Sinds Corona kamperen steeds meer mensen in eigen land. Nu kan dit natuurlijk in een luxe glamping accommodatie. In dat geval hoef je alleen maar wat kleding mee te nemen. Toch denk ik dat veel mensen ook dit jaar voor het eerst kennis maken met 'ouderwets' kamperen. Dus gezellig in een tentje op de camping. Ben jij zo iemand en ga jij voor het eerst kamperen, dan kan ik mij voorstellen dat je veel vragen hebt. In dit artikel geef ik je verschillende tips en hoop ik je te kunnen helpen om goed voorbereid naar de camping te gaan.
Juist! Ga je voor het eerst kamperen, ga dan op zoek naar een camping die écht bij jullie past. Hou je van rust en natuur, kies dan voor een knusse camping met weinig faciliteiten. Vind je het leuk dat er verschillende activiteiten worden georganiseerd voor je kinderen, ga dan op zoek naar een 4 of 5-sterren familiecamping met alles erop en eraan. Er is voor een ieder wat wils en het mag geen verrassing zijn dat dit erg belangrijk is voor een goede eerste kampeer ervaring.
Maak een lijstje met wat je allemaal leuk lijkt. Een peuterbad, privé sanitair, animatie, gratis wifi of juist helemaal back-to-basic? Dit voorkomt teleurstellingen. De keuze aan campings in Nederland is zo groot dat er altijd wel een te vinden is die precies bij jullie past.
Op onze zoekpagina kun je precies aanvinken wat je allemaal wilt terug zien op een camping. Dit maakt het zoeken een stuk gemakkelijker. Veel plezier met zoeken naar de juiste camping! Ook hebben we een compleet artikel voor je geschreven waarin we je uitleg geven over alle verschillende soorten campings. Interesse? Lees Vind een camping die bij je past.
Natuurlijk kun je op de bonnefooi naar een camping rijden en hopen dat ze nog een plekje hebben. In het buitenland is dit in de meeste gevallen geen enkel probleem. Toch wil ik adviseren om - vooral in Nederland - vooraf te reserveren. Met name in het hoogseizoen zijn veel campings helemaal volgeboekt. Vooral wanneer je voor langere periode op de camping wilt staan is het slim op vooraf even te bellen of online een reservering te plaatsen. Zo weet je zeker dat je een plekje hebt en hoef je niet op het laatste moment nog te zoeken naar een alternatief.
Een ander voordeel van vooraf reserveren is dat je vaak zelf een plekje kunt uitzoeken. Is dit het geval, en kampeer je met een tent, zoek dan altijd naar een plekje bij een boom. Staat je tent de hele dag in de brandende zon dan is een beetje schaduw geen overbodige luxe!
Je hebt een camping gevonden die helemaal bij je past. Top! Dan wil ik je nog als tip meegeven om je goed te verdiepen in de camping die je gaat bezoeken. Wat is er allemaal te doen voor jou en eventueel je kinderen? En kun je er eten kopen wanneer je dit toevallig niets in huis (of tent) hebt? Kun je croissantjes bestellen voor de volgende ochtend? Is er animatie voor de kinderen, en zo ja, hoe laat? Moet je je eigen wc papier meenemen of hangt het er al? Allemaal handige dingen op op voorhand te weten en het zorgt voor de nodige voorpret die je kampeervakantie alleen maar leuker maken 😉.
Veel van deze informatie kun je alvast aangeven op onze camping zoekpagina. Zo weet je zeker dat je alleen campings krijgt voorgeschoteld die precies bij je passen. Wil je meer weten over een camping die je leuk lijkt, klik dan op de knop 'bezoek website' en je komt op de website van de camping terecht. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.
Wat ook niet onbelangrijk is, is de omgeving van de camping. Ga jij tijdens je vakantie graag winkelen, dan is het wel prettig als er een leuk dorpje of een stad in de buurt is. Hou jij van fietsen maar zijn er geen leuke fietsroutes in de buurt dan kan dat flink roet in het eten gooien.
De omgeving kan dus doorslaggevend zijn voor de keuze in een camping. Ook kun je door van te voren de omgeving te verkennen alvast leuke uitjes plannen. Een bezoek aan een stadje, een pretpark, een middag naar het strand of een dagje dierentuin.
Persoonlijk vind ik dit een hele belangrijke tip. Kamperen is té gek, maar niet voor iedereen weggelegd. Ga je voor het eerst kamperen, dan kan mij voorstellen dat je in je enthousiasme alles koopt wat je denkt nodig te hebben. Een nieuwe tent, slaapzakken, stoelen, slaapmatjes, lampen, een windjack en zelfs een broek met afritsbare pijpen. Mocht kamperen toch niet helemaal jouw ding zijn, dan heb je veel geld door het chemische toilet gespoeld.
Speur Marktplaats af op zoek naar een tent. Hier kun je ze vaak voor een habbekrats kopen van mensen die dit artikel niet hebben gelezen. Ken jij iemand die kampeert en heb je mogelijkheid om het te lenen dan zal ik dat zeker aanraden. Sommige kampeerartikelen zijn ook te huur. Bevalt het, dan kun je alsnog los gaan met het aanschaffen van een kampeeruitrusting.
Je hebt je hele kampeer uitrusting compleet. Nieuw, via Marktplaats of geleend. Zorg er dan voor dat je alles eerst even uitprobeert voor je op weg gaat naar de camping. Blaas luchtbedden even op om te kijken of ze niet lekken. Steek gaslampen even aan om te kijken of ze branden en er genoeg gas in zit en controleer je koelbox of hij daadwerkelijk koud wordt.
Het allerbelangrijkste - helemaal wanneer je nog nooit eerder gekampeerd hebt - is de tent. Zet deze even samen op voor je naar de camping gaat. Hiermee kom je er achter of alles compleet is en voorkom je een echtscheiding omdat je beide niet weet hoe 'dat ding' in elkaar gezet moet worden.
Nachten op de camping kunnen koud zijn. Niet alleen in Zuid Frankrijk maar ook in Nederland. Een veel gemaakte fout is dan ook dat mensen die voor de eerste keer kamperen alleen een slaapzakje, t-shirts, korte broeken en een paar slippers bij zich hebben. Ik heb die fout ook gemaakt ...
Zorg ervoor dat je altijd warme kleren bij je hebt en neem een extra deken of slaapzak mee. Het kan 's nachts erg fris worden. En geloof mij, als je het écht koud hebt, dan wil je het liefst naar huis.
Midden in nacht wakker worden om vervolgens slaapdronken (met een rol wc papier onder je arm) op zoek te gaan naar een toiletgebouw. Misschien wel het meest gehoorde argument om niet te gaan kamperen.
Sinds een tijdje hebben wij een zogenaamde 'toiletemmer' en man, wat zijn die dingen fantastisch. Voor nog geen 30 euro heb je er een en ze zitten fantastisch. De gene die wij hebben is zelfs voorzien van een wc bril en is goed af te sluiten met een deksel. Nummer 2? Dan hang je er een plastic zakje in waar je naderhand een knoop in legt. Probleem opgelost!
Je kunt ook kiezen voor een chemisch toilet. Hier lees je alles over in ons blog over chemische toiletten.
Ga je kamperen, leg dan 's nachts al je spullen in je tent. Niet alleen om te voorkomen dat het gestolen wordt, maar ook om ervoor te zorgen dat het droog blijft. Ochtenddauw kan je spullen kletsnat maken. Een kleine moeite en natte spullen drogen maar lastig op. Helemaal wanneer de zon zich een dagje niet laat zien.
Ook is het aan te raden om iets van regenkleding mee te nemen naar de camping. Een poncho, regenjas of zelfs een paraplu is voldoende.
Dit puntje wordt vaak vergeten door beginnende kampeerders. Zorg altijd voor voldoende verlichting tijdens het kamperen. Een gezellig sfeerlampje voor 's avonds bij een lekker glas wijn en een zaklamp voor je nachtelijke tripjes naar het toilet is meer dan voldoende. Neem eens een kijkje bij de Action. Hier koop je al kampeerlampjes voor een paar euro.
Wanneer je gaat kamperen neem dan altijd voor minimaal één dag eten en drinken mee. Natuurlijk kun je op de meeste campings in Nederland wel eten kopen en is er altijd wel een supermarkt in de buurt. Maar wat als alles iets later uitpakt dan gepland? Ik heb het wel eens meegemaakt dat ik pas om 20:00 uur klaar was met het opbouwen van mijn kampement. Om zo laat na het opbouwen nog op zoek te moeten gaan naar een supermarkt of restaurant is geen pretje!
Heb je alles wel bij je? Haringen? Extra kleding? Paspoort? Aspirine? Het kan je wakker houden! Maak daarom een checklist zodat je zeker weet dat je niets vergeet wanneer je gaat kamperen. Op het internet zijn er verschillende 'camping checklists' te vinden. Zelf vind ik de kampeerchecklist en de inpaklijst van Kampeermeneer erg fijn.
Wanneer je in Nederland kampeert kom je er al snel achter dat het niet altijd mooi weer is. Regent het een dagje, dan moet je je natuurlijk wel weten te vermaken. Helemaal wanneer je gaat kamperen met (jonge) kinderen. Vergeet dus vooral niet wat leuke gezelschapsspellen mee te nemen. Denk aan yahtzee, ganzenbord of een ouderwets potje mens erger je niet.
Ook bij mooi weer is het leuk om zo af en toe je badmintonsetje, je Jeu de boules ballen of het tegenwoordig zo populaire spel 'Kubb' tevoorschijn te toveren. Benieuwd naar meer leuke spellen op de camping?
Als laatste wil ik het met je hebben over je verzekering. Je gaat op vakantie, dus is het verstandig om van te voren te bekijken of deze wel helemaal in orde is. Een reisverzekering is af te sluiten voor een bewuste vakantie of doorlopend (het hele jaar). Zelf heb ik gekozen voor een doorlopende reisverzekering. Dit kost mij nog geen 75 euro per jaar en dit deze verzekering dekt schade, diefstal en verlies van bagage tot 3000 euro zonder eigen risico.
Wil je hier meer over weten? Wij hebben een blogje geschreven over het belang van een goede reisverzekering.
Veel mensen vragen zich af wat kamperen nu zo leuk maakt. Een stuk lopen voor je naar het toilet kunt, slapen op een luchtbed, koken op een 1-pits gasstel, muggen en andere beestjes ....
Maar waarom zitten de meeste campings de hele zomer volgeboekt? Persoonlijk geniet ik altijd enorm van de vrijheid die je ervaart. Het lekker buiten en samen zijn. Een klein stapjes terug in alle hectiek van het dagelijkse bestaan. Ik hoop dat jij dat ook zo zult ervaren wanneer je voor het eerst gaat kamperen. Hou jij rekening met de bovenstaande punten, dan kan het in ieder geval niet liggen aan je voorbereidingen!