De waddeneilanden zijn een enorm populaire vakantiebestemming. Ook kampeerders kunnen hun hart ophalen op de diverse eilanden. Er zijn veel campings te vinden waar je met je eigen kampeermiddel terecht kan, of anders een accommodatie kan huren. De natuur van de eilanden is uitgestrekt en je kan het echte eilandgevoel ervaren op de prachtige stranden en de duingebieden. Een vraag waar veel mensen mee zitten, hoe kom ik op het eiland? Mag mijn auto mee? En hoe zit het met mijn caravan? Ik vertel je meer over de overtochten met de veerdiensten naar waddeneilanden.

Alle onderwerpen in dit artikel
Kamperen op Texel
Kamperen op de waddeneilanden: een ervaring om nooit te vergeten.

Texel

Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland en is een hele populaire vakantiebestemming. Texel leent zich uitstekend voor een weekendje weg, maar ook wanneer je langer blijft hoef je je er nooit te vervelen. Texel is erg populair onder mensen die van fietsen houden. In het zomer seizoen worden er veel evenementen georganiseerd. Of je kan een boottocht gaan maken over de wadden om zeehonden te spotten.

Kamperen in de duinen
Kamperen in de duinen op Camping Kogerstrand

De prachtige zandstranden zijn ook een grote trekpleister voor gezinnen met kinderen die zich uren op het strand kunnen vermaken met het bouwen van zandkastelen. Er zijn diverse dorpjes met leuke winkelstraatjes en terrasjes. En de echte durfallen kunnen zelfs een parachutesprong maken boven het eiland.

Met de veerboot naar Texel

Texel is te bereiken met een veerboot die vertrekt vanuit Den Helder. Vooral in het hoofdseizoen kan de wachttijd behoorlijk oplopen. Het is niet mogelijk om vooraf een plek te reserveren, wel kan je vooraf alvast je ticket kopen, wat wel zo makkelijk is. Het ticket dat je koopt is altijd een retourticket, wanneer je van Texel vertrekt hoef je dus geen nieuw ticket te kopen. Het is toegestaan om met je caravan of vouwwagen op de veerpont de oversteek te maken. De tarieven variëren per dag en per lengte van het voertuig. Meer informatie over tarieven en vertrektijden vindt je op de pagina van TESO, Texels Eigen Stoomboot Onderneming (klik hier om de website te bezoeken).

Vlieland

Vlieland is het tweede Waddeneiland van Nederland, gezien van uit het westen. Het is tevens het kleinste bewoonde Waddeneiland met ca 1200 inwoners. Er is ook maar 1 dorp te vinden, Oost Vlieland. Het eiland behoort tot de provincie Friesland. Het eiland is uitermate geschikt voor rustzoekers, fietsers en wandelaars. Op Vlieland vind je geen uitgebreide evenementen, vogelspotters en natuurfanaten kunnen hun hart ophalen in het natuurgebied de Vliehors.

Kamperen op de waddeneilanden
Op Texel hoef je je nooit te vervelen op Camping Loodsmansduin

Kan je wel kamperen op Vlieland? Ja zeker wel, maar uitsluitend in (huur)tenten, huisjes, chalets of andere glampingaccomodaties. Het is niet toegestaan je caravan mee te nemen naar Vlieland. Het eiland is autoluw, en auto’s van bezoekers zijn niet toegestaan. Alleen per hoge uitzondering kan je een vergunning aanvragen.

De veerboot naar Vlieland

Rederij Doeksen verzorgt de oversteek naar Vlieland, je vertrekt vanuit Harlingen (Friesland). Er varen 2 verschillende veerdiensten tussen Harlingen en Vlieland. De reguliere veerdienst duurt ongeveer 1,5 uur. De sneldienst doet er ca. 45 minuten over. Aan boord van de reguliere veerdiensten zijn diverse horeca en winkelvoorzieningen. In Harlingen parkeer je je auto en vervolgens kan je aan boord gaan. Grote bagage kan je afgeven bij het bagagedepot, handbagage mag je meenemen. Eenmaal aangekomen op het eiland kan je je bagage door de diverse vervoersbedrijven naar je accommodatie laten vervoeren. Er staat bij aankomst op Vlieland diverse middelen van openbaar vervoer, taxi’s en fietsverhuurders klaar die je verder kunnen helpen. Bagage die vervoert wordt in kleine bagagewagens zijn toegestaan (denk aan je tent en kampeerspullen). Meer informatie over de veerdiensten vindt op de website van Rederij Doeksen (klik hier om de website te bezoeken).

Terschelling

Het derde Waddeneiland is Terschelling. Dit eiland - waar zo’n 5.000 inwoners wonen - biedt wel 30 kilometer aan strand en ruim 70 kilometer aan fietspaden. Het eiland bestaat voor ca 80% uit natuur. Een walhalla voor natuur en fietsliefhebbers dus. Maar er zijn ook meerdere leuke dorpjes en er worden het hele jaar door leuke evenementen georganiseerd. De bekendste daarvan is het Oerol festival dat jaarlijks in de zomer plaatsvindt. Er zijn veel leuke authentieke winkeltjes waar je lekker kan struinen naar souvenirs. Een bekend souvenir zijn de diverse producten gemaakt van cranberry’s die veel groeien op dit eiland.

Kamperen op Terschelling
Terschelling bestaat voor ca 80% uit natuur - Foto: Camping De Kooi

Er zijn diverse grote verhuur organisaties die vakantieparken hebben op dit eiland en je vindt er ook diverse campings. Aangezien het mogelijk is met je auto en caravan naar het eiland te reizen, is Terschelling een populaire bestemming. Het is ook een bekende bestemming onder jongeren, die zich uitstekend kunnen vermaken op dit eiland in de vele uitgaansgelegenheden 

De veerboot naar Terschelling

De overtocht per veerdienst van Harlingen naar Terschelling duurt ongeveer 2 uur. Er is ook een sneldienst, die je in 50 minuten naar de overkant brengt. Je kan je auto en eventueel caravan of vouwwagen meenemen op de veerpont, maar houd er rekening mee dat een retourtje dan wel gauw tussen de 200 en 300 kan kosten. In het hoofdseizoen soms nog wel meer. Een camper is in verhouding een stuk voordeliger.

Ook gelden er toeslagen voor dakkoffers en fietsdragers. Ook moet je toeristenbelasting betalen voor de 1e nacht, per persoon. Blijf je meer nachten dan betaal je de overige nachten bij de camping of het vakantiepark waar je overnacht. 

Reis je te voet, dan kan je je bagage eventueel weer bij je vakantiebestemming laten bezorgen door de diverse bagagediensten, en een fiets huren of met het openbaar vervoer verder reizen wanneer je van de boot af komt. Meer informatie over de veerdienst naar Terschelling vindt op de website van Rederij Doeksen (klik hier om de website te bezoeken).

Ameland

Het eiland Ameland is 27 kilometer lang en op z’n breedst 4 kilometer breed. Het eiland telt ca. 3500 inwoners die wonen in een van de 4 dorpen op het eiland. Net als alle andere Waddeneilanden is Ameland een geweldig fiets- en wandelgebied met ruim 90 kilometer aan fietspaden die door de diverse natuurgebieden heen slingeren.

Wadlopen op de waddeneilanden
Het strand heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen.

Je kan even uitrusten op een van de vele terrasjes in de gezellige dorpjes waar je ook goed kan winkelen. Ameland is ook een goede bestemming voor families met kinderen, het strand heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Of verken het eiland eens via een huifkartocht. 1 Keer per maand vindt er een demonstratie plaats van de paardenreddingsboot. Een onvergetelijke ervaring. Het eiland heeft meerdere campings, vakantieparken en diverse andere overnachtingsmogelijkheden.

Met de veerboot naar Ameland

Vanuit het Friese Holwerd vaar je in ongeveer 50 minuten naar Ameland, neem je de sneldienst dan ben je er in 20 minuten. Op de sneldienst kan je geen auto’s of andere voertuigen meenemen. De vertrekhaven Holwerd is goed bereikbaar, ook met het openbaar vervoer. Het is aan te raden om vooraf je ticket te reserveren, dat scheelt wachten en verzekerd je van een plekje. Zeker in het hoofdseizoen kunnen de wachttijden oplopen. Je koopt altijd een retourticket. Hoewel de tarieven van de veerdienst naar Ameland lager zijn dan die naar Terschelling, moet je toch rekening houden met een bedrag van ca. 200 tot 250 euro wanneer je met een caravan reist.

Bij aankomst. Het eiland kan je verder reizen met het openbaar vervoer, of huur een fiets. Je bagage kan je in veel gevallen laten bezorgen bij je accommodatie Alle informatie over tarieven en de overtocht vindt je op de website van rederij Wagenborg (klik hier om de website te bezoeken). 

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinste Nederlands Waddeneiland, maar beschikt wel over het breedste strand van Europa. Schiermonnikoog is een echt eiland voor rustzoekers, fietsliefhebbers en vogelliefhebbers. Er worden diverse boottochten over het wad georganiseerd, je kan op juttersexpeditie of een mooie rit met een paard over het strand maken.

Camping de krimm
Op de waddeneilanden vind je veel mooie familiecampings zoals Camping de Krim

Er is maar 1 dorpje op het eiland, ook Schiermonnikoog genaamd. Jaarlijks bezoeken zo’n 300.000 toeristen het eiland. Er zijn talloze hotels, pensions en b&b’s en slechts een handjevol campings. Op deze campings zijn vaak diverse Glamping en andere verhuurmogelijkheden.

Met de veerboot naar Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is autoluw, slechts in uitzonderlijke gevallen mag je je auto meenemen. Met je caravan naar het eiland zit er dus eigenlijk niet in. De boot vertrekt vanuit het Gronings Lauwersoog. Met de reguliere veerboot ben je in circa 45 minuten aan de overkant, wanneer je met de sneldienst gaat ben je er in 20 minuten. Een retourtje als voetganger kost je tussen de 15 en 17 euro. Je bagage kan je afgeven bij het bagage depot, handbagage is ook toegestaan. Je fiets kan je uiteraard wel meenemen. Bij aankomst in de haven kan je een fiets huren of verder reizen met een taxi of het openbaar vervoer. Wanneer je een kleine aanhanger hebt die je zelf aan boord kan trekken, mag dat wel onder bepaalde voorwaarden. Meer informatie  over de overtocht en de tarieven vindt je op de website van rederij Wagenborg (klik hier om de website te bezoeken). 

Kamperen op de waddeneilanden
Hiervoor ga je naar de waddeneilanden - Foto: Camping Coogherveld

De Nederlandse Waddeneilanden zijn erg populaire vakantiebestemming, voor zowel een weekendje weg, als een langere vakantie. Er zijn veel campings en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Het verschil in mogelijkheden en tarieven in de overtocht kan een keuze voor een bepaald eiland zeker beïnvloeden.

alle campings op de Waddeneilanden

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen