Zeeland is veruit de populairste provincie voor een kampeervakantie in eigen land. Dat kunnen ook onze oosterburen beamen. En geef ze eens ongelijk. De aantrekkingskracht van de zee blijft magisch. Zwemmen in de zee, zonnen, lekker uitwaaien, je hoofd leeg maken en schelpen zoeken. Écht even helemaal weg in de provincie met de meeste zonuren van Nederland. En met een kustlijn van zo'n 650 kilometer is er voor iedereen wel een eigen stukje strand te vinden.
De plek voor een strandvakantie in Nederland vind je natuurlijk in Zeeland. Er zijn vele strandcampings pal aan zee, maar ben je gesteld op iets meer rust en charme dan kun je net buiten de drukte van de kustrand ook goed terecht. Op een zomerse dag stromen de wegen richting de kust al gauw vol, hoe heerlijk is het dan om vanaf je camping op de fiets naar zee te kunnen gaan. Voor liefhebbers van minicampings is Zeeland dus ook de perfecte vakantiebestemming. Watersporters reserveren ook graag een plekje aan een van de meren of zeearmen om te gaan zeilen, duiken of surfen. Ook jongeren weten Zeeland al jaren te vinden voor hun eerste (kampeer)vakantie zonder ouders. In de omgeving van Renesse vind je verschillende jongerencampings. Misschien zoek je een camping dichtbij een strand waar je mag paardrijden, of waar je hond vrij mag rondlopen. Welke camping je uiteindelijk ook kiest iedere kampeerder zal intens genieten van het buitenleven.
Behalve een verlaten stukje strand vind je in Zeeland zeker meer plekjes waar je niet overspoeld wordt door toeristen. Naast het zee- en strandplezier heb je ook veel Zeeuwse cultuur en tradities. Ga een dagje winkelen in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg of bezoek een van de vele musea die de provincie rijk is. We noemen alvast een paar bijzondere; het Watersnoodmuseum, museum Stoomtrein Goes-Borsele of Terra Maris in Oostkapelle. De keuze aan dag uitstapjes is enorm, er zit niets anders op dan vaker terug te komen naar Zeeland. Maar dat is geen straf, toch? Dankzij de hit van Blof is Zoutelande een trekpleister van jewelste; strijk neer bij een van de strandpaviljoens en geniet van vers gevangen vis uit de Noordzee. Nog zo'n mooi Zeeuws pareltje is het plaatsje Veere op het schiereiland Walcheren. En kampeer je in Zeeuws-Vlaanderen dan ben je van daaruit ook zo in de Belgische kustplaatsen Knokke, Oostende of in de middeleeuwse stad Brugge.
Zeeland, het land ligt hier echt IN zee. Dat zorgt al jaren voor een uitdaging; de strijd tegen het water. Vroeger bestond Zeeland uit een groep losse eilanden die in de loop van de tijd door inpoldering, bruggen en dijken aan elkaar zijn vergroeid, zodat het vandaag de dag schiereilanden zijn. De bekendste stormvloedkering is de Neeltje Jans in de Oosterschelde. De schiereilanden van Zeeland, tevens de toeristische regio's zullen we hieronder apart beschrijven. De hoofdstad van de provincie en tevens de grootste stad is Middelburg. Naast Middelburg is Vlissingen de tweede grotere stad in de provincie. De Zeeuwen hebben een eigen vlag met de tekst 'ik worstel en kom boven' een eigen dialect en eigen volkslied. In het zomerseizoen tref je behalve Nederlandse kampeerders ook veel Duitse en Belgische toeristen. Elk stadje in Zeeland heeft dan wel zijn wekelijkse braderie, mossel- of visserijfeesten. Sinds 2006 organiseert de band Blof een meerdaags festival op de Brouwersdam; Concert At Sea.
Op campingzoeker vind je tientallen mooie campings in Zeeland. Van een eenvoudige kampeerplaats tot een luxe plek met privé sanitair. De kampeerterreinen in zeeland zijn niet onder een noemer te vangen. Hoe handig is het dan dat je op de website kunt filteren op je specifieke wensen. Zo kun je het aantal gewenste sterren aangeven of vink je aan dat je huisdier ook meegaat. Stap je liever in een kant en klare huurtent of chalet dan zijn de mogelijkheden ook eindeloos.
Dit eiland is het zuidelijkste eiland en tevens dunbevolkste van de provincie. Hier vind je nog uitgestrekte rustige stranden en ongerepte natuurgebieden zoals het Zwin en Het verdronken land van Saeftinghe. Zeeuws-Vlaanderen ligt tegen België aan en de bourgondische sfeer is duidelijk aanwezig. Belgen gaan graag een dagje de grens over om te gaan shoppen in Zeeuws-Vlaanderen. Ze kiezen dan vaak voor het vestingstadje Sluis.
In Sluis staat het enige stadhuis met een belfort in Nederland een prachtig plaatje, zeker om te fotograferen. Maar andersom geldt het natuurlijk ook; vanuit dit eiland rijd je bijna ongemerkt wel ergens de grens over met België. De mondaine badplaats Knokke ligt bijvoorbeeld om de hoek. Sinds de opening van de Westerschelde is Zeeuws-Vlaanderen een stuk makkelijker te bereiken. Voor die tijd moest je via België of met een veerdienst Vlissingen-Breskens. Deze veerdienst is vandaag de dag nog een fiets- en voetgangers veer. Zo kun je makkelijk de oversteek maken naar het eiland Walcheren.
Cadzand en Breskens zijn de bekendste badplaatsen op het eiland. Rondom deze plaatsen vind je ook de meeste campings. Zeeuws-Vlaanderen kent relatief veel mini campings en boerderijcampings die iets verder van de kust af liggen. Zoek je een echte strandcamping, kijk dan eens in de omgeving van het plaatsje Groede.
Het eiland Walcheren is het gehele jaar door een populaire vakantiebestemming. Walcheren is ingesloten door het Veerse Meer, de Westerschelde en natuurlijk de Noordzee. In de zomer geniet je van zon, zee en strand maar ook in de winter is het heerlijk uitwaaien langs de kust. De stranden zijn er breed, veilig en schoon en er zijn strandpaviljoens in overvloed. In deze regio vind je ook genoeg campings die het gehele jaar door geopend zijn en waar je dus kunt winterkamperen.
Bij de bekende badplaatsen als Domburg, Zoutelande en Oostkapelle vind je vast een camping naar je smaak. Geniet je meer van de rust en ruimte van het platteland, het achterland van Walcheren, er zijn genoeg minicampings te vinden. Net buiten de badplaats Oostkapelle vind je een naturisten boomgaardcamping, bijzonder toch? Oostkapelle ligt niet direct aan zee maar met de fiets ben je er zo. Een mooie fietstocht vanuit Oostkapelle is via natuurgebied de Manteling naar badplaats Domburg.
Dankzij de hit van Blof is Zoutelande misschien wel de bekendste badplaats van Zeeland geworden. Dit eiland ook zo populair omdat het zo enorm veelzijdig is. Buiten zee, strand en watersport zijn er ook tal van andere bezienswaardigheden te bezoeken. Dit is vooral fijn als het weer niet meewerkt.
De hoofdstad van Zeeland, Middelburg, bevindt zich ook op Walcheren en biedt tal van leuke musea zoals het Zeeuws Museum en de Vleeshal. Met de kinderen is het leuk om piratenervaring op te doen bij het Arsenaal en daarna vanaf de kade te kijken naar al die grote zeeschepen die op korte afstand van de kust voorbijvaren. In Vlissingen vind je ook familiepretpark Mini Mundi en reptielen zoo Iguana.
Deze eilanden in het midden van Zeeland zijn ook vrij dunbevolkt en van massa toerisme is hier nog geen sprake. Dit gebied grenst aan de Oosterschelde, Westerschelde en aan het Veerse Meer. Zo zijn er behalve de Noordzee nog veel meer mogelijkheden voor watersporters.
Er zijn verschillende jachthavens en op het Veerse Meer is het goed toeven op een van de eilandjes in het water. Behalve water is dit een vrij landelijk gebied met ook plattelands toerisme. Je vindt hier fijne fiets- en wandelpaden en prachtige zandstranden. In Noord- en Zuid-Beveland is vrij veel fruitteelt. Erg leuk om doorheen te fietsen en natuurlijk onderweg wat vers fruit mee te nemen.
Na een dag fietsen kun je genieten van traditionele streekgerechten als Zeeuwse Vissoep, mosselen uit mosseldorp Yerseke of kreeft uit de Oosterschelde. Goes is de grootste stad van dit gebied en heeft een mooi oud stadscentrum met behoorlijk wat winkelaanbod. Je kunt ook een rit maken met de stoomtrein Goes-Borsele. Het Banjaardstrand bij Kamperland is een van de meest populaire stranden. Je vindt hier ook voorzieningen als een strandpaviljoen, douches en toiletten. Bij het strand dichtbij Neeltje Jans heb je een mooi uitzicht over de Deltawerken.
De dorpen Kortgenen en Kamperland zijn populaire bestemmingen onder kampeerders. Er zijn hier grote vijfsterren campings met veel faciliteiten en diverse familiecampings. Aan kampeerders met een camper wordt ook goed gedacht, er is bijvoorbeeld een Camperpark bij Wolphaartsdijk.
Misschien wel de meeste geliefde kampeerbestemming in Zeeland, het eiland Schouwen-Duiveland. Zeker voor kampeerders die de gezelligheid van een bruisende badplaats willen in combinatie met een camping direct aan het strand. We hebben het dan over de familiebadplaats Renesse, waar het strand breed en schoon is en altijd wat te doen.
Wakker worden met een ruisende zee op de achtergrond. Jongeren komen in het hoogseizoen ook graag naar Renesse en kiezen dan voor een van de aparte jeugdcampings. Renesse heeft een levendig uitgaansleven waar je tot in de vroege uurtjes kunt feesten. De familiecampings liggen op dusdanige afstand dat je daar geen overlast van zult ondervinden. Schouwen-Duiveland is omringd door de Noordzee, Nationaal Park Oosterschelde en De Grevelingen. Altijd al met de zee verbonden, dat dit niet altijd goed is verlopen kun je ondervinden in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
De stranden aan de Westkust worden zeer druk bezocht maar toch zijn er voldoende plekken op het eiland waar de rust centraal staat en je bijna niemand tegenkomt. Neem bijvoorbeeld het grootste bos van de provincie; Boswachterij Westerschouwen. Buiten het broedseizoen is dit gebied vrij toegankelijk. Vogelliefhebbers zitten goed bij Plan Tureluur van maar liefst 440 hectare.
De kop van Schouwen is een mooi duingebied welke heel geschikt is voor sporters en mountainbikers. Iets verder van de Noordzee, maar nog steeds goed bereikbaar per fiets vind je een ruim aanbod aan natuurcampings en boerencampings. Zierikzee is de grootste stad van het schiereiland en ligt heel centraal. Zierikzee staat hoog op het lijstje van monumentale steden in Nederland en is rijk aan monumenten als bijvoorbeeld koopmanshuizen en poorten.
Tholen en Sint-Philipsland zijn echt nog onontdekte stukjes van Zeeland. Twee eilanden omringd door Nationaal Park De Oosterschelde. Goed aan te rijden vanuit de provincie Noord-Brabant of vanuit Rotterdam en een ideale uitvalsbasis om eropuit te trekken. Je vindt hier rust, natuur, oude dijken, molens en pittoreske dorpjes. Dit alles verken je het best te voet of op de fiets.
In de zomermaanden heeft ieder dorp zijn eigen braderie en dorpsfeesten en natuurlijk de weekmarkten voor de verste producten. Je vindt een aantal campings in de omgeving van de plaatsen Scherpenisse en Stavenisse. Watersporters trekken naar dit gebied vanwege de Oosterschelde, je treft hier dan ook vele jachthavens. De Oesterdam is populair onder duikers en daar liggen een aantal luxe resorts. De Oesterdam is ruim 10 kilometer lang en daarmee de langste dam in de Deltawerken.
Mocht je niet over een eigen kampeermiddel beschikken dan zijn er ook een aantal chaletparken en vakantieparken waar je een mobile home kunt huren. De stad Tholen is zeer zeker de moeite waard om te bezichtigen en in het zomerseizoen gezellig druk. De Onze Lieve-Vrouwekerk zie je al van ver liggen. Bezoek ook de historische scheepswerf bij de jachthaven in het centrum. Het stadscentrum heeft vele oude straatjes, verrassende winkeltjes en ateliers. Het is heerlijk om de dag af te sluiten in een restaurantje met een pan verse Zeeuwse mosselen en een streekbiertje.
Sportievelingen kunnen in Zeeland hun hart ophalen. Wat is er nu fijner dan de hele dag actief bezit zijn in de Zeeuwse buitenlucht? Of misschien gebruik je je kampeervakantie wel om een nieuwe sport aan te leren. Denk je aan zeilen, duiken, kitesurfen of snorkelen dan zit je bij het Grevelingenmeer meer dan goed.
Behalve een keur aan duik- en zeilscholen vind je hier ook veel campings met alle voorzieningen voor de watersporter. Uniek is de camping Port Zelande halverwege de Brouwersdam. Misschien heb je de duiksport al wel onder de knie.
Nationaal Park de Oosterschelde schijnt een van de beste duikbestemmingen van Noord-Europa te zijn. In Kamperland aan het Veerse Meer kun je leren waterskiën en wakeboarden. Er ligt een waterski-kabelbaan in het water.
Het Veerse Meer is ook de ideale plek om te leren zeilen of suppen. Ook kun je op diverse plekken aan het meer een sloep, motorbootje of zeilboot huren om de omgeving te gaan verkennen. Middenin het meer vind je diverse eilandjes om te gaan zonnen, zwemmen of picknicken.
Wil je langer aan het Veerse Meer verblijven, er zijn een aantal leuke mini campings op loopafstand van het meer en het charmante plaatsje Veere. In de haven van Zierikzee kun je opstappen op een van de historische zeilschepen die er liggen. Je zeilt mee over Westerschelde en steekt ondertussen je handen uit de mouwen op het schip.
Buiten alle populaire watersportactiviteiten kun je Zeeland bijvoorbeeld ook per tuktuk, solex of middels een georganiseerde strandrit te paard gaan verkennen. Uniek is een rondvlucht over Zeeland, de Noordzee om zeehonden te spotten of boven het havengebied van Rotterdam.
Op naar het vliegveld bij Arnemuiden ook wel Zeeland airport genoemd. Behalve rondvluchten kun je bij het vliegveld ook terecht om parachute te springen of zweefvliegen. Blijf je liever met je beide benen op de grond? Er is ook een fijn restaurant met een terras waar je de vliegtuigen kunt spotten.
De watersnoodramp van 1953 heeft Zeeland tot op de dag van vandaag gevormd en voor altijd veranderd. Tijdens je vakantie in Zeeland kun je meer te weten komen over deze ramp uit de Nederlandse geschiedenis, de wederopbouw en de deltawerken. Je kunt hiervoor Deltapark Neeltje Jans bezoeken.
Dit park is een museum en attractiepark ineen en ligt pal naast de allergrootste stormvloedkering ter wereld. Door middel van films, exposities en een 4d animatie over de allesverwoestende kracht van het water kom je meer te weten over deze ramp uit 1953. Neeltje Jans heeft echter veel meer te bieden, er is zoveel te doen dat je er makkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Je kunt de stormvloedkering van binnen bekijken, mee op een rondvaart over de Oosterschelde of naar de walvisexpo.
Op een zomerse dag is het genieten op de waterspeelplaats, de aquasplash en de waterglijbaan. Ook kun je aanwezig zijn bij het voeren en de presentaties bij de zeehonden en zeeleeuwen.
bezoek de website van Deltapark Neeltje Jans >
In Ouwerkerk kun je ook een watersnoodmuseum bezoeken. Dit museum is ook vrij groot en hier wordt het verhaal verteld door mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt. Ook kinderen maken spelenderwijs kennis met de watersnoodramp.
Om herhaling te voorkomen zijn de deltawerken gebouwd maar de waterveiligheid blijft tot op de dag van vandaag erg belangrijk voor Zeeland en haar inwoners. De strijd tegen het water autoroute, uitgezet door de ANWB, brengt je langs gedenkwaardige plekken van de watersnoodramp. Je kunt daarvoor een specials app downloaden maar er staan ook informatieborden langs de route.
Natuurlijk kunnen de kinderen zich prima vermaken op het strand en bij de zee. Vliegeren, een zandkasteel bouwen, schelpen zoeken en een lekker ijsje eten. Maar Zeeland heeft meer te bieden dan alleen zee en het strand. En gelukkig maar want soms werkt het weer niet mee of heb je gewoon behoefte aan iets anders dan overal zand.
Eenmaal in Zeeland zijn de rijafstanden tussen de eilanden niet groot, dus je hopt zo van het ene schiereiland naar het andere. Vanaf je luie stoel voor je tent kun je alvast op zoek gaan naar het ideale gezinsuitje in Zeeland. En dat hoeft nog niet zo eenvoudig te zijn want de keuze aan dag attracties is enorm. Deltapark Neeltje Jans is een vrij bekend attractiepark in Zeeland en hierboven al beschreven, dit park is het leukst voor kinderen vanaf 7 jaar.
Zijn je kinderen iets jonger dan is familiepretpark Mini Mundi in Middelburg een echte aanrader. Er zijn zowel attracties binnen als buiten en ook het miniatuurpark is zeer de moeite waard. Het eiland Walcheren is hier op kleine schaal nagebouwd.
Dat kan in Berkenhof's tropical Zoo in Kwadendamme. Een overdekte mini jungle met slangen, aapjes, tropische vlinders en leguanen. Loop door de spannende ondergrondse fossielenmijn en kom uit levensechte dinosaurussen in de dino expo.
Heb je kleine natuurliefhebbers bij je ga dan naar Terra Maris in Oostkapelle. Hier kom je meer te weten over de natuur van zeeland. Vergaap je aan de skeletten, schelpen, opgezette dieren en het zeeaquarium.
Een rit met een stoomtrein is voor veel kinderen ook een spannend uitstapje. Tussen Goes en Borssele rijdt een bijzonder historisch exemplaar. De rit duurt 35 minuten en gaat dwars door het Zeeuwse landschap. Onderweg kun je uitstappen bij een aantal knusse Zeeuwse dorpjes. Bij veel campings kun je vooraf je entreetickets voor diverse attractieparken met korting kopen.
Bij het kamperen hoort natuurlijk ook lekker kokkerellen voor je tent. Oké, op de dagen dat je niet neerstrijkt bij een verleidelijk terras of strandpaviljoen. Om Zeeland echt te proeven en te beleven kies je voor echte Zeeuwse specialiteiten. Als je in Zeeland kampeert kun je natuurlijk niet om de zee heen. Logisch dus dat er veel specialiteiten rechtstreeks uit de zee komen. Kokkels, oesters, mosselen of een kreeft welke rechtstreeks uit de Oosterschelde wordt gevangen.
Een garnalenspies op je barbecue of toch liever een Zeeuws lamskoteletje? Daar hoort natuurlijk ook een lekker drankje bij. In Dreischor (Schouwen-Duiveland) wordt echte Zeeuwse wijn verbouwd. Er zijn ook verschillende bierbouwers uit Zeeland die de meest bijzondere speciaal biertjes maken. Zeekraal en lamsoor groeit aan de kust en in de duingebieden. Dit zijn fijne ingrediënten voor in de salade.
Al eeuwen doet fruit het goed op de Zeeuwse klei. Appels, peren, zwarte bessen of kersen; veel producten zijn direct verkrijgbaar bij de telers of op een weekmarkt. Verken je de omgeving op de fiets, dan kom je vast wel langs een lokale boerderijwinkel of kaasboerderij. Als toetje misschien een Zeeuwse bolus proberen? Dit is brooddeeg met basterdsuiker, kaneel en stroop. Plakkerige handen gegarandeerd! De bolus kom je in allerlei variaties tegen: boluslikeur, boluscake, bolusijs. Tot slot nog een leuk souvenirtje voor de thuisblijvers, de Zeeuwse botterbabbelaar.