Winterkamperen. De één gruwelt bij de gedachten terwijl een ander hier juist warm van wordt. Het spreekt voor zich dat winterkamperen niet is weggelegd voor koukleumen. Toch wordt deze manier van recreëren ieder jaar populairder. Steeds meer campings spelen hier op in en blijven ook gedurende de winter open. Alleen in Nederland al zijn dit er bijna 200. Lijkt het je niets om te slapen in een tent, dan kun je op veel campings kiezen voor een luxe Glamping accommodatie. Dit zorgt ervoor dat winterkamperen niet meer exclusief voor de échte diehards is.
Waarom kies je ervoor om midden in de winter je tentje op te zetten op een kampeerterrein? Te kleumen van de kou? Te dealen met korte dagen en lange nachten? Vochtige kleding en weinig vermaak op de camping zelf? Waar begin je aan?
Zelf heb ik erg veel gekampeerd in de winter. Wat mij het meest is bijgebleven, is dat kamperen in de winter een heel 'intense' ervaring is. Noem het puur. Misschien zelfs magisch. Er hangt een soort serene rust op de camping. Helemaal wanneer het ook echt sneeuwt.
Op de camping is het vaak muisstil. Zo stil dat je de stilte bijna kunt horen. Heerlijk als je écht voor de rust komt. Je koffie (of thee) smaakt beter dan ooit en ook het (warme) eten is om je vingers bij af te likken. En het slapen, man, wat slaap je lekker als het buiten koud is. Als je goed bent voorbereid tenminste...
Lijkt het je leuk om eens te kamperen in de winter, wees je er dan van bewust dat een goede voorbereiding essentieel is. Kom je niet beslagen ten ijs dan is de kans groot dat je het koud krijgt. Krijg je het koud, dan is winterkamperen ineens niet zo leuk meer. Sterker nog, de kans is groot dat je het dan bij die ene keer laat en eerder naar huis gaat dan gepland.
Investeer in een goede uitrusting. Laat je informeren bij een gerenommeerde kampeerzaak en lees je goed in. Je uitrusting is heel erg belangrijk. Vooral tijdens het kamperen in de winter kan dit het verschil maken tussen een hele fijne ervaring of afzien.
Wil jij precies weten wat verstandig is om aan te schaffen voor je winterse avontuur? Ik heb eerder een uitgebreid artikel geschreven over winterkamperen in een tent. Lees meer over Winterkamperen in een tent.
Ben je een fan van luxe en lijkt het je leuk (romantisch) om ook 's winters eens op een camping je Kerstvakantie te vieren? Steeds meer campings houden de hele winter lang hun poorten geopend. Dit zijn ook steeds meer campings met luxe Glamping accommodaties en veel faciliteiten. Veel van deze accommodaties zijn voorzien van een eigen wc, warm water, een douche, een eigen keukentje, comfortabele bedden en een verwarming. Sterker nog, ze zijn in veel gevallen zelfs goed geïsoleerd.
Je hoeft het dus helemaal niet koud te krijgen tijdens het winterkamperen. Als je je maar warm aankleed wanneer je naar buiten gaat.
Oké, je hebt de stoute schoenen aangetrokken en wilt dit winterse avontuur zelf eens meemaken. Welke dingen moet je dan zeker goed in je achterhoofd houden? Welke tips kan ik je geven om te voorkomen dat je het koud krijgt. Hieronder vind je mijn 6 warmste tips.
Tja, heel simpel. Je had het waarschijnlijk zelf bedacht. Heb je je tent, caravan of vouwwagen opgezet op een kampeerplek met stroom, dan kun je in je tent een verwarming zetten. Heerlijk! Koop een kachel op stroom en niet op gas en zet hem ergens neer waar je hem niet op kunt stoten. Dit i.v.m. de veiligheid. Let er bij de aanschaf wel op dat het wattage dat de kachel verbruikt kan op de kampeerplek. Hier zit namelijk bij de meeste campings een limiet op.
Ook dit zal voor sommige misschien een open deur zijn, maar investeer in een goede slaapzak. Er zit namelijk erg veel kwaliteitsverschil in slaapzakken. Ga voor deze aankoop naar een speciaalzaak en 2 je goed informeren. Wanneer je het in het holst van de nacht koud krijgt is het ook erg moeilijk om in slaap te komen. Neem bij twijfel een extra deken mee. Hiermee creëer je laagjes waarmee je de warmte goed vast kunt houden.
Veel warmte gaat verloren via je hoofd. Bij een goede winter kampeeruitrusting hoort dan ook een lekkere warme muts. Zelf nam ik er altijd twee mee. Een lekkere dikke voor overdag en 's avonds, en een wat dunnere, comfortabele voor tijdens het slapen.
Geen alcohol? Hoezo? Hier krijg je het toch juist warm van? Nee... helaas zorgt alcohol ervoor dat je bindweefsel en bloedvatwanden verzwakken. Hierdoor kunnen bloedvaten zich niet vernauwen en kun je minder warmte vasthouden. Het is dus een afweging die je moet maken ;).
De "good old kruik". Dit was voor mij altijd een waar geluksmomentje tijdens het winterkamperen. Een half uur voor ik mijn slaapzak opzocht zette ik een lekker kopje koffie. Ik zette altijd een litertje extra water. Het vlammetje van mijn brandertje verwarmde te tent en met het kookvocht vulde ik de kruik. Op het moment dat wou slapen lag er een warme slaapzak op mij te wachten.
Je hebt het vast wel eens eerder gehoord. Laagjes kleding werken beter dan één enkele dikke jas, trui of broek. Tussen laagjes zit namelijk lucht wat heel goed de warmte vasthoud. Je kunt dus beter twee dunne jassen over elkaar aantrekken dan kiezen voor een dikke winterjas.
Oke, nog ééntje dan. Ga je kamperen in de winter, ga dan samen met je geliefde. Dit is niet alleen erg romantisch, het is erg fijn om je koude voeten aan op te warmen. Kruip lekker tegen hem of haar aan en je krijgt het vanzelf lekker warm.
Winterkamperen. Hoewel het ieder jaar aan populariteit toeneemt is het niet voor iedereen weggelegd. Lijkt het ook jou leuk om eens te proberen, dan kan ik het je van harte aanbevelen. Zie je het niet zitten om 's winters te overnachten in een tent dan kun je altijd kiezen voor een luxe Glamping accommodatie. Kamperen in de winter is erg intens en heeft iets magisch. Het bezorgt je een kampeervakantie om nooit meer te vergeten!