Kijk. De natuur heeft de regen zo nu en dan hard nodig. Ik niet. Doe mij maar zon. En hoewel ik de afgelopen meivakantie aan de ene kant een tikkeltje jaloers was op alle mensen die met hun caravan wegreden naar hun vakantiebestemming, was ik door het wisselvallige weer stiekem ook wel een beetje blij dat wij thuis bleven. In de hoop dat het met Pinksteren mooi weer is, want dan gaan we wel. Maar zo wisselvallig als mijn humeur na een pot Engelse drop, is ook het Hollandse weer, dus ik ben benieuwd…
In de zomervakantie van 2015 troffen we maar liefst drie volle weken van dat Hollandse weer. Ik geef je even een paar hints om je een voorstelling te kunnen maken van de situatie die zomer: we waren een jong gezin, voor het eerst in een caravan (van ouders) op een camping, met een baby van zes maanden en een dochter van vier, we hadden één dag mooi weer en twintig dagen die zich vulden met regen en herfstachtige temperaturen en ongeveer vijftien vierkante meter om ons op te bewegen. In het nabijgelegen dorpje kochten we geen slippers maar regenlaarzen. En moest ik stad en land afzoeken naar een winterslaapzak omdat onze jongste dochter ’s nachts huilde van de kou.
“Het fijne aan kamperen is dat je toch altijd lekker buiten bent, wat voor weer het ook is.” Nou, Gerda, nee dus. Eén stap de voortent uit en ik zakte met mijn regenlaarzen tien centimeter de blubber in, de buggy was niet door het zeiknatte gras te sturen en onze dochter van vier struikelde bijna dagelijks over de scheerlijnen en viel dan met haar hele outfit in de blubber. De wasmachine draaide op volle toeren, maar niks wilde drogen. Dan maar naar binnen, naar het campingrestaurant. Waar we opwarmden met warme chocolademelk met slagroom. Waar iedereen het gezicht op ellende had staan. En waar we naar elkaar glimlachten alsof we kiespijn hadden. “Hopelijk morgen wat beter hè?” Werkelijk, ik kwam dat jaar vermoeider van vakantie terug dan dat ik heen ging.
Dusss… ik vind vakantie in eigen land tegenwoordig een beetje spannend. Meestal zoeken we dan ook het Zuiden van Europa op met onze sleurhut, maar de pandemie ‘dwong’ ons twee jaar tot een vakantie in eigen land. En voor een paar dagen er-op-uit met de caravan is het buitenland (vaak) ook geen optie, dus dit jaar met Pinksteren staat Katwijk aan Zee op de planning. Gelukkig heb ik geleerd van die vakantie in 2015 en kan ik tegenwoordig goed voorbereid op pad. Doe je voordeel met de volgende tips.
Als je gaat kamperen wil je natuurlijk geen tientallen kilo’s aan extra spullen meezeulen, maar met wat simpele lichtgewicht activiteiten weet je zeker dat je goed zit als je dagen in de regen moet doorbrengen. Tekenpapier, stiften, potloden, washitape, Yathzee, kaartspelletjes als Skip-Bo en Uno, dobbelspellen als Qwixx, Qwinto en Keer op Keer, woordzoekers en stripboeken gaan bij ons dus altijd mee op pad bij een vakantie in eigen land. Lekker op bed liggen, onder de dekens, deurtje dicht en gezellig maken met elkaar. Best fijn. Voor even dan.
Kijk, bij mooi weer zit je zelf lekker buiten, maak je een wandeling, spelen kinderen met kameraadjes, gaan ze voetballen, zwemmen, jachtseizoen spelen en ga zo maar door. Maar binnen zijn de mogelijkheden gewoon beperkt. En dan moet je er soms even op uit om de sfeer op peil te houden, zeg maar. Daarom zorg ik vooraf voor een lijstje met leuke dingen om te doen bij slecht weer. Zwembaden in de omgeving, sporthallen, winkelcentra en leuke koffietentjes staan er altijd op. Tip als je vaak in Nederland blijft: schaf een museumjaarkaart aan. Dan heb je altijd iets leuks om te doen, want Nederland zit bomvol met leuke musea. Ook (juist!) voor kinderen.
Regent het? Dan heb je op een camping al snel alles vochtig. En wat niet droogt, blijft klam. Ken je dat? Zo’n trui met natte boorden en zo’n half vochtige spijkerbroek? Niet eens vies, maar je krijgt het kippenvel al op je lijf als je het weer aan moet trekken? De truc is een inkoppertje: extra kleding mee. Warme spullen, laagjes en ga zo maar door. Geen man die hier gelukkig van wordt (die van mij niet althans), maar bij een vakantie met onzeker weer heb je gewoon geen keus. Dan moet je gewoon wat vaker van kleding wisselen. In Zuid-Frankrijk hebben ze tegenwoordig ’s zomers ook een heel wisselvallig klimaat trouwens ;-)
Niemand denkt in de zomervakantie aan regenkleding en –laarzen. Of misschien wil je er gewoon niet aan denken, het is potverdorie je zómervakantie. Maar sinds die vakantie van 2015 neem ik het toch maar mee. Het houdt je kleding droog (daardoor blijft het na het dragen dus ook niet zo klam) en het is bedóeld om vies te worden. Bovendien is het ook wat minder erg om met die regenlaarzen tien centimeter in de blubber te zakken dan met je net gekochte Nikes.
Jaarlijks gaan er bij ons vier fleecedekens mee. Ze wegen niks, maar zijn heerlijk om om je heen te slaan op een koude dag of als je net nat geregend bent. Koude nacht? Dan gebruik je ze als sprei. En onderweg? Zijn ze perfect in te zetten als opvulmateriaal tussen spullen die makkelijk breken of beschadigen bijvoorbeeld. Ik vind ze ideaal!
Nog een tip bij regen als je al ter plaatse bent: sluit je tentdeuren en –ramen goed af. Ik herhaal: sluit ze góed af. Als je alleen de horren dicht doet, slaap je in een nat bed. En kun je de badlakens die in de tas nét onder dat raam stonden uitwringen. Goed voor je kracht, niet voor je humeur. En als je je luifel lief hebt, laat je de voorste stokken bij stevige regenval een beetje zakken. Dan loopt het water eráf in plaats van dat je een dag later een heus openluchtbad op je luifel kunt openen. Ach, van kamperen kun je leren laten we maar zeggen. We hebben de grappigste taferelen al achter de rug, maar we geven niet op ;-)