Voordat wij kinderen hadden gingen mijn man en ik jaarlijks op roadtrip door Europa. We hadden 3 weken vrij, een globaal reisplan en daar gingen we dan. We hebben een trip via Zwitserland, naar Zuid-Italie, terug naar Zuid Frankrijk en zo weer slingerend omhoog richting de Ardennen. We legden in die weken vaak een paar duizend kilometer af. Voor ons begon de vakantie zodra we de straat uit reden.
Een andere reis maakte we langs de westkust van Frankrijk. We bezochten de invasiestranden in Normandie, de Mont Saint Michel en zakten daarna verder af naar Bordeaux. Meestal bleven we een langere periode in Zuid Frankrijk, een streek waar wij allebei nog steeds dol op zijn.
Wat ik het leukste vond aan een roadtrip is het gevoel van vrijheid. Soms wisten we niet waar we aan het eind van de dag zouden belanden. We maakten een globaal reisplan waar we in ieder geval langs wilden rijden, en wat er tussenin gebeurde, dat zagen we dan wel. Overweeg jij ook een roadtrip te gaan maken, ik heb een paar praktische tips voor je om goed voorbereid op weg te gaan.
We gingen meestal op reis, voor het hoofdseizoen begon. Destijds werkte ik nog op een camping en kon ik midden in het hoofdseizoen zelf niet op vakantie. Wij vonden dit ideaal. Het was meestal heerlijk weer in het zuiden van Europa, niet zo heet dat je niks meer kan doen. En ook was het nog niet zo druk op de weg en op de campings.
Op de bonnefooi reizen was meestal geen probleem in juni, voor een tentje was altijd wel plek. Wanneer je in het hoofdseizoen reist, moet je er rekening mee houden dat het erg druk kan zijn op de weg. Check vooral op internet even de “Zwarte Zaterdagen”. Deze dagen krijgen de Fransen vakantie en is het erg druk op de weg. Probeer deze dagen indien mogelijk te vermijden, urenlang in de file in een bloedhete auto is niet bepaald prettig. Gewapend met de bekende groene campinggids van de ACSI zochten we aan de hand van onze bestemming van die dag een camping uit voor een of meerdere nachten. Je komt zo soms op de meest bijzondere plaatsen.
Wanneer je door Europa reist, heb je te maken met landen waar verschillende verkeersregels gelden en je verschillende verplichtingen hebt. Zo is het in in veel landen bijvoorbeeld verplicht om veiligheidsvestjes en een EHBO koffer in de auto te hebben, en rijd je door Zwitserland dan heb je een vignet nodig. Op de website van de ANWB staat duidelijke en betrouwbare informatie per land. Vergeet ook niet om een goede reisverzekering af te sluiten en wegenwachtdekking in het buitenland. Meer hier over kan je lezen in deze blogs: Het belang van een reisverzekering en ode aan de ANWB.
Ik ben zelf vrij eigenwijs, en meen het vaak beter te weten dan de vriendelijke dame van de TomTom mij verteld. Of soms wil ik net een iets andere route kiezen. Een goede wegenkaart van bijvoorbeeld Michelin neem ik daarom ook altijd mee.
Wanneer je lange afstanden aflegt in combinatie met warm weer ligt het gevaar op de loer dat je aandacht verslapt. Ik hoef niet uit te leggen dat de gevolgen hiervan levensgevaarlijk kunnen zijn. Als het kan, wissel het rijden af met je partner. Stop regelmatig onderweg, en rij eventueel niet op het warmste moment van de dag.
Las een lekkere lange pauze door te gaan lunchen in een leuk dorpje. Reis je via de snelweg, dan ben je vaak sneller op je plaats van bestemming, maar kies je voor de alternatieve weg, dan kom je de mooiste plaatsen tegen. Heb je een lange rit achter de rug, blijf dan een nachtje langer op je bestemming om even goed uit te rusten en te relaxen. Wanneer je relaxed reist is de reis vaak net zo mooi als de bestemming.
En vergeet ook niet van te voren te bekijken wat je allemaal in je auto moet hebben en je te verdiepen in de snelheden die je mag rijden in de verschillende landen. Wil je hier meer over weten? Lees met de auto naar de camping
Tegenwoordig hebben we een oerdegelijke familie auto, maar toen reden we nog een met knalrode caddy. Ideaal voor 2 personen. In de laadruimte konden we met gemak alles kwijt wat we nodig hadden. Een klein simpel polyester tentje, opklapbare stoelen, een tafeltje, luchtbed, gaspitje en de koelbox. Alles kon er in, als we van de ene naar de andere camping reden, kon het luchtbed zelfs opgeblazen achterin. Kies een lichte en eenvoudige kampeeruitrusting die je snel in en uit kan pakken.
Je hebt geen zin om na een lange dag rijden nog lang bezig te zijn met het opzetten van je tent. Het voordeel van zo'n polyester tentje is dat hij snel droogt, licht is van gewicht en snel is op te zetten. In de zon kan het echter wel snel opwarmen, dus als je de keus hebt, zet je tentje dan in de schaduw. Roadtrips zijn meestal back to basic reizen, dus koken op een simpel gasstelletje, klapstoeltjes en weinig bagage. Houd je van luxe, dan is een roadtrip misschien niet de geschikte vakantie voor jou.
De voorpret en het plannen vooraf vind ik vaak een van de leukste dingen van een vakantie. Waar zullen we heen? Kies een aantal bestemmingen of plekken en gebieden waar je langs wil. Op die manier kan je een globale route plannen. Wat er tussenin gebeurd, zie je vaak vanzelf wel.
Zo wilden wij graag een keer naar Rome, paragilden in Zwitserland en de infasiestranden in Normandie bezoeken om de nodige cultuur te snuiven. Meestal boekten we alleen de eerste overnachting en daarna ging het zoals het ging. Heerlijk! Soms bleven we ergens maar 1 nacht, maar soms bleven we ook enkele nachten ergens staan als we een heerlijk mooi plekje hadden gevonden en het kilometers rijden even gezien hadden.
Nu we 2 jonge kinderen hebben, kiezen we er voor om langere tijd op 1 plek te blijven met onze vouwwagen. De kinderen maken vriendjes en dan is het niet leuk om om de zoveel dagen weer te moeten verkassen en uren in de auto te zitten.
Ben je minder gebonden, heb je niet perse een luie luxe vakantie nodig en houdt je wel van wat avontuur? Dan raad ik je een roadtrip zeker aan. Ik ben dol op het avontuur, het vrije gevoel en de bijzondere en onverwachte dingen die je mee maakt. Ik vind onze roadtrips nog steeds de meeste memorabele vakanties en kan stiekem niet wachten om weer op avontuur te gaan.