We zijn gek op Frankrijk. Maar we gaan ook nooit twee keer naar dezelfde plek. Zo nu en dan komen we op een camping waarvan we denken: misschien gaan we volgend jaar wel weer. Maar het komt er nooit van. Een nieuw stukje Frankrijk ontdekken vinden we zóveel leuker. Dit jaar speurde ik op Campingzoeker de kustlijn van de Middellandse Zee af en kwam uit bij een camping op het randje van de Camargue, in de regio Occitanië. Een regio waar we ooit één dagje aan proefden, maar nog nooit onze complete vakantie hebben doorgebracht. Tipje van de sluier? Het was er verrassend leuk!

Alle onderwerpen in dit artikel

De Zuid-Franse Camargue is een regio van gezelligheid, maar ook een plek vol flora en fauna. Tenminste, als je de camping durft te verlaten en eropuit gaat om de omgeving te ontdekken. Want geloof me, de regio is prachtig. En er is zo vreselijk veel moois om te ontdekken. Wij brachten er ruim twee weken door. Mede door de hitte hebben we nog lang niet alles ontdekt, maar ik zal een paar leuke tips met je delen. Komen ze!

Flamingo's krijgen een roze kleur door het bètacaroteen uit de algen die ze eten.
Weet jij waarom Flamingo's roze zijn?

De prachtige natuur van de Camargue

Flamingo’s, witte paarden, stieren en een onvoorstelbare hoeveelheid vogelsoorten. Je vindt het allemaal in de Camargue. Net als prachtige landschappen en enorme zoutmeren. Je ontdekt al aardig wat door zelf in het gebied rond te rijden, maar als je een 4x4 safari boekt met een ranger die het gebied goed kent, kom je net even wat meer te weten. Wij boekten zo’n safari met Engels sprekende gids en ontdekten alle leuke weetjes van dit gebied. Flamingo’s roze door het eten van garnalen? Blijkt dus niks van waar te zijn! Ze krijgen hun roze kleur door het bètacaroteen uit de algen die ze eten. Weer wat geleerd!

De hele safari was een lust voor het oog. Wel prijzig trouwens, maar ja, wat je op vakantie koopt wordt niet afgeschreven toch? Vind je de safari toch echt te duur? Breng dan een bezoekje aan het Parc Ornithologique du Pont de Gau. Daar kun je voor een paar euro terecht om wandelend een mooi stukje Camargue-natuur te bekijken. 

Het strand van La Grande-Motte is circa 7 km lang.
La Grande-Motte heeft een prachtig zandstrand van circa 7 km lang.

Het futuristische La Grande-Motte

Van tevoren dacht ik dat het een klein dorpje was, maar niets bleek minder waar. Het opvallend groene La Grande-Motte is groots opgezet en doet een beetje futuristisch aan. Al googlend kom ik er al snel achter hoe dat komt: ooit was het hele gebied niets anders dan moeras, maar in de jaren zestig kreeg visionair architect Jean Balladur de opdracht om een hippe badplaats te designen. Het resultaat? Het stikt er nu van de (chique) appartementen en hotels, maar ook campings vind je er volop. In het hoogseizoen heb je in La grande motte bijna dagelijks een kleine, gezellige avondmarkt die je bereikt door een straatje vol met toeristenshopjes. Druk en overdadig, maar toch leuk om even doorheen te wandelen en een nuttig (of compleet nutteloos) souvenirtje te scoren. La Grande-Motte heeft een prachtig zandstrand van circa 7 km lang. Overdag is het er erg druk, maar als je aan het einde van de middag gaat neemt die drukte al snel af. En dan is het heerlijke vertoeven in de middag- en avondzon.

Extra tips in La Grande-Motte? 

• Bij Randojet kun je gave wateractiviteiten boeken. Mijn man en oudste dochter boekten en jetski en hebben genoten. Je komt er via de (grote!) haven die ook zeker een bezoekje of wandelingetje waard is. 
• La grande motte heeft ook een fantastische golfbaan en een erg leuk en toegankelijk klimbos. Dat klimmen deed ik met onze jongste. En vanuit de hoge bomen achterin het klimpark heb je dan weer een prachtig uitzicht over zee.

De Arles : hier schilderde van Gogh hij zijn beroemdste werken.
In de Arles schilderde van Gogh hij zijn beroemdste werken.

Arles: in de voetsporen van Van Gogh

In de voetsporen van Vincent van Gogh? Dan maak je een leuke start in Arles. Hier schilderde hij zijn beroemdste werken, en dat zie je terug in de souvenierwinkels, maar je kunt de meeste geschilderde plekjes ook nog bezoeken. Wandel daarom zeker even langs Café la Nuit, waar Van Gogh vroeger bijna dagelijks kwam. Het café heeft geen functie meer, maar het plein is erg gezellig om een hapje of drankje te doen.

Verder is het leuk om een bezoekje te brengen aan het oude ziekenhuis waar Van Gogh lag nadat hij een stuk van zijn oor afsneed. De binnentuin is gratis te bezoeken en met zijn prachtige planten en fonteintje ook al erg leuk. Nog niet uitgekeken? Breng dan een bezoekje aan het park, de arena en het amfitheater, het badhuis, het klooster, de ondergrondse gangen en ga zo maar door. Bij Kalu Coco (vlakbij Café la Nuit) scoorden we als lunch een heerlijk, vers voor ons klaargemaakt broodje. Zo eentje waarbij je proeft dat alle ingrediënten biologisch zijn. Wat een aanrader!

De Camargue in Frankrijk staat bekend om zijn stierenspelen
Hier is het een traditie om een stier aan te kleden met accessoires die dan afgepakt moeten worden.

Traditionele stierenspelen

De Camargue staat bekend om zijn stieren en stierenspelen. Schrik niet, in deze regio is het nooit de bedoeling om een stier te doden, maar het is een traditie om een stier aan te kleden met een aantal accessoires die dan afgepakt moeten worden. Of dat dan wel helemaal ok is, daar kun je over twisten, maar de lokale bevolking en vele toeristen smullen ervan. In sommige arena’s gaan de stieren zelfs het zwembad in, in de arena van Le Grau-du-Roi bijvoorbeeld. We zijn er zelf uit principe niet geweest, maar van verschillende mensen op de camping begrepen we dat het toch wel de moeite waard is.

Terug in de tijd in Aigues-Mortes

Ik heb er een hekel aan als mensen een vakantiebestemming als persoon aanspreken, maar ‘Aigues-Mortes, wat ben je mooi’. In dit prachtige dorpje, dat zich eigenlijk geheel tussen oude stadsmuren bevindt, voelt het alsof je een aantal decennia terug in de tijd gaat. De karakteristieke huisjes, de sfeervolle straatjes, het plein met de fontein… het is er zó leuk. Ook supertoeristisch, trouwens, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Ontzettend leuk is het om het hele stadje rond te lopen over de stadsmuren (de remparts). Jammer genoeg kon ik mijn reisgenoten hier niet voor enthousiasmeren, maar ik weet zeker dat het de moeite waard is. Lekker eten? We aten bij de Pastabar in de Rue de la République de lekkerste paste die we ooit hebben gegeten.

In Aigues-Mortes in Frankrijk voelt het of je terug in de tijd gaat.
Bij Aigues-Mortes voelt het alsof je een aantal decennia terug in de tijd gaat.

Helemaal los in Amigoland

Helemaal uit je dak kun je in amigoland in Le Grau-du-Roi. Amigoland is in feite een heel grote en behoorlijk indrukwekkende kermis. Met het verschil dat deze kermis er niet een weekje staat, maar het hele jaar door. Zo’n stuiterende, hysterische, flitslichtbende is op zich niet helemaal mijn ding, maar de kinderen vonden het er fantastisch. Je vindt er de tofste attracties, zoals een spookhuis met echte acteur, twee heel grote funhouses, een enorm reuzenrad, een joekels hoge zweefmolen, maar ook bekende attracties als de breakdance, lopen in ballen op het water, kleine (en grotere) achtbanen, botsauto’s en ga zo maar door.

Vanaf onze camping waren we er in twintig minuutjes rijden en eerlijk is eerlijk, het was toch best grappig eens een avondje kermis aan de Middellandse Zee mee te maken. Schrik niet van de prijzen, want ze weten het wel te vragen. Maar als je van tevoren je budget bepaalt en afspraken met de kinderen maakt, komt het allemaal goed.

Klimmen la grande motte
Achterin het klimpark heb je een prachtig uitzicht over zee.

De magie van Saintes-Maries-de-la-Mer

Toen ik mijn eerste stappen in Saintes-Maries-de-la-Mer zette, baalde ik eigenlijk dat onze camping hier niet wat dichterbij lag. Wat een heerlijke, leuke, mooie, schilderachtige, sfeervolle plaats is dit. Niet alleen kun je er ontzettend leuk shoppen (souvenirs én meer), maar de plaats is ook gewoon een lust voor het oog, ligt prachtig in de natuur én is startpunt van vele excursies. Het is ontzettend leuk om de kerk te bezoeken en dan ook het dak op te gaan voor een prachtig uitzicht over de plaats en de omgeving. En verder een leuk geheimpje: direct naast het centrum vind je aan paar leuke, kleine baaitjes waar je heerlijk rustig aan het strand kunt liggen. Iets verderop vind je uiteraard ook veel grotere stranden. Kortom, wil je naar de Camargue? Saintes-Maries-de-la-Mer is een ontzettend leuke plek om je zoektocht naar een camping te starten.

Sommières
Sommières is leuk. Op en top Frans, op en top sfeervol.

Markt in Sommières

Vijf jaar geleden zaten we op een camping in de plaats Sommières. Nu reden we er in vijfentwintig minuutjes naartoe. En geloof me, Sommières is leuk. Zo’n stadje waar je via de stadspoort binnenloopt en in smalle straatjes met gekleurde vlaggetjes en kleine winkeltjes terechtkomt. Op en top Frans, op en top sfeervol. Extra leuk is dat je er ook niet alleen maar souvenirwinkels tegenkomt. In tegenstelling. Je vind er heel veel winkels met unieke en handgemaakte spullen. En elke woensdagavond is er een fantastisch gezellige markt die tot wel 23.00 uur duurt. Vol met toeristen, maar een bezoekje meer dan waard.

Volop keuze in stranden

De Camargue bevindt zich strak naast de Middellandse Zee, dus je hebt een oneindige hoeveelheid stranden om uit te kiezen. Allemaal fijne zandstranden en met water dat geleidelijk aan dieper wordt. En dat is met kinderen natuurlijk fantastisch. In La Grande-Motte beleef je de sfeer van een gezellig en druk strand, terwijl je op Plage du Boucanet weer geniet van rust en ruimte. Een fantastisch strand met prachtige duinen? Ga dan naar Plage de l’Espiguette. En op Plage Le Petit Travers kun je weer perfect krabbetjes vangen.

Op safari in Frankrijk
Wij boekten een safari met Engels sprekende gids en ontdekten alle leuke weetjes van dit gebied.

Heb ik je al weten te overtuigen? Via Campingzoeker kun je alvast wat Camargue-inspiratie opdoen voor je volgende kampeervakantie. Want naast alle bovengenoemde highlights vind je ook talloze campings in de Camargue. Het is een populaire regio onder Nederlanders, maar zeker ook onder de Fransen zelf, dus je komt niet alleen maar Nederlanders op de camping tegen. Ook wel eens leuk 😉

vind een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide