Een aantal maanden geleden schreef ik een blog over onze nieuwste aanwinst, de Lazy Jack* van CampooZ. Deze vouwwagen hadden we al enige tijd op het oog en dit jaar mochten ook wij ons rekenen tot de CampooZ familie. In het artikel beloofde ik om later dit jaar een leuke sfeerimpressie te maken. Belofte maakt schuld!
Wij hebben de Lazy Jack van CampooZ een aantal maanden in ons bezit en zijn er al meerdere keren mee wezen kamperen. Zowel in Nederland als in België. Ben jij benieuwd naar onze bevindingen? Bekijk dan nu het filmpje hieronder.
Geen zin om de video te bekijken of wil je graag meer weten over de Lazy Jack*? Naast de video kun je hieronder lezen wat onze bevindingen zijn nu we er een aantal keer mee zijn wezen kamperen.
De tent van de Lazy Jack ligt 'op de kar' in plaats van 'in de kar', wat gebruikelijk is bij traditionele vouwwagens. Officieel heet het dan ook geen vouwwagen maar een tenttrailer. Een voordeel aan een tenttrailer is, dat je de complete inhoud van de kar kunt gebruiken voor je kampeerspullen. We hebben het hier over 1300 liter! Dit is voor mij echt een verademing. Tafels, het keukentje, de stoelen, slaapzakken, speelgoed voor de kinderen, kastjes, de koelbox, een chemisch toiletje .... écht alles past erin!
Hierdoor hoef ik niets meer in te pakken als ik wil kamperen. Alle vaste kampeerspullen laat ik vanaf nu in de kar liggen. Ik hoef dus alleen nog maar mijn kleren bij elkaar te graaien en mijn kampeervakantie kan beginnen! Een bijkomend voordeel is dat je in een lege auto naar je vakantiebestemming rijd. Je zit dus niet meer als een sardine in blik in je eigen auto. Lekker hoor!
De kar zelf is van Duitse makelij. Alles oogt en voelt erg robuust. De toelaatbare massa van de kar is 750 kg en hij heeft een afmeting van 350 cm en een breedte van 177 cm. Op de kar zitten 13" banden en hij is uitgerust met een lange V-dissel. Je hebt dus alle ruimte om bijvoorbeeld een fietsendrager of een diesselbak te monteren. De trailer is TÜV gekeurd. Dit betekent dat de kar voldoen aan de eisen in de wetgeving voor betrouwbaarheid en veiligheid.
Nu heb ik verder niet heel erg veel ervaring met karren, tenttrailers en vouwwagens. Het is dus lastig om iets te vertellen over de rijeigenschappen van deze tenttrailer. Wel heb ik gemerkt dat je na een tijdje rijden met de Lazy Jack niet meer door hebt dat er iets achter je auto bungelt. Ondanks dat je iets logger bent is het een 'eitje' om te rijden met deze vouwwagen.
Het opzetten van deze vouwwagen is kinderspel. Eerst zet je de Lazy Jack de achterkant van de bak naar voren op je plek. Dan zet je hem waterpas. Vervolgens rits je de kap eraf en klap je het frame uit. Dit frame klapt uit naar rechts (handig om te weten wanneer je de kar op de plek zet). Pin nu het grondzijl op de 4 uiterste punten vast aan de grond. Let er hierbij op dat je geen plooien hebt in het grondzeil. Van binnenuit schuif je alle buizen uit om zo de tent op spanning te brengen. Begin bij het bed en eindig aan de andere kant van 'de Jack'.
Hierna kun je rondom de tent met haringen en scheerlijnen vastzetten. Ook de tweede slaapcabine en de luifels aan de zijkanten kun je nu met de bijgeleverde buizen en scheerlijnen opzetten. Dit hele kusje kost mij ongeveer 15 minuten.
Wat iets meer tijd kost - en in mijn ogen echt een klusje is voor 2 personen - is het opzetten van de voortent. Wij hebben gekozen voor de Camping Editie. Dit is een ruime voortent (445 x 220 cm) die je voor de Lazy Jack ritst.
Zoals de meeste voortenten zet je eerst een buizen constructie op. Vervolgens trek je hier een luifel overheen en rits je de zijpanelen en het voorpaneel erin. Dit is in het begin even puzzelen en je hebt wel een paar extra handen nodig.
Dat alle panelen los van elkaar eruit te ritsen zijn vind ik persoonlijk erg prettig. Het liefst heb ik namelijk alles zo veel mogelijk open. Er zijn alleen situaties dat het prettiger is wanneer je iets meer beschutting hebt. Dit is ook de reden dat wij hebben gekozen voor de Camping editie in plaats van de Trekking editie (dit is alleen een luifel). Denk aan bijvoorbeeld (langdurige) regen, harde wind of kou? Dan ben je blij als je de boel dicht kunt gooien.
Alle CampooZ vouwwagens zijn gemaakt van ribstop katoen. Dit materiaal heeft de eigenschap dat het ademt, onderhoudsarm, UV bestendig is en snel opdroogt. Dit materiaal wordt ook gebruikt in het Australische leger. Wanneer je naar het doek kijkt zie je dat er allemaal kleine vierkantjes in het doek zitten. Dit is een versterkte draad die er voor zorgt dat wanneer er een gat in je tentdoek komt het materiaal niet verder scheurt. Slim!
Voor wij de Lazy Jack kochten lazen wij veel verhalen over online lekkages. Dit schijnt heel normaal te zijn bij katoen. Met name op de naden. Na een eerste regenbui kan de coating in het materiaal 'zetten' en is je tent helemaal waterdicht. Wij hebben meerdere buien meegemaakt en hebben gelukkig nog geen last gehad van lekkages.
Alle ramen in de vouwwagen zijn voorzien van een folie en een muskietengaas. Omdat dit er heel veel zijn kun je op warme dagen de boel goed doorluchten. Ook boven de grote slaapcabine vind je een groot dakraam die ook helemaal open te zetten is. Dit is niet alleen romantisch, maar ook erg praktisch! Zet hem aan het eind van de dag heel even open en je bent meteen alle warmte in de tent kwijt.
De Lazy Jack* Camping Editie is de grootste tenttrailer uit het assortiment van CampooZ. Wij hebben hiervoor gekozen omdat wij met twee jonge kinderen kamperen en graag een beetje extra leefruimte hebben. Ook wanneer onze kinderen straks groter zijn kunnen we op vakantie met Jack zoals hij nu is. De Camping Editie vind ik persoonlijk minder mooi dan de Trekking. De Trekking oogt erg avontuurlijk. Wel is de Camping Editie flexibeler wat ook de reden is dat wij hiervoor gekozen hebben. Dit is namelijk meer een voortent i.p.v. een luifel.
Wat ons vooral is opgevallen is het gemak en het comfort van deze tenttrailer van CampooZ. Het bed ligt beter dan mijn bed thuis, een tweede slaapcabine is ideaal voor onze kinderen en de opbergruimte is een verademing. De kwaliteit van de gebruikte materialen lijkt erg goed. De tijd zal leren of dit ook daadwerkelijk het geval is.
De vouwwagen is gemakkelijk om op te zetten. De voortent vraagt alleen wel iets meer aandacht (en oefening). Het ontwerp van CampooZ is waar wij in eerste instantie verliefd op zijn geworden. Wij hebben ook gemerkt dat wij hier niet de enige in zijn. Wij worden hier namelijk geregeld op aangesproken op de camping. Hier moet je wel tegen kunnen wanneer je een CampooZ koopt ;).