Precies op het moment dat ik door het geklier op de achterbank bijna rijp ben voor de psychiater, dat ik voeten als ballonnen heb door m’n opgetrokken benen, dat ik het zweet in de nek heb staan omdat ik niet meer bijkwam na de verstikkende hitte van de laatste stop en dat ik wel kan janken omdat m’n laatste flesje water leeg is… Precies op dat moment is hij daar. Als een oase in de woestijn, als het eerste biertje tijdens carnaval, als die gouden plak na winst op de 1500 meter schaatsen: de overnachtingscamping. In deze blog ontdek je waarom overnachten onderweg zo fijn en goed is. Zéker als je een flinke afstand naar bijvoorbeeld het Zuiden van Europa aflegt.
Als echte Francofielen gaat onze reis vaak naar het Zuiden van Frankrijk. Frankrijk telt in totaal meer dan 11.000 campings. Wat? Ja, je leest het goed. Meer dan 11.000 campings! En dat is fijn, want zo biedt Frankrijk echt voor ieder wat wils. Van het historierijke Normandië tot aan de hautaine Côte d’Azur. En van de Dordogne met haar talloze kastelen tot de bergachtige Franse Alpen. Maar wat minstens net zo fijn is? Als je naar het Zuiden reist, stikt het van de campings vlak langs de snelweg. Nancy, Langres, Tournon, Beaune, Tournus, Uchizy, Vienne… zomaar een greep uit de Franse plaatsen waar wij een nachtje op de camping doorbrachten. Ik kan de reis langs die Route du Soleil zo onderhand wel drómen.
Op de heenreis naar onze eindbestemming in het Zuiden pakken we twee overnachtingen. En op de terugweg doen we in principe hetzelfde. Regelmatig krijgen we de vraag of ‘het niet zonde is dat we zo zes dagen van onze vakantie kwijt zijn aan reizen’. Ik snap de vraag heel goed, want het reizen zelf is natuurlijk niet veel aan. Maar juist door de rust te pakken en vooral in de ochtenden en een klein stukje van de middagen te reizen, voelt het alsof we helemaal niks kwijt zijn. We zien elke middag en avond een ander plekje van Frankrijk en kunnen daar heerlijk een paar uurtjes genieten. Het maken van tussenstops op verschillende campings in Frankrijk voelt daardoor eerder als een verrijking van onze vakantie dan dat we iets kwijt zijn. Nog meer voordelen van overnachten? Lees snel verder.
Autorijden is een inspannende activiteit. Zeker als je nog een caravan of vouwwagen op de trekhaak meesleurt. Het continu gefocust zijn en al het verkeer in de gaten moeten houden, vraagt veel van je. Bizar veel. Nu zijn er mensen (mannen meestal, sorry heren) die zeggen dat ‘zij het wél kunnen hoor en nergens last van hebben bij dat lange rijden naar het zuiden’. Kletspraat. Testosteron-geouwehoer voor aan de mannenstatafel op een verjaardag. Het is voor niemand goed. Je mag blij zijn als je doorjakkert en niet met je gezin als een ‘omelette du fromage’ in de vangrail belandt. Tot rust komen op zo’n lange reis is heel belangrijk. En die rust vind je op een overnachtingscamping. Van inspanning naar ontspanning. Even chillen, pootjes omhoog, een uurtje de oogjes dicht en lekker een paar uur niks. Goed en veilig voor iedereen. Niet in de minste plaats voor het grut op de achterbank.
De he-le dag zitten. Het is toch om gék van te worden? Opgekruld in een veel te vol gestouwde auto, nog net kunnen verzitten, maar je benen niet kunnen strekken? Verschrikkelijk. Bovendien neemt je hersenactiviteit bij stilzetten in een rap tempo af, dus hoe goed zou het eigenlijk zijn voor je concentratie? Juustem. Niet zo goed. Ook daarom is die overnachtingscamping zo’n goed idee. Niet alleen even de benen strekken, maar een potje jeu de boules spelen, even zwemmen en na het eten nog voetballen of basketballen. Je wilt niet wéten hoe je daar weer van oplaadt.
Broodjes vol bakkersgist, snoepjes en koekjes die stikken van de suiker en als kers op de taart nog even snel langs de McDonalds of z’n Franse broertje ‘Quick’. En door. Zonder beweging. Op een gegeven moment zit je op je eigen gasbel toch? Ik kan het niet. Zelf snoep ik onderweg het liefst met paprika, komkommer en tomaatjes (om bovenstaande te voorkomen) en eet ik het liefst zo weinig mogelijk brood (zelfde reden). Dat gaat bij de rest van het gezin niet altijd even goed, maar wat we wél alle vier waarderen is iets gezonds in de avond. Speltpasta met veel groente, goedgevulde tomatensoep die ik thuis al zelf heb gemaakt of bruine rijst met een zak roerbakgroenten erdoor.
Het leuke van een paar keer overnachten is dat je nét iets meer van Frankrijk ziet dan wanneer je doorsjeest. Het kan hoor, in één ruk naar een mega-camping-dorp in Zuid-Frankrijk waar je vervolgens twee weken niet meer af komt. Maar wat krijg je dan mee van het land? Juist het zien van verschillende plekjes is zo leuk. En ja, dat vinden onze kinderen ook. Ik heb me ooit zelfs laten vertellen dat het bewezen is dat je vakantie gevoelsmatig langer duurt als je veel verschillende plekken ziet en ervaringen opdoet. Dus wil je langer vakantie zonder extra dagen op te nemen? Zoek eens wat extra campings onderweg op ;-)
Naar schatting wordt ongeveer 20% van de verkeersongelukken veroorzaakt door vermoeidheid. In de zomerperiode ligt dat percentage nog veel hoger. En ’s nachts doorrijden klinkt heel leuk, maar wist je dat je lijf wanneer het donker is automatisch melatonine aan gaat maken? Melatonine is het hormoon dat je slaperig maakt. ’s Nachts rijden of overdag te lang doorrijden is dus eigenlijk gewoon onverantwoord. Voor jezelf, maar net zo goed voor je medeweggebruiker. Nóg een reden om tijdens die lange vakantierit één of twee keer te overnachten op een camping onderweg.
Elk jaar als we onderweg zijn, komen we op al die verschillende campings een heleboel mensen tegen. Even kletsen en overnachtingstips uitwisselen gebeurt dan al snel. Vorig jaar tipten onze overnachtingsburen ons de gemeentecamping (municipal) van Mâcon, een tip die ik al veel vaker had gekregen. Ik had alleen nooit zo’n hoge pet op van gemeentecampings. Vroeger zeiden mijn ouders al dat die vaak flut en vies zijn. Maar als je al minstens acht keer dezelfde tip hebt gehad? We besloten het erop te wagen. En bij aankomst zag ik al wat voor heerlijk sfeertje er heerste. Ik voelde me meteen op m’n plek daar. En de kinderen? Die waren vooral hysterisch enthousiast over het leuke zwembad. Zo zie je maar, als je verwachtingen niet al te hoog zijn, kunnen ze alleen maar groots overtroffen worden. En ik weet 100% zeker dat we dit jaar de municipal in Mâcon weer meepakken.