“Yes, ik heb een toffe camping gevonden! Wout, kom kijken, zullen we deze maar meteen boeken? O bah, laat maar. Niet meer beschikbaar in onze weken.” En na een stuk of tien van dit soort hobbels, gooi ik dan meestal gefrustreerd m’n iPad weer aan de kant. Geen zin meer. Geen puf meer. Gek van alle prikkels. Tijd voor een kop thee met chocola. Hoewel ik echt verschrikkelijk goed ben in vakantie vieren, is het zoeken van een geschikte camping niet een van mijn kernkwaliteiten. Ik krijg er soms gewoon écht stress van, omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Er zijn zóveel campings.
Ieder jaar weer neem ik me voor om in september vast een camping te gaan zoeken. Niet om gelijk te boeken, maar om alvast een Top 3 te hebben voor het moment dat boeken wél urgent gaat worden. Het punt is dat ik op het gebied van vakanties zoeken meestal als een kip zonder kop te werk ga. Want mensen denken van mij altijd dat ik enorm gestructureerd ben, maar in werkelijkheid ziet mijn brein er denk ik uit als een enorme bak in elkaar gedraaide spaghettislierten. En dus slingert mijn zoektocht van Toscane, naar de Belgische Ardennen, terug naar de Zuid-Franse kust, langs de Waddeneilanden en tot slot check ik de westkust van Frankrijk ook nog even. Meestal popt er op zo’n moment dan ook nog een advertentie van Vakanties in Scandinavië (ofzo) op, want Google weet ook dat ik aan het zoeken ben. “Of zullen we toch een keer naar Noorwegen gaan, lijkt me ook tof!” Als fervent kampeerder weet je vast: als je een camping ‘ergens tussen Toscane en de Noorwegen’ zoekt, ben je wel even bezig ;-)
We willen gewoon een leuke camping. Geen ‘dorp’ met 1200 plekken en talloze luxe voorzieningen. Maar ook geen boerencamping. Iets ertussenin zeg maar, met een simpel zwembadje en een plek om een ijsje te halen. Daarmee zijn we voor mijn gevoel nooit zo veeleisend, maar juist het vinden van die middenmoot blijkt nogal een uitdaging. Komt het op boeken aan? Dan hebben we stiekem namelijk nóg wel een paar wensen. Schoon sanitair, lekker veel groen, niet teveel mobil homes, misschien een beekje, niet teveel animatie, wel een speeltuintje, liefst toch wel een restaurantje en een rapportcijfer van een 8. En op loopafstand van een dorpje graag. “O Ilz, en voor de meiden is een glijbaan wel leuk”, hoor ik vanuit de keuken. Pfff. Al met al nog best wat wensen dus aan de toch wel bescheiden camping die we eigenlijk zoeken. Er zijn er zat hoor, campings als deze, maar zie ze maar eens te vinden. En soms moet je één of een aantal van je wensen toch maar laten varen als je daar wat anders voor terug krijgt.
Wat ik tegenwoordig sowieso vaak doe is op de camping even babbelen met medecampinggasten. Meestal hang je als volwassenen toch doelloos aan de rand van een zwembad te kijken, dus dan de tijd maar nuttig en gezellig maken, niet? Het voordeel is dat die mensen op dezelfde camping staan als jij. Dus kennelijk hebben ze soortgelijke wensen. Soms komen ze vers van een andere camping die goed bevallen is en soms hebben ze tips van de afgelopen jaren. Als je mazzel hebt weten ze zelfs nog de campings te benoemen die het dat jaar nét niet gehaald hebben. Al die campings zet ik in de notities op m’n telefoon. Perfect lijstje om het volgende jaar de zoektocht mee te starten.
Soms wordt het echter toch niks met dat lijstje van anderen. Gelukkig heb ik inmiddels ook van mijn eigen camping-zoek-fouten geleerd. Ik heb een soort checklist gemaakt die ik jaarlijks doorloop (of in ieder geval probeer te doorlopen, remember: spaghettibrein). Deze checklist helpt me enorm in onze zoektocht naar een camping die bij ons past. O ja, bovenaan beginnen is belangrijk, anders wordt het alsnog een chaos.
Als je het ene moment in Italië zoekt en het volgende moment in de Belgische Ardennen, wordt je zoektocht een chaos. Kies daarom als eerste het land en de regio waar jullie naartoe willen en blijf daar ook bij. Fijn, zo’n focus.
Moet de camping bij een plaatsje liggen of juist niet? Willen jullie een zwembad? Een restaurant? Schaduwrijke of zonrijke plek? Bedenk al jullie wensen – maakt niet uit hoeveel – en schrijf ze kriskras op een papier.
Wat zijn harde eisen voor de vakantie? En wat zou mooi zijn als het er is, maar is niet perse noodzakelijk? Maak twee rijtjes zodat je een goed overzicht hebt van musts en wishes. Teken een vierkant om je eisen: die staan vast.
Zet daarna het rijtje wishes op volgorde van belangrijkheid. Begin met de belangrijkste wens bovenaan en de minst belangrijke onderaan. Zo bepaal je vooraf al waar je concessies in wilt doen: je schrapt namelijk van onderaf al dat nodig is.
Ga daarna naar een onafhankelijke camping-zoek-site. Voor de Benelux kun je Campingzoeker.nl gebruiken, voor andere Europese landen zijn er andere sites. Voer vervolgens periode, land, regio en al je eisen en wensen in. Krijg je resultaat? Dan weet je meteen waar je uit kunt kiezen. Geen resultaat? Dan heb je waarschijnlijk teveel wishes en kun je steeds een wens minder in vullen totdat je genoeg resultaat hebt om uit te kiezen.
Noteer alle campings die in je zoekresultaat naar voren komen. Ook degenen die je nog wat twijfel opleveren. Soms kom je er een dag later achter dat daar dan wél weer iets anders gaafs te beleven is, waardoor hij ineens weer een optie wordt. Slaap er een paar nachtjes over, bekijk je lijstje opnieuw en boek. Easy as that.
Vakantie – en ook de voorpret – moet vooral leuk zijn toch? Dat gun ik mezelf en dat gun ik jou ook. Vandaar dat ik mijn checklist graag even met je deel. Hopelijk maakt deze het zoeken van een camping ook voor jou wat minder stressvol. En wordt het zoeken van een camping juist een leuke bezigheid. Veel succes en op naar de volgende vakantie!