camping te bieden heeft. En natuurlijk om het prachtige Drenthe te verkennen. Camping Diana Heide valt onder de vlag van Ardoer; met 33 campings de grootste aanbieder van campings in Nederland. Meer over deze camping weten? Ik neem je graag even mee in alles wat deze camping te bieden heeft.
Na een uurtje rijden kwamen we aan in Amen en parkeerden wij de auto op de grote parkeerplaats aan de voorzijde van de camping. De kinderen wilden natuurlijk metéén de auto uit, want die vingen al een glimp op van de prachtige recreatieplas en de speeltuin met air trampoline. “Maar voordat we daar naartoe mochten, gingen we eerst naar de receptie en daar werden we vriendelijk geholpen door Erna met wie mama al had gemaild”, vertelt Phileine. Als je het terrein van Diana Heide op rijdt, zie je de receptie meteen liggen: een prachtige, schilderachtig witte boerderij. Inchecken kan hier vanaf 13.00 uur voor de kampeerplaatsen en vanaf 15.00 uur voor de huuraccommodaties. Uitchecken moet uiteraard wat eerder: voor 10.00 uur als je een accommodatie huurt en een kampeerplaats moet je voor 11.00 uur verlaten.
“Toen we aankwamen legde Erna ons uit waar onze stacaravan was en hoe het allemaal werkt op de camping”, gaat Phileine verder. En inderdaad, van Erna ontvingen we de sleutel van het chalet, een plattegrond van het terrein, een informatieboekje over de camping en noodnummers. Extra leuk waren de tips die ze ons gaf voor leuke uitstapjes in de omgeving. Na het inchecken reden we met de auto naar ons chalet waar de kinderen stonden te popelen om naar binnen te gaan. Wat deze camping trouwens aangenaam kindvriendelijk maakt, zijn de centraal gelegen parkeerplaatsen waar alle auto’s moeten staan. De veldjes zelf zijn autovrij. Heerlijk!
Zin om er op uit te gaan? Of om leuke aandenkens te scoren? De receptie van Diana Heide heeft niet alleen een ontvangst- en vertrekfunctie. Je vindt er ook genoeg folders van bezienswaardigheden in de omgeving, kunt er kleine souvenirtjes aanschaffen en kunt er ‘ouderwetse’ ansichtkaarten kopen. Hartstikke leuk! De minimarkt en het restaurant liggen trouwens ook in deze mooie boerderij.
Hoewel wij fervent kampeerders zijn, verbleven we dit weekend in een accommodatie: een chalet voor vier personen. Het chalet is ongeveer 50m2 groot een heeft twee slaapkamers. Eentje met twee losse bedden en eentje met twee boxsprings tegen elkaar. De badkamer is klein, maar alles functioneert naar behoren. De keuken is heel compleet en beschikt zelfs over een vaatwasser (yes!). Direct naast de eethoek is een ruime zithoek met een flatscreen tv, een dvd-speler en een muziekinstallatie. Stap je naar buiten? Dan kom je op een betegeld terras met tuinmeubilair en rondom meer dan genoeg ruimte om lekker te spelen. Zo kon ik rustig mijn eerste kopje koffie drinken, terwijl de kinderen al een beetje hun gang konden gaan.
Diana Heide is een camping waar de focus nog op écht kamperen ligt. Met je eigen kampeermiddel dus. De plekken zijn allemaal ruim en er is veel variatie in kampeerplaatsen. Dit komt door de glooiende, bosrijke omgeving waarin de camping gelegen is. Daardoor is de indeling van de camping lekker speels: de kampeerplekken liggen op natuurlijk wijze verspreid rondom de visvijver, aan laantjes of op kleine veldjes. Ga je voor een verblijf op Diana Heide? Dan kun je kiezen voor een Comfortplaats of een Comfortplaats XXL.
Comfortplaatsen liggen deels tussen de bomen of op een open veld. Iedere comfortplek heeft een wateraansluiting en afvoer, een CAI-aansluiting, 10 ampère stroom, gratis WiFi en digitale tv. Een huisdier en een bijzettentje zijn hier toegestaan.
Comfortplaatsen XXL zijn groter dan de comfortplaatsen (200m2). De andere kenmerken zijn gelijk: wateraansluiting en afvoer zijn aanwezig, je hebt gratis WiFi, 10 ampère stroom en digitale tv en een huisdier en een bijzettentje zijn toegestaan.
Aan de rechterzijde van de camping zijn enkele veldjes met huuraccommodaties. Kom je door de slagboom? Dan neem je de eerste afslag rechtsaf, rijd je voorbij het sanitairgebouw en zo rijd je recht op de chalets en tipitenten af. Groot voordeel van deze accommodaties? Je zit dichtbij de centrale voorzieningen en je kunt je auto vlakbij je accommodatie parkeren.
Wij verbleven het weekend in chalet nummer 9. Ik heb dit type hierboven al kort beschreven. Er zijn in totaal dertien chalets, verdeeld over twee veldjes, en op een van die veldjes staat ook een speeltoestel. Alle chalets zijn gelijk wat betreft grootte en inrichting, huisdieren zijn er toegestaan, roken niet. Er is één mindervalide chalet met alle mogelijke aanpassingen, zodat je ook met een lichamelijke beperking op Diana Heide kunt verblijven.
Houd je iets meer van 'glamping'? Kies dan voor een van de tipitenten. Deze tenten hebben twee slaapkamers en een ruim leefgedeelte. Er staat een tuinset binnen en er is beperkte kookuitrusting en een koelbox. Koken doe je dus buiten. Er is wel stroom om bijvoorbeeld je telefoon op te kunnen laden of de waterkoker te kunnen gebruiken. De tenten liggen heel sfeervol tussen de bomen, je kunt parkeren vlakbij je tent en de centrale voorzieningen zijn vlakbij. Ook het sanitairgebouw is slechts een paar passen lopen.
Camping Diana Heide richt zich vooral op fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en jonge gezinnen. Dat zie je terug in de aangeboden faciliteiten, deze richten zich op een aangenaam en comfortabel verblijf in een rustige en groene omgeving. ”De natuur is er echt mooi en als je wilt fietsen dan kun je een fiets huren op de camping. Echt heel handig!”, vertelt Phileine. Diana Heide biedt naast fietsverhuur ook onderstaande zaken aan:
Er zijn drie verwarmde, moderne sanitairgebouwen op de camping. Ik heb deze zelf een paar keer bezocht en er werd druk schoongemaakt en alles oogde netjes (zie ook mijn ervaring aan het einde van deze review). Ook aan sanitair voor mindervaliden is gedacht en voor kinderen is er speciaal kindersanitair. De douches zijn ruim, het water is lekker warm en alles is gratis te gebruiken. Heb je een hekel aan afwassen? In elk sanitairgebouw is een vaatwasser aanwezig (wauw!) die tegen betaling te gebruiken is. Wil je nog wat meer luxe? Boek dan een privébadkamer in het sanitairgebouw óf kies een kampeerplek met privésanitair. In dit laatste geval wordt een mobiele unit bij je kampeerplek geplaatst.
Er valt genoeg te glijden, schommelen, klimmen en springen in de verschillende speeltuintjes verspreid over het terrein. Grote favoriet is de air trampoline bij het strandje. Ook de waterspeeltuin is zeer geliefd en echt een ontmoetingsplek voor de campingkinderen. Mijn kinderen (4, 8 en 9) hadden geen enkele moeite om aansluiting te vinden en 'vriendjes' te maken. Samen een potje tafeltennis spelen, tafelvoetballen of schaken op een groot outdoor speelbord? Superleuk om met het gezin te doen.
Aan de visvijver heb ik menig kampeerder zien genieten. Er werd heel veel vis (vooral karpers) gevangen. Rondom de visvijver staan fijne bankjes en sommige kampeerplaatsen hebben zelfs zicht op de visvijver. De hit van de camping is toch wel het zwemvijvertje met zandstrand. Hoewel deze vijver niet groot is, biedt hij veel waterpret en de nodige verkoeling op warme dagen. Water en zand, dammetjes maken, pootjebaden, bootje varen; de echte bikkels lieten zich niet tegenhouden door het Hollandse zomerweer.
Tijdens feestdagen en in de schoolvakanties is er een animatieteam aanwezig op de camping. Je vindt het animatieteam in of rondom de recreatieruimte of bij het buitentheatertje. Tijdens ons verblijf kregen we een recreatieprogramma op papier voor de gehele vakantieweek. Zes dagen per week zijn er activiteiten. Er staat duidelijk bij voor welke leeftijd de activiteit geschikt is en of je je vooraf moet inschrijven. Tijdens ons weekendje weg op Diana Heide konden de kinderen knutselen, waterspelletjes spelen, meedoen aan een bubbelvoetbaltoernooi, tikkertje en verstoppertje spelen en een wandeling maken door het bos. Voor ieder wat wils!
In de witte boerderij bij de ingang van de camping vind je de horecavoorzieningen. Het eetcafé heeft zowel een sfeervolle binnenruimte als een leuk, beschut terras. Vanaf het terras heb je zicht op de speelvijver en speeltuin. Zo geniet je van een lekker van een kop koffie of een biertje uit de streek, terwijl de kids lekker kunnen spelen. Dit is ook de plek bij uitstek om te lunchen, borrelen of dineren. De snackbar zit aan de achterkant van de boerderij. De keuze is er zeer ruim en de kwaliteit is hartstikke goed. Ook de geserveerde pizza’s waren prima. Voor een streekbiertje bij de tent, een chippie of een blikje knakworsten kun je terecht in de minimarkt. Waar je die vindt? Ook in de witte boerderij.
Camping Diana Heide ligt aan de rand van natuurgebied ‘De Drentsche Aa'. Aan de linkerkant van de camping zijn twee ingangen naar dit gebied. De Drentsche Aa leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Fiets je graag? Dan ben je in Drenthe natuurlijk ook helemaal op je plek. Knooppunt 22 vind je vlakbij de camping. Ook wij gaan er graag op uit. Met een weekendje weg is de tijd natuurlijk beperkt, dus kozen wij voor twee activiteiten in de omgeving: het Boomkroonpad in Drouwen en het Kampterrein van voormalig Kamp Westerbork.
Voor een bezoek aan het Boomkroonpad parkeer je (gratis) bij het buitencentrum in Drouwen. Dit buitencentrum is al een uitje op zich. Je vindt er veel informatie over de aanwezige natuur, de dieren en je kunt er terecht voor talloze souvenirs. Ook koop je hier je kaartjes voor het Boomkroonpad. Via een ondergrondse tunnel en uiteindelijk een aantal trappen omhoog kom je letterlijk tussen de boomtoppen uit. Je maakt een unieke wandeling tussen de toppen van de bomen en het hoogste punt – de uitkijktoren op 22,5 meter hoogte – geeft je aan prachtig uitzicht. Na het bewandelen van het Boomkroonpad kun je diverse wandelroutes oppakken of via het speelbos teruglopen naar het buitencentrum. Het buitencentrum en het speelbos zijn gratis te bezoeken. Een wandeling door de boomtoppen kost je een paar euro. Een geslaagd uitje op een kwartiertje rijden van de camping.
Op 1,5 kilometer vanaf de ingang van de camping vind je herinneringscentrum kamp Westerbork. Het museum zelf vond ik nog iets te heftig voor de leeftijd van mijn kinderen, maar wél brachten we een bezoek aan het voormalig kampterrein. Als je een kaartje voor het museum koopt zit de busrit erbij inbegrepen, maar je kunt ook losse buskaartjes kopen zoals wij deden. Iedere twintig minuten vertrekt er een bus vanaf de ingang van het museum naar het kampterrein. Deze rit duurt ongeveer tien minuten en onderweg krijg je al veel informatie. Met een speciale kinderspeurtocht bezoeken we de gebouwen en monumenten die op het terrein te vinden zijn. Een barak, wagons, een uitkijktoren, de commandantswoning en natuurlijk het Nationaal monument. Een interessant uitje waar je stil van wordt…
Wat ik als kampeerder ontzettend belangrijk vind, is schoon sanitair. Dat is (bijna) de Nummer 1 op mijn wensenlijstje bij een camping. Hoewel we dit keer in een accommodatie zaten en dus in principe geen sanitairgebouw nodig hadden, kon ik het daarom niet laten om tóch even een kijkje te nemen. Als heuse sanitaircriticus deed ik dat natuurlijk even op verschillende tijdstippen en ik kan maar één conclusie trekken: het was er brandschoon. Er werd veel en regelmatig schoongemaakt en het zag er steeds weer schoon en verzorgd uit. Chapeau! Phileine: “Er was ook een groot toiletgebouw dat een beetje in het bos verstopt lag, dat vond ik heel gaaf!"
De camping zelf is redelijk groot, een beetje parkachtig en er is veel groen. Door die natuurlijke ligging (de camping grenst bovendien aan een bos met vennen en heidevelden!) en de ruime plekken oogt het er niet massaal, eerder rustig. Langs de camping loopt een vrij drukke weg die je wel hoort, maar door de natuur om je heen soms bijna vergeet. De camping was overigens lang niet vol, wat waarschijnlijk komt door de vele regenval in Nederland deze zomer. Driedubbel respect voor de stoere kampeerder die met een glimlach gewoon onder zijn of haar luifel bleef zitten. Animatie is er wel, maar niet druk en overheersend aanwezig, dat draagt natuurlijk ook bij aan het gevoel van rust.
Diana Heide is een camping met enorm veel potentie. De meeste ingrediënten voor een heerlijke gezinsvakantie zijn al aanwezig en ruimte voor ontwikkeling is er ook. “Je kunt er vissen, spelen met de waterpomp bij de recreatievijver, lekker rondfietsen, springen met vriendjes en vriendinnetjes op de air trampoline, knutselen en sporten met de animatie…ik vond het er leuk en gezellig”, vertelt Phileine. “Ik geef de camping een rapportcijfer 7,5!”
Het winkeltje op Diana Heide is eenvoudig maar goed. Je kunt er terecht voor een klein assortiment broodjes, die je ook van tevoren kunt bestellen, en wat basisbenodigdheden. Een grote supermarkt is het zeker niet, maar dat is ook niet perse nodig op de camping. Er is een Coop dichtbij. Ook over de horeca ben ik zeer te spreken. Het assortiment in de snackbar is ruim, het eten was lekker en de prijs goed. Ook de pizza's en ijsjes waren van prima kwaliteit. “Ik vond de pizza alleen te klein”, vertelt Phileine, “maar ik houd ook gewoon heel erg van pizza.” Zijn de weersomstandigheden niet zo goed? Dan kun je trouwens ook heel gezellig zitten in het eetcafé. Daar is zelfs een open haard.
Wat ik geweldig vond aan het chalet? Er was een vaatwasser. Top toch! De twee slaapkamers waren ook fijn, want zo konden de vroege slapers ook op tijd hun bed in. De WiFi was er niet fantastisch, maar dat vond ik als moeder stiekem wel fijn. “Buitenspelen is zo fijn daar, vergeet ook je laarzen niet!”, zegt Phileine. Mijn kinderen vonden het watertje met zandstrand echt geweldig en ook de waterspeeltuin was ontzettend leuk. Naast veel speelpret is dit ook écht een ontmoetingsplek voor de kinderen. Die kinderen zijn trouwens overwegend Nederlands en Duits en in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Tot slot namens Phileine: “Ik wens alle kinderen die naar deze camping gaan veel plezier!”
Voor meer informatie over deze, en andere campings van Ardoer kijk vooral op Campingzoeker. Daar begint immers de voorpret!