Als je afgaat op de titel van dit artikel, zou je denken dat kamperen met vrienden een groot drama is. Dat het eigenlijk gedoemd is te mislukken en dat je moet vrezen dat het eindigt in het verbouwen van elkaars (voor)tent. Nou lees je op internet natuurlijk ook de wildste verhalen over hoe een vakantie met een ander stel totaal uit de hand kan lopen. Mijn ervaring? Kamperen met vrienden is vooral heel erg leuk! Even samen een ‘bakkie doen’, een glaasje wijn drinken in het avondzonnetje naast de spelende kinderen op het strand of heerlijk uit eten met het complete zootje ongeregeld. I love it!
Groot voordeel is dat we de vrienden met wie wij regelmatig op vakantie gaan, op een camping in Zuid-Frankrijk hebben leren kennen. Slechts zeven dagen stonden we naast elkaar, maar de klik was er meteen. Ook tussen de kinderen. De vriendschap bleef. En twee jaar later besloten we voor het eerst écht samen te gaan. Hoe wij er een succes van maken, van zo’n kampeervakantie als vrienden onderling? Ik zal mijn belangrijkste tips* even met je delen. Komen ze!
Hoe leuk het ook altijd met z’n allen is, het kan best overweldigend zijn als je elkaar twee weken lang ineens van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ziet. Inclusief ieders nukken en grillen. Staan wij te dicht op elkaars lip? Dan heb ik toch steeds het gevoel dat ik de hele dag attent en gezellig moet zijn, ook als ik daar even geen zin in heb. Dat ik steeds even moet glimlachen, koffie aanbieden of een praatje maken. Of klagen over het weer. Niet erg ontspannend. Een klein beetje meer afstand kan wonderen doen.
Kies bijvoorbeeld een paar plekken of een veldje verderop. Dan ben je nog steeds bij elkaar in de buurt, maar heb je wél de ruimte om je even terug te trekken als jullie of jullie vrienden daar behoefte aan hebben. Met een grotere kans dat je elkaar ná de vakantie ook nog steeds leuk vindt. Bovendien: heb je er écht zin in om gelijk gespot te worden door je vrienden als je ’s ochtends de tent openritst? Met je ongekamde haren, de vouwen nog in je huid en je beha nog aan de kapstok? Nee toch ;-)
Soms is het lastig om aan te voelen wanneer je samen iets zult ondernemen. Je wilt samen leuke dingen doen, maar elkaar ook niet verstikken. Tip van Flip: plan op de eerste avond op de camping twee of drie uitjes die jullie, verspreid over de vakantie, sowieso met elkaar willen doen. Dan weet je zeker dat jullie allemaal het gevoel hebben om ook sámen weg te zijn, maar prop je niet meteen al de hele vakantie vol met wederzijdse verplichtingen. En waarschijnlijk ontstaan er spontaan dan nog zat andere leuke momenten. Samen bbq’en, borrelen of lekker bij het zwembad zitten bijvoorbeeld.
Hoe goed je elkaar ook kent en hoe lang je ook al bevriend bent, iedereen heeft z’n eigen gewoontes, wensen en behoeftes. Bovendien is tijd met je eigen gezin ontzettend belangrijk en waardevol, want waarschijnlijk is het al genoeg langs-elkaar-gesjees in al die andere weken van het jaar. Vakantie verbindt. Tijd met elkaar verbindt. Gezamenlijk plezier verbindt. Dus maak ook vooral heel veel lol met je eigen partner en kinderen (geloof me, vaak zijn ze heel leuk als je de tijd voor ze neemt ;-) ). Vraag daarom iedereen van het gezin om in ieder geval één ding te noemen die hij of zij het allerliefste wil doen en maak de afspraak dat je juist díe uitjes zonder je vrienden doet.
Twee volledige weken samen zijn, kan best intensief zijn. Hoeveel lol je ook met elkaar hebt, onbewust ga je je misschien toch aanpassen aan elkaar. Het kan daarom slim zijn om niet de hele kampeervakantie met je vrienden te laten overlappen, maar een deel ervan. Stel, je wilt allemaal twee weken naar een bepaalde camping? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een week samen op één camping te zijn en de rest van de vakantie met elkaar door te brengen op een andere plek. Ontstaat er toch een beetje gedoe? Dan ben je met een paar dagen ook weer van elkaar af zeg maar ;-)
We kunnen natuurlijk allemaal doen alsof we Roomser zijn dan de Paus, maar kleine irritaties kunnen ontstaan in de beste vriendschappen. Misschien spreek je ze niet eens altijd naar elkaar uit, maar ook onderhuids kunnen ze je vakantie beïnvloeden. Wees je ervan bewust dat dit alles te maken heeft met je eigen mindset. Wist je namelijk dat de meeste ergernissen niet ontstaan door het gedrag van de ander, maar door jouw eigen verwachtingen aan de ander? Dat je een tikkie geïrriteerd bent omdat jíj het misschien anders zou doen of aanpakken? Leef en laat leven en leef zonder verwachtingen. Zeker als je met vrienden op vakantie bent. Verwachtingen lijden meestal alleen maar tot teleurstellingen.
Lang verhaal kort: geef elkaar de ruimte. Durf nee te zeggen op een borrel, ga je eigen gang als je daar zin in hebt en neem afstand als je daar behoefte aan hebt.
* Tot slot nog even een kleine disclaimer, om te voorkomen dat iemand zich aangevallen voelt. Want wat voor ons werkt hoeft natuurlijk niet voor iedereen te werken. Sommige mensen gaan jaar na jaar met elkaar op vakantie, verbouwen het kampeerveldje het liefst tot een gezamenlijk tentenkamp voor drie weken (inclusief lange tafels, lampenstrengen en hutten van bierkratten) en brengen zo iedere minuut van de dag met elkaar door. Ook prima, iedereen is anders. Vind jij dat niks? Dan zijn bovenstaande tips waarschijnlijk heel nuttig.