Wanneer je je vakantie op de camping doorbrengt kun je maar moeilijk zonder koelbox. Zeker wanneer je tijdens de zomervakantie kampeert en niet wilt dat je eten binnen een dag zelf wegloopt. Nu zijn er veel verschillende soorten koelboxen te koop. Hoe weet je welke koelbox het beste past bij jouw manier van kamperen en jouw budget? In dit artikel ontdek je alles over de verschillende soorten koelboxen. 

Alle onderwerpen in dit artikel

Als klap op de vuurpijl hebben we in samenwerking met Vrijbuiter een top 5 laten samenstellen met koelboxen die het altijd goed doen op de camping! We hopen dat je er veel aan hebt!

bekijk alvast onze top 5

Welke koelbox kies jij voor je kampeervakanties?
Op de camping kun je (bijna) niet zonder koelbox.

Welke verschillende soorten koelboxen zijn er?

Wanneer je online ( of in een kampeerwinkel ) op zoek gaat naar een koelbox voor je kampeervakanties kom je er al snel achter dat je de keuze hebt uit een groot aantal soorten koelboxen. Koelboxen met koelelementen, koelboxen op stroom, op gas, thermo-elektrische, een absorptie- of een compressor koelbox... Begint het je al te duizelen? Ik leg je even uit wat de verschillen zijn en welke koelbox het beste past bij jouw manier van kamperen.

Koelboxen met koelelementen

Deze koelboxen zijn goed geïsoleerd en houden zo de temperatuur goed vast. Ze koelen dus niet. Wil je dat het koud wordt in de koelbox zul je er bevroren koelelementen of eten in moet stoppen. Dit type koelbox is prima te gebruiken voor een kort verblijf, wanneer je vaak boodschappen doet of voor onderweg. Het grote voordeel aan dit type koelbox is dat je hiervoor geen stroom nodig hebt op je kampeerplek.

Thermo-elektrische koelboxen

Dit type koelbox is de volgende stap. Deze elektrische koelboxen zijn voorzien van een ingebouwd koelelement. Door middel van een ventilator wordt koude (of warme) lucht in de koelbox geblazen. Vrijwel alle thermo-elektrische koelboxen kunnen zowel koelen als verwarmen en werken op op 230 volt én 12 volt. Handig voor onderweg. Thermo-elektrische koelboxen kunnen koelen tot maximaal 18°C onder de omgevingstemperatuur van 32°C. Een nadeel aan de thermo-elektrische koelbox is dat de ventilatoren lawaai maken.

De absorptiekoelbox

Dit type koelbox werkt op basis van absorbtiekoeling en koelt verder terug dan de thermo-elektrische koelbox. Een groot voordeel van de absorptie koelbox is dat ze vrijwel geen geluid maken en in veel gevallen niet alleen op stroom (12 volt en 230 volt ) maar ook op gas werken. Dit maakt het mogelijk je koelbox overal te gebruiken. Absorptiekoelboxen kunnen tot ongeveer 25 graden onder de omgevingstemperatuur koelen.

De compressor koelbox

Als laatste hebben we de compressor koelbox. Met dit type koelbox werkt op stroom en hiermee kun je op de camping hetzelfde als je koel/vries combinatie thuis. Een compressor koelbox is te regelen met een ingebouwde thermostaat en kan koelen van +10°C tot -18°C! Ongeacht de omgevingstemperatuur. Ga je ergens kamperen waar het heel warm kan worden, dan is het verstandig te kiezen voor een compressor koelbox. Het nadeel van de compressor koelboxen is dat ze een stuk groter en zwaarder zijn dan bijvoorbeeld een thermo-elektrische koelbox.

Een koeltas voor op de camping
Voor een kort verblijf is een koeltas of koelbox met koelelementen een prima keuze!

Stroom of gas?

Hoewel de meeste koelboxen werken op stroom zijn er ook koelboxen verkrijgbaar die werken op gas. Het is handig om te kiezen voor een koelbox op gas wanneer je kampeert op plekken waar geen stroom voor handen is ( bamping ) of wanneer je veel onderweg bent. Een gasfles is gemakkelijk mee te nemen of in te bouwen in je vouwwagen, caravan of camper.

Koelboxen die dit kunnen zijn de zogenaamde absorptiekoelbox. Dit type koelbox werkt in de meeste gevallen zowel op stroom (12 en 230 volt ) als op gas. Daarnaast zijn ze ook nog eens fluister stil!

Koelen of vriezen?

Voor de meeste kampeerders die kiezen voor een kampeervakantie in Nederland, België of Luxemburg zal een thermo-elektrische koelbox meer dan voldoende zijn. Dit type koelbox is betaalbaar, licht van gewicht, zijn zowel onderweg als op je kampeerplek te gebruiken en zullen voor de meeste Nederlands zomers voldoende capaciteit hebben.

Wanneer je kampeert in Frankrijk en buitentemperaturen verwacht boven de 28°C of wanneer je bepaalde producten ingevroren moet bewaren (medicijnen) of je je drankjes extra koud wilt serveren zul je moeten kiezen voor een een compressor koelbox. Deze koelboxen kunnen de temperatuur terugbrengen tot ver onder het vriespunt. Ongeacht de buitentemperatuur. Neem bijvoorbeeld de Colofon Ck 40D Hybrid van Dometic of de Mobicool MB40. Deze koelboxen kunnen temperaturen bereiken van -15 graden, zelfs wanneer het buiten 40 graden is!

Koelbox voor op de camping
Zelf gebruik is sinds jaar en dag een thermo-elektrische koelbox.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koelbox?

Voor je zelf op zoek gaat naar een geschikte koelbox voor op de camping moet je jezelf een aantal vragen stellen. Dit zijn vragen over hoe je deze koelbox wilt gaan gebruiken en welke eisen je er aan stelt. De keuze in koelboxen is namelijk enorm en door antwoord te geven op deze vragen vallen er een heleboel af.

Hoe groot moet je koelbox zijn?

Bij het kiezen van een koelbox is de afmeting erg belangrijk. Je hebt te maken met twee soorten afmetingen, namelijk de inhoud (aangegeven in liters) en de grootte van de buitenkant. Natuurlijk is het prettig om een grote koelbox te hebben, maar hij moet wel in je auto passen. Kijk hoeveel ruimte je hebt om de koelbox te vervoeren en hoeveel ruimte je nodig hebt voor je eten en drinken. Zelf gebruiken wij een Mobicool met een inhoud van 40 liter. Hiermee kunnen wij (een gezin van 4) ongeveer voor 2 dagen eten en drinken bewaren.

Koelboxen zonder elektriciteit en thermo-elektrische koelboxen zijn in de regel een stuk compacter. Met een inhoud van 20 tot 40 liter hebben ze een bescheiden afmeting en nemen ze weinig plek in beslag. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je misschien beter kiezen voor een absorptiekoelbox of een compressor koelbox. Deze zijn verkrijgbaar tot 100 liter inhoud! Wel zijn ze qua grootte minimaal een keer zo groot. Hier moet je dus wel de ruimte voor hebben.

Koelboxen voor op de camping
Thermo-elektrische koelboxen kunnen zowel koelen als verwarmen.

Hoe hard moet je koelbox koelen?

Het belangrijkste van een koelbox is natuurlijk dat hij je eten en je drankjes koud houd! Voor de meeste Nederlandse zomers ( 25 graden ) zullen de meeste thermo-elektrische koelboxen voldoende capaciteit hebben om je eten op, of onder de 10 graden te houden. 

Wil je je eten langer goed houden, dan zal je koelbox het eten tot minimaal 7 graden moeten koelen. Ook wanneer de buitentemperaturen hoger liggen dan 25 graden moet je met zwaarder geschut komen. Kies in dit geval voor een absorptiekoelbox, of beter nog, een compressor koelbox. Ga je kamperen in Zuid-Frankrijk, of gedurende het hoogseizoen in de Benelux en wil je je eten langer goed houden doe je er verstandig aan te kiezen voor een compressor koelbox.

Even op een rijtje van warm naar koud: Een koelbox met koelelementen heeft het minste vermogen om te koelen. Daarna komt de thermo-elektrische koelbox. Gevolgd door de absorptie koelbox en de koelbox die je eten het koudst weet te houden is de compressor koelbox.

Koelboxen die werken op 12 volt
Onderweg je eten koelen? Kies er een met een 12 volt stekker.

Moet je koelbox ook kunnen vriezen?

Wanneer je het op de camping belangrijk vind om ijs te kunnen serveren, zal je koelbox moeten kunnen kunnen koelen tot onder het vriespunt. Sommige compressor koelboxen kunnen dit. Neem bijvoorbeeld de Colofon Ck 40D Hybrid van Dometic of de Mobicool MB40. Deze koelboxen kunnen temperaturen bereiken van -15 graden, zelfs wanneer het buiten 40 graden is!

Wat voor aansluiting kies jij?

Kies je voor de meest compacte en goedkope oplossing, dan kies je voor een koelbox die je moet koelen met koelelementen. Wanneer je niet veel eten meeneemt of vaak boodschappen doet is dit een prima oplossing. Er zijn veel koelboxen (en koeltassen) te koop met een goed isolerend vermogen die je eten geruime tijd koud houden. Zorg er wel voor dat je je eten en drinken koud in de koelbox stopt.

Dan heb je de elektrische koelboxen. Op de meeste Nederlandse campings heb je stroom op je kampeerplek waardoor dit een erg aantrekkelijk optie is. Elektrische koelboxen zijn erg betaalbaar en te koop in veel verschillende soorten en maten. En wil je het liefst ook onderweg je eten koelen, kies dan voor een koelbox met een 12 volt aansluiting. 

Als laatste kun je ook kiezen voor een koelbox op gas. Hiervoor heb je een absorptie koelbox nodig. Met zo'n koelbox kun je dus ook zonder stroom op je kampeerplek je koelbox koelen. 

Wat is je budget voor een koelbox?

Niet geheel onbelangrijk! Hoeveel mag een koelbox kosten? Zoals bij veel producten is goedkoop duurkoop. Ik weet natuurlijk niet wat je budget is, maar wanneer je van plan bent veel (en lang) te gaan kamperen doe je er verstandig aan iets meer te investeren in een koelbox. Goedkope koelboxen zijn vaak minder goed geïsoleerd, maken veel lawaai en koelen niet altijd even goed. Ook is de kans dat hij sneuvelt tijdens je vakantie een stuk groter. Hier ga je spijt van krijgen. Geef dus liever een paar tientjes meer uit aan een thermo-elektrische koelbox van een betrouwbaar merk. Voor ongeveer 150 euro heb je al een hele mooie waar je jaren plezier aan zult beleven.

Wil je toch graag iets meer uitgeven aan een betrouwbare koelbox voor je kampeer avonturen, dan kun je kiezen voor een compressor koelbox. De prijzen voor deze koelboxen liggen tussen de 200 en 500 euro. Dat is een flinke smak geld, maar dan weet je ook zeker dat de komende 10 zomervakanties je drankjes lekker koel blijven.

Koelboxen standaard
Een koelboxstandaard is een ideale toevoeging.

5 betrouwbare camping koelboxen op een rij

Je bent op dit artikel over koelboxen terecht gekomen en wilt graag weten welke koelboxen het beste zijn voor op de camping. Speciaal voor jou hebben wij de specialisten van Vrijbuiter gevraagd een top 5 samen te stellen met koelboxen die het goed doen onder de kampeerders. Ik hoop dat je er veel aan hebt!

 

Mobicool koelbox online kopen

1. Mobicool MT 35W AC/DC koelbox

Deze koelbox heb ik zelf meer dan 10 jaar gebruikt. Met een inhoud van 33 liter is hij groot genoeg voor op de camping. Het is een thermo-elektrische koelbox die naast koelen ook kan verwarmen. Ideaal wanneer je je eten een keer warm wilt houden. De wieltjes op deze koelbox maken het mogelijk om met het grootste gemak de koelbox te verplaatsen. Daarnaast heeft hij een handige opening in de deksel om zo eten uit je koelbox te halen zonder de deksel te hoeven openen. Ideaal. Hij kost net geen 170 euro.

shop de Mobistar MT 35W

 

Tristar koelbox online kopen

2. Tristar KB-7147 Koelbox

Deze absorptiekoelbox komt in zowel een 39 als een 41 liter variant en is een beest van een koelbox! Hij koelt namelijk tot wel 25 graden onder de omgevingstemperatuur! Hij is te gebruiken op stroom en op gas. Ook is hij is vrijwel geluidsloos en trilt niet. Ideaal voor op de camping. Omdat absorptiekoelboxen waterpas moeten staan heeft deze Tristar een ingebouwde waterpas. Je hebt de Tristar KB-7147 vanaf 250 euro.

shop de Tristar KB-7147 Koelbox

Coolbox ECOcool Lite Dark Blue 24 12V/230V

3. Outwell Coolbox ECOcool Lite

Ben je op zoek naar een koelbox voor een betaalbare prijs? Deze thermo-electrische koelbox van het merk Outwell zal je zeker niet teleurstellen. Met zijn compacte ontwerp en lichtgewicht materialen is hij gemakkelijk mee te nemen naar de camping. Hij heeft een inhoud van 24 liter, is uitgerust met een interne verdeler en heeft zowel een koud als een warmhoud functie. Hij kost slechts 95 euro.

shop de Coolbox ECOcool Lite

CampGuru Coolbox 45L Double Freeze

4. CampGuru Coolbox 45L Double Freeze

Bij het maken van deze compressie koelbox is aan werkelijk alles gedacht. Om te beginnen heeft hij een inhoud van maar liefst 45 liter, verdeeld over twee compartimenten. Deze compartimenten zijn niet alleen handig voor het rangschikken van je eten, maar je kunt ze ook los van elkaar instellen. Zo kun je een vak gebruiken om te koelen, terwijl je het andere vak gebruikt als vriezer! Deze compartimenten zijn verlicht en voorzien van een ijzeren mandje. Ook heeft hij een geïntrigeerde snijplak aan de binnenzijde van de deksel en inkepingen voor drinkbekers. Hij werkt op 12, 24 en zelfs op 230 volt en kost 460 euro.

shop de Coolbox 45L Double Freeze

Mobicool MV24 AC/DC Koelbox

5. Mobicool MV24 AC/DC Koelbox

Op zoek naar een leuke, betaalbare koelbox voor je (korte) kampeervakantie of voor onderweg? Deze thermo-electrische koelbox van het merk Mobicool heeft een inhoud van 23 liter en werkt op zowel 12, 24 als 230 volt. Met een gewicht van 4 liter en het compacte ontwerp is hij gemakkelijk mee te nemen naar de camping. Hij kost slechts 70 euro!

shop de Mobicool MV24

Koelbox voor op de camping
Zorg dat je een koelbox koopt met voldoende ruimte.

Tips om het beste uit je koelbox te halen

Je hebt een koelbox gekocht voor tijdens je kampeervakantie en wilt hier graag het maximale uit halen? Speciaal voor jou hebben we een 5 tips op een rijtje gezet die je helpen je eten koel te houden en er voor te zorgen dat je ( dure ) koelbox langer mee gaat.

Tip 1: Rooster tegen condens

Wanneer je een thermo-elektrische koelbox gebruikt, kom je er al snel achter achter dat hierin aardig wat condensvorming plaatsvindt. Om te voorkomen dat al je producten op de bodem nat worden doe je er verstandig aan een rekje aan te schaffen waardoor je producten de bodem van je koelbox niet raken. Is zo'n rekje niet te koop voor jouw type koelbox dan kun je ook een rubberen deurmat op maat snijden (shop een rubberen deurmat)

Tip 2: Zet je koelbox van tevoren aan

Een koelbox heeft altijd even tijd nodig om koud te worden. Ga je kamperen, zorg er van voor dat je koelbox minimaal 24 uur van tevoren aan staat. Ook is het verstandig de producten die je er in stop ook koud in je koelbox te stoppen. Zo houd je koelbox de temperatuur onderweg beter vast.

Tip 3: Fles bevroren water

Om er voor te zorgen dat het lekker koud blijft in je koelbox leg ik er altijd een fles bevroren water in. Zo'n ingevroren fles water fungeert in dit geval als koelelement. En is het na verloop van tijd ontdooit, dan kun je het gebruiken voor de koffie, om je tanden mee te poetsen of om op te drinken.

Tip 4: Gebruik een koelboxstandaard

Een aantal jaar geleden hebben we een koelboxenstandaard aangeschaft. Een top investering als je het mij vraagt! Met zo'n standaard komt je koelbox zo'n 50 centimeter hoger te staan. Hierdoor kan lucht gemakkelijk om je koelbox circuleren waardoor hij beter werkt. Ook kun je je koelbox met zo'n standaard waterpas zetten en hoef je niet iedere keer te bukken als je iets uit je koelbox pakt. Een verademing!

Tip 5: Leg je koelelementen bovenop

Maak je gebruik van een koeltas of een koelbox met koelelementen dan doe je er verstandig aan deze elementen bovenop je eten te leggen in plaats van helemaal onderin de tas. De reden hiervoor is dat koude lucht daalt. Door ze helemaal bovenin te leggen zorg je ervoor dat alles in je koeltas koud wordt.

Elektrische koelbox
Heeft je koelbox een eco-stand? Dit kost minder stroom en maakt minder geluid.

Samengevat

Er bestaan vier verschillende soorten koelboxen. Koelboxen die je door middel van koelelementen op temperatuur houdt, thermo-elektrische koelboxen, absorptie koelboxen en compressor koelboxen. De koelboxen met koelelementen zijn de minst effectieve maar wel het goedkoopst. Heb je een koelbox nodig voor onderweg of een heel kort verblijf voldoet het prima. Thermo-elektrische koelboxen worden het meest gebruikt. Ze werken op stroom en door middel van een ingebouwd koelelement en een ventilator. Ze zijn goed betaalbaar en koelen tot maximaal 18°C onder de omgevingstemperatuur. Dan heb je nog de absorptiekoelbox die zowel op stroom als op gas te gebruiken is. Een ander groot voordeel aan dit type koelbox is dat hij vrijwel geluidsloos is. Als laatste heb je de compressor koelbox. Dit apparaat kan je producten zelfs invriezen tot -18 °C, ongeacht de omgevingstemperatuur! Wel zijn ze een heel stuk groter en duurder dan de overige koelboxen.

Wil je graag meer weten over koelboxen dan zou ik je willen adviseren om één van de vele kampeerspeciaalzaken in Nederland te bezoeker. De meeste winkels hebben meerdere modellen op voorraad en er lopen altijd wel een paar specialisten rond die je graag verder helpen. Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie en veel plezier met de voorpret!

shop een koelbox  vind een camping die bij je past

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen