De een gruwelt ervan, een ander zweert er bij. Crocs op de camping. De kenmerkende, vaak felgekleurde rubberachtige klomp is inmiddels niet meer weg te denken op de camping. Ze zijn te koop in alle kleuren en printjes die je maar kunt bedenken. Daarnaast zijn ze ook op te leuken met ‘Jibbitz’. Dit zijn figuurtjes die je in de gaten van de Crocs kunt vastzetten. Hoe is deze rubberen klomp ontstaan en wat maakt hem zo populair onder de kampeerders? Je leest het in dit artikel.
Het Amerikaanse bedrijf Crocs werd in 2002 opgericht. Ze werden geïntroduceerde op een botenbeurs, en werden verkocht als de perfecte waterbestendige schoen, waarmee je niet zou uitglijden op het dek van je boot. Het was een groot succes en al gauw werden crocs ook populair als vrijetijds schoeisel.
Naas de bekende klomp zijn er inmiddels al diverse varianten en uitvoeringen te koop. Zo zijn er ook slippers en sandalen op de markt. Er zijn ook speciale waren binnenschoenen zodat je lekkere warme voeten houdt in je crocs. Mede doordat er diverse wereldsterren regelmatig worden gespot op de crocs, is de sandaal mega populair.
Crocs heeft een speciale lijn ontwikkeld genaamd “Crocs at Work’. Schoeisel voor beroepsgroepen zoals de zorg en horeca met specifieke aanpassingen die ze geschikt maakt om de hele dag op te lopen en te staan. Natuurlijk met de speciale anti-slip zool. De “zorg en horeca variant heeft een gesloten schoen, voor veiligheid en hygiene redenen. Er zijn echter ook diverse ziekenhuizen wereldwijd die Crocs verbieden als werkschoeisel. Soms vanwege het uiterlijk, maar ook omdat in de praktijk uitwijst dat door het lopen op deze Crocs door wrijving een statische elektriciteit wordt opgewekt die met name in de zorg hinderlijk is en gevaarlijk kan zijn.
In 2020, tijdens de corona pandemie starte Crocs de actie “A free pair for Healtcare’. En deelde 100.000 paar uit aan zorg medewerkers in de Verenigde Staten als blijk van steun en waardering voor hun werk en inzet.
Het ontwerp van Crocs wordt inmiddels al veel gekopieerd en nagemaakt. Voor een paar euro koop je al een paar ‘nepperds’ bij de Action bijvoorbeeld. Deze nepperds zijn over het algemeen kwalitatief een stuk slechter en overleven als je gelukt hebt 1 zomer. Ook zijn ze lang zo ergonomisch als het officiële ontwerp. Maar wanneer je ze, zoals onze kinderen maar zelden aan hebt, zijn ze in mijn ogen goed genoeg.
Zelf zweef ik ergens in het midden. Ik vind ze vreselijk lelijk en oncomfortabel. Maar aan de andere kant zijn ze wel heel praktisch. Je trekt ze makkelijk aan en mogen nat en vies worden. Voor kinderen zijn ze ook erg praktisch. Onze jonge kinderen kunnen ze makkelijk zelf aan en uit trekken en na een dag in de zandbak spelen houd je ze even onder de kraan en ze zijn weer droog.
Maar ik trek een grens... Crocs komen bij ons niet verder dan de camping en ik zal ze thuis ook nooit zelf dragen. Ook niet stiekem, als het donker is ... om naar de container te lopen ... als niemand kijkt. Of tja. Misschien moet ik gewoon toegeven dat ze verdomd makkelijk zijn voor op de camping.