Ben je op zoek naar een nieuwe voortent voor je caravan of camper? Slim! Hiermee creëer je namelijk extra leefruimte en een hoop comfort. Zeker wanneer je een seizoensplek hebt of voor langere tijd gaat kamperen. Wanneer je een beetje rond klikt op het internet kom je er snel achter dat er legio voortenten verkrijgbaar zijn van verschillende merken. Maar hoe vind je nu de juiste voortent voor jouw kampeermiddel? Waar moet je allemaal op letten als je er een wilt kopen? Maak je geen zorgen, met dit artikel help ik je op weg zodat je een goede keuze kunt maken en je er het komende seizoen lekker bij zit op de camping! Ik hoop dat je er veel aan hebt.
Voor iedereen die nog in een oriënterende fase zit zal ik de voordelen (zoals ik ze ervaar) van een voortent even op een rijtje zetten. Ik ben zelf in het bezit van een vouwwagen met luifel én een complete voortent. Ik kan dus kiezen wat ik aan mijn vouwwagen rits. Hoewel ik voor de vluchtige kampeervakanties meestal kies voor het luifel, wordt ook geregeld de voortent uit de tas gehaald.
Zeker wanneer ik buiten het seizoen om ga kamperen. Kamperen in Nederland gaat namelijk vaak gepaard met regen en wind. Een voortent biedt in dit soort situaties veel bescherming. Met een voortent creëer je extra leefruimte en kun je ook tijdens 'mindere dagen' lekker voor je camper, caravan of vouwwagen zitten. Hoe fijn is dat!
Ook wanneer de zon schijnt is het prettig om een voortent te hebben. En voortent biedt namelijk schaduw. Iedereen die zomers wel eens in het zuiden van Frankrijk heeft gekampeerd waar ik het over heb. Het hebben van een schaduwrijke plek is erg belangrijk wanneer het de hele dag + 30 graden is.
Door de extra ruimte die een voortent biedt, kun je ook je spullen beter organiseren. Het is een tent vóór je tent waarin je buitenkeuken kwijt kunt, je koelbox en wat dacht je van je tafel en stoelen? Richt je voortent gezellig in en je hebt een heerlijke plek om te eten en 's avonds een boekje te lezen of 's avonds een spelletje te spelen.
Oké, de kogel is door de voortent... ehhh kerk. Je bent van plan een voortent te kopen en wilt weten welke het beste bij je past. Dit hangt sterk af van hoe jij het liefst kampeert. Sta jij het liefst met je caravan weken lang op dezelfde camping? Of trek je liever met een camper rond van camping naar camping. Misschien heb jij liever een seizoensplek waar je het hele jaar door vakantie kunt vieren?
Wanneer je graag weekendjes weg gaat, of het leuk vind om van camping naar camping te trekken doe je er verstandig aan te kiezen voor een voortent die gemakkelijk is op te zetten en af te breken. Je wilt immers niet té veel tijd kwijt zijn met het op- en afbreken van je voortent. Er zijn veel lichtgewicht voortenten (polyester) verkrijgbaar die snel op en af te breken zijn. Er bestaan zelfs oppompbare varianten die je na enige oefening in minder dan 20 minuten hebt staan!
Voor de zomervakanties in binnen- en buitenland heb je genoeg aan een 'standaard voortent'. Wat erg populair is, zijn voortenten die gemaakt zijn van Ten Cate All Season materiaal met de aanduiding dak WR 18 en de wanden WR 17. Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en is erg licht van gewicht. Hierdoor hoef je niet té veel mee te sjouwen naar de camping. Dit materiaal houd het zomers lekker koel in je tent. Daarnaast is het oersterk en heb je minder last van condens. Iets waar je met andere materialen vaak wel last van hebt.
Heb jij een seizoensplek op de camping? Dan doe je er verstandig aan om te investeren in een goede voortent. Ook hiervoor kun je prima kiezen voor een voortent gemaakt van het Ten Cate All Season materiaal. Kies in dit geval wel voor een dikker doek dan dat je zou doen wanneer je een voortent koopt voor alleen de zomervakanties. Voor seizoenstenten wordt geadviseerd te kiezen voor een dak WM 19 en de wanden WR 18. Dit dikkere doek is voorzien van een extra coating waardoor je bijna geen last meer hebt van condens. Daarnaast isoleert dit materiaal nog beter. Belangrijk wanneer je ook in het voor- en najaar kampeert.
Wanneer je gaat kijken naar een voortent, dan moet je natuurlijk wel weten welke maat je moet hebben. Deze maat noemen we de zogenaamde 'omloopmaat'. Nu kun je deze omloopmaat in veel gevallen vinden in de papieren van je kampeermiddel, maar je doet er verstandig aan ze nog even zelf op te meten voor je er een koopt.
Begin met meten aan de linker voorkant van je caravan en volg de rails tot aan de rechterkant, tot 185 cm boven de grond. Dit kun je het beste doen door een stuk touw vast te maken aan de grond en door de rails te halen zoals te zien is op de onder staande foto. Aan de hand van de lengte van het touw weet je exact om welke afmeting het gaat. Voortenten hebben altijd een minimale en een maximale omloopmaat. Zodra jouw omloopmaat hier tussen valt zit je goed.
Wanneer je op zoek gaat naar een voortent, en je hebt de tijd, breng dan eens een bezoekje aan een kampeerspeciaalzaak. Een (goede) voortent is een flinke investering en van de plaatjes ziet het er altijd anders uit dan in het echt. Veel voortenten zijn namelijk opgezet te bewonderen in de showroom. Vrijbuiter is zo'n winkel. Hier lopen meerdere specialisten rond die je alles kunnen vertellen over de betreffende tenten. Zo weet je 100% zeker dat jij naar huis gaat met een voortent die past bij jouw manier van kamperen.