Al eerder schreef ik een blog over hoe wij Huttopia-fan werden en hoe we in 2023 besloten om het jaar daarop een Huttopia-tour te gaan doen door Frankrijk. Daar zitten er zó veel dat je allicht een mooi rondje kunt rijden. We hadden voor vijf campings zo’n kleine drie weken uitgetrokken en waren enorm benieuwd naar de verschillen. En geloof me: die zijn er, dat weten we inmiddels!!

Alle onderwerpen in dit artikel
Het uitzicht op deze Huttopia camping was fenomenaal!
Het uitzicht was fenomenaal!

Huttopia camping Vallée de la Semois

We startten onze reis in de Belgische Ardennen: Vallée de la Semois. Een camping die nog maar net tot de keten was toegetreden. Het zag er allemaal heel mooi uit op de website. Met, wat later bleek, veel foto’s van andere Huttopia’s. Want deze camping was beslist nog niet af en had gewoon nog niet mogen openen! En ik hoop, want ik blijf fan van de keten, dat als jij er naar toe gaat, men inmiddels helemaal klaar is. Wíj konden nog geen pizza bestellen! De bar was nog niet klaar, het toiletgebouw stond nog in de steigers en de wegen waren na een regenbui nauwelijks meer begaanbaar vanwege de blubber.

Onze vouwwagen stond bovenop de diepe sporen van vrachtwagenbanden. Ofschoon het uitzicht over de rivier fenomenaal was!! En het zwembad functioneerde naar behoren. Laten we het afsluiten met de klacht die ik heb ingediend en die volledig erkend werd. De vergoeding was naar onze tevredenheid.

bekijk huttopia Vallée de la Semois

Een heerlijk zwembad op een huttopia camping
Een zwembad met een fijn terras. Heerlijk!

Huttopia camping Etang-de-Fouche

Vanuit België reden we Frankrijk in naar de Bourgogne, camping Etang-de-Fouche. Waarom zou je naar déze camping moeten gaan? Prachtig bosrijk, hartelijk ontvangst, leuk welkomstcadeautje. Want omdat wij al zo veel Huttopia’s bezochten, behoren we tot wat zij noemen hun Explorers. We hebben een speciaal telefoonnummer dat we kunnen bellen als we willen reserveren en krijgen dan voorrang. En iedere camping heeft dan iets extra’s voor je.

De gemeenschappelijke ruimte was gezellig ingericht, de plek was mooi, het sanitair zoals we hoopten. Zwembad, terras: heerlijk!! We kwamen echt tot rust. We hebben een allerschattigst stadje bezocht: Chateauneuf de Bourgogne, hooggelegen met een fenomenaal uitzicht. En de stad Dijon, jawel, van de mosterd. Maar met veel meer dan dát: wat een historisch centrum!! Prachtige, gratis musea. Loop vooral de route van de uiltjes waarvan je bij de Office de Tourisme een kaart kunt aanschaffen. 

bekijk huttopia camping Etang-de-Fouche 

Kamperen op een huttopia camping
Zeg nu zelf. Hier zit je toch prachtig?

Huttopia camping Beaulieu sur-Dordogne

Na vier nachten vertrokken we nog meer naar het zuiden: Beaulieu sur-Dordogne. Waarom zou je naar déze camping gaan? Wat een prachtplek!! De entree alleen al: een smal weggetje onder een piepklein bruggetje door naar een vakwerkhuisje waar de receptie in zit. Het is een parkachtige plaats gesitueerd op twee eilandjes, aan een kant stroomt, je raadt het vast wel, de Dordogne. En wij konden onze Fat Freddy plaatsen bij een snelstromende zijtak. Een grote plek!! Op deze camping mochten we tijdens ons hele verblijf gratis koffie en limonadesiroop drinken. 

En je hoefde slechts een klein stukje te kuieren of je ging het oh zo fraaie stadje in, een pareltje! Met dus op loopafstand een supermarkt. Niet te groot maar alles wat je nodig hebt, was er. Achteraan, of vooraan op de camping, het ligt er maar net aan waar je staat natuurlijk, was een stuwmeertje, het water kletterde daar in watervalletjes naar beneden. Er is genoeg te doen in de omgeving, de receptie heeft een mooie landkaart met foto’s van bezienswaardigheden. Voor elk wat wils. Maar je kunt ook gewoon via de receptie een kanotocht boeken.

bekijk Beaulieu sur-Dordogne

Kamperen aan het water
Een idyllisch stuwmeertje

Huttopia Saumur

Vier nachten later verlieten we Beaulieu naar wat onze laatste Huttopia bleek te zijn. Wij zijn niet zulke planners. Dus de laatste waar we heen wilden, bleek totaal volgeboekt. Niet gek als je weet dat die bij de krijtrotsen in Normandië ligt. 

De reis ging nu naar Saumur, langzaam weer richting noorden. Een plek vlak bij de Loire. Waarom zou je naar deze camping gaan? Als je van een rustige omgeving houdt. Want je kampeert in the middle of nowhere. De dichtstbijzijnde supermarkt is op 12 minuten met de auto.

Zelf was ik niet gecharmeerd van deze camping: de plekken waren wat verwaarloosd. En Huttopia streeft naar een natuurlijke omgeving maar onze plek was gewoon slecht onderhouden. Er is slechts één sanitairgedeelte en dat kan best een eind wandelen zijn. En de betonnen wegen zijn enorm stoffig. Als er een auto het terrein oprijdt moet je zorgen dat je snel weg bent. Zeker als je longproblemen hebt. Gelukkig sprak ik mensen, die nog niet eerder gebruik maakten van de keten, die het terrein prachtig vonden en dat geeft alleen aan hoe verwend ik inmiddels ben. Leuk detail: er stonden uiteindelijk drie Campooz Fat Freddy’s en een Lazy Jack

bekijk Huttopia Saumur

drie Campooz
Leuk detail: er stonden 3 Campooz tenttrailers

 Hou je net als ik van oude dingen, mijn wilde dagen liggen achter me; ik ga voor cultuur, dan is het leuk om te weten dat er een Gallo-/Romeins theater in de buurt ligt. Niet spectaculair maar ik sta er soms graag bij stil dat de steen die ik aanraak ooit aangeraakt is door iemand honderden jaren geleden.

Er staan verschillende dolmen verspreid over het landschap en er is een interessant museum over holbewoners maar van nog niet zo lang geleden. Zogenaamde troglodytes. Saumur zelf is mooi met historische vakwerkhuisjes, grote kerk, een stadstreintje dat je oa naar het kasteel brengt. Dat oogt Disney-achtig, niets is wat het schijnt.

 

Cultuur tijdens je kampeervakantie
Leuk om te weten dat er een Gallo-/Romeins theater in de buurt ligt

 Hier eindigt ons Huttopia avontuur wat de zomer van 2024 betreft. Onze laatste dagen verbleven we in de buurt van de laatste Huttopia die op de planning stond maar dan op een camping municipal. Heel wat minder groen!! Dat plaatst dingen toch wel in een ander perspectief.

bekijk alle huttopia campings vind een leuke camping

Over de auteur:
Kitty van Meurs

Kitty is een creatieve duizendpoot met een passie voor bloggen, poppenhuismeubeltjes maken en kamperen. Samen met manlief, beide dochters zijn al jaren het huis uit, trekt ze met de Campooz Fat Freddy LE door Nederland zo gauw als de temperatuur het toelaat, en in de zomer trekken ze drie weken door het buitenland. In principe gaan ze nooit twee keer naar dezelfde plek hoewel er heel soms uitzonderingen zijn. Kitty heeft een hoofd vol kampeerherinneringen om te delen en maakt er iedere keer weer nieuwe bij.

Kitty van Meurs