Het leven in Brabant is goed en dat zul je merken wanneer je gaat kamperen in de een na grootste provincie van Nederland. De inwoners zijn gemoedelijk en gastvrij en houden van de bourgondische levensstijl. Lekker eten en veel gezelligheid. In Brabant kunt mooi landelijk kamperen en toch ben je nooit ver van een grote stad. Ook de natuur in de provincie is veelzijdig; zo is er volop water te vinden in de Biesbosch maar ook stuifduinen in de Loonse- en Drunense duinen en volop vennen en uitgestrekte bossen. Mogelijkheden genoeg, waar wacht je nog op?
Kamperen in Noord-Brabant, natuurlijk wil je dat! Op Campingzoeker vind je tientallen campings in de provincie Noord-Brabant. Met dit enorme aanbod wordt een keuze maken nog lastig! Gelukkig kun je bijvoorbeeld selecteren op type camping, faciliteiten of ligging waardoor je vast en zeker de perfecte camping gaat vinden. In Noord-Brabant heb je een ruim aanbod aan minicampings, maar je vindt er ook complete recreatieparken met zoveel faciliteiten dat je eigenlijk de camping niet meer af hoeft.
Neem je een echt paardenmeisje of jongen mee op vakantie dan hebben we een echte ponycamping voor je gevonden in Lage Mierde. Sla die alvast maar op in je favorieten op de website dan vind je de camping snel weer terug. Watersportliefhebbers zullen vast een mooi plekje vinden op een van de campings nabij de Biesbosch of langs de Maas. Wil je graag een stedentripje plannen? Denk dan eens aan de Brabantse steden; Breda, Eindhoven of Den Bosch. Net buiten deze steden vind je ook genoeg mogelijkheden om te kamperen. Zo vind je net buiten Den Bosch een kleinschalige boerderijcamping met de toepasselijke naam: Camping FF-R-UIT.
's-Hertogenbosch (of kortweg Den Bosch) is de hoofdstad van de provincie. De grootste stad is Eindhoven. Andere grote steden zijn Breda en Tilburg. In totaal telt de provincie 64 gemeenten met zo'n 2,5 miljoen inwoners. Buiten de grote steden mag de rest van de provincie landelijk genoemd worden met boerderijen en veel natuur. Zo zijn er in de provincie al 4 grote nationale parken om te bezoeken. In het zuiden grenst Brabant aan buurland België, er liggen diverse campings op de grens en een uitstapje naar de zuiderburen is zo gepland.
Ook in Vlaanderen wordt het Brabantse dialect gesproken. Het bekendste Brabantse woord is natuurlijk; Houdoe! De helft van de inwoners is Katholiek en er zijn een aantal bekende katholieke kerken te bezoeken zoals de Basiliek in Oudenbosch en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Brabanders houden van een feestje waarvan de bekendste natuurlijk het carnaval is. Helaas valt dit niet echt in het kampeerseizoen maar er worden buiten het carnaval nog genoeg braderieën, kermissen en schuttersfeesten georganiseerd.
Het bekendste en meest bezochte pretpark van Nederland vind je ook in Noord-Brabant, de Efteling. Hier zal jong en oud een sprookjesachtige dag beleven. Je kunt ook de big five gaan spotten in Safaripark de Beekse Bergen. Hier kun je zelfs je tent opzetten op loopafstand van de dieren in het safaripark, hoe bijzonder! Ook een uitstapje naar buurland België is zo gemaakt.
In de regio Eindhoven zijn veel mogelijkheden om te kamperen. Zo vind je er diverse vijfsterren campings, bijvoorbeeld Camping TerSpegelt op 10 minuten rijden van Eindhoven. Of wat kleinere rustieke campings in de buurt van Oirschot en Sint-Oedenrode.
Allemaal vormen ze een ideale uitgangsbasis om de stad Eindhoven, de stad van Philips ('Lichtstad'), te gaan ontdekken. De stad heeft goede parkeervoorzieningen maar is ook per trein goed bereikbaar. Het centraal station ligt in het centrum van de stad. Vanuit daar zijn veel bezienswaardigheden en het winkelgebied te voet bereikbaar.
Eindhoven oogt modern, industrieel en energiek maar is toch een van de oudste steden van Nederland. Door de verwoestende uitwerking die de oorlog op Eindhoven heeft gehad, is de stad na de oorlog grotendeels opnieuw opgebouwd. Gelukkig zijn er wel veel rijksmonumenten bewaard gebleven. Een daarvan is de Sint-Catharinakerk die middenin het winkel- en uitgaanscentrum van Eindhoven staat. De kerk is ontworpen door Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam heeft ontworpen.
Een dikke aanrader tijdens je bezoek aan Eindhoven is om Strijp-S te gaan bezoeken. Strijp-S werd in het verleden ook wel de verboden stad genoemd omdat alleen medewerkers van Philips hier mochten komen.
De reusachtige industriële gebouwen op dit voormalig bedrijventerrein zijn gebleven en tegenwoordig vind je hier een groot aanbod aan hippe winkels, ateliers en restaurants met aansprekende namen als radio Royaal. De sfeer doet rauw en industrieel aan en zeker als je houdt van fotograferen kun je je hart ophalen.
Nog een tip is om te gaan eten in de foodhal 'Downtown Gourmet Market' aan de Smalle Haven. Je vindt hier diverse standjes met eten van over de gehele wereld. Door de kleine porties die ze aanbieden kun je van alles gaan proeven! De sfeer is ook weer echt 'Eindhovens' te noemen; industrieel met oog voor kunst en design.
Een internationaal zeer bekendstaand museum is het van Abbe Museum. Dit museum richt zich op moderne en hedendaagse kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Saai? Absoluut niet, zelfs al heb je geen verstand van kunst dan zul je nog je ogen uitkijken bij de meest uiteenlopende kunstwerken en alle grootte en materialen.
Ben je een autoliefhebber? Dan gaat je hart vast sneller kloppen van het DAF-museum, eveneens gevestigd in het centrum. Er is zo onwijs veel te doen en te bekijken in Eindhoven dat je er gerust meerdere dagen voor mag uittrekken.
's-Hertogenbosch (kortweg Den Bosch) is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant en ademt een en al historie en Brabantse gemoedelijkheid. Tijd dus om mee te genieten van het bourgondische leven.
Een cliché misschien maar de Bossche bol moet geproefd worden tijdens je verblijf in de stad. Een Bossche bol is een hele grote slagroomsoes met een dun laagje chocolade erover. De bekendste zijn van bakker Jan de Groot aan de stationsweg. In het weekend zul je zeker in de rij moeten staan om er eentje te bemachtigen. Er zijn ook veel cafés en restaurants die de bol serveren. En tsja, hoe eet je nu zo'n bol? Met je handen zouden de Bosschenaren zeggen!
Een ontspannen manier om de stad te verkennen is door in een rondvaartbootje te stappen die over de Binnendieze vaart. Een gids vertelt je tijdens de vaart alle ins en outs over de stad. Mocht je net een bol naar binnen hebben gewerkt dan is het misschien fijner om een stuk te gaan lopen om calorieën te verbranden.
Breng bijvoorbeeld is een bezoek aan het Noord-Brabantsmusem waar alle informatie over de kunst en cultuur uit de provincie te vinden is. Ook hangen hier werken van onder andere Van Gogh en Jheronimus Bosch.
De Sint-Janskathedraal is een kathedraal van indrukwekkend formaat in het centrum van de stad. Volgens velen de mooiste van Nederland. Neem zeker even de tijd om deze te bezoeken. Vele pelgrims weten de kathedraal te vinden vanwege het Mariabeeld 'de zoete moeder', en branden er een kaarsje.
Den Bosch is ook een onwijs leuke te stad om te gaan shoppen. Favoriet zijn dan toch wel de vintage- en brocantewinkeltjes en unieke boetiekjes. Je vindt ze rondom de Snellestraat en de Vughterstraat.
Er zijn diverse minicampings in de directe omgeving van de stad. Sommigen zelfs op fietsafstand, zoals camping Ter Drucht. Boven Den Bosch stroomt de rivier de Maas en daar vind je op de grens met Gelderland ook verschillende watersportcampings.
Nog zo'n mooie bourgondische stad, meer in het westen van Noord-Brabant is Breda. Misschien verblijf je wel op een camping in het waterrijke Biesbosch gebied of in de streek Baronie van Breda. Vanaf de camping kun je dan zo het stadsleven in.
In de buurt van Breda vind je ook charme camping de Kleine Abtshoeve die zichzelf ook wintercamping noemt. Zo is er een verwarmd sanitair en wellness faciliteiten om de hoek. Ideaal voor een bezoek aan Breda in alle seizoenen of natuurlijk tijdens het Carnaval.
Als je met de trein naar Breda komt wandel je vanaf het station door het Valkenbergpark richting het centrum. Dit park was de vroegere tuin van het kasteel van Breda. Dit is nog goed te zien aan de grote vijvers, fonteinen en prachtig oude bomen.
Ook het kasteel van Breda vind je daar. Dit kasteel, gebouwd in 1350, is vandaag de dag een koninklijke militaire academie eigendom van Defensie. Van buiten is het kasteel al prachtig. Een rondleiding binnen is alleen mogelijk op afspraak met een gids.
Het kloppend hart van Breda is de Grote Markt. De eyecatcher op de Grote Markt is de Onze-Lieve-Vrouwenkerk. De kerk hoort bij de vier topmonumenten van Brabant en is gratis toegankelijk. De voorvaderen van de Nederlandse Koninklijke familie liggen er begraven (Oranje-Nassau). Er is een vaste expositie over de Nassau's in de kerk. Bij de informatiebalie verstrekken ze een gratis audiotour om je te begeleiden langs alle bezienswaardigheden in de kerk.
Op de Grote Markt vind je allerlei eet- en drinkgelegenheden van hippe wijnbar tot brouwerij en terrassen zover je kunt kijken. De bezienswaardigheden in Breda vind je allemaal op een steenworp afstand van elkaar. Bezoek ook zeker het Begijnhof aan de Catharinastraat. Nog zo'n mooie rustige, religieuze plek middenin de bruisende stad.
In 1267 zijn hier alleenstaande vrouwen komen wilden die er niet voor kozen om te gaan trouwen of om het kloosterleven in te gaan. Deze 'Begijnen' ontwikkelden een derde weg, een derde manier van leven. Top op de dag van vandaag wonen hier alleenstaande vrouwen in bescheiden huisjes met een kruidentuin in het midden en een katholieke kerk. Om hier te mogen wonen moet je actief bijdragen aan de instandhouding van het Begijnhof. In huisje 29 is het begijnhof museum gevestigd en kun je er meer over te weten komen.
ls je het hebt over de Brabantse cultuur en tradities, dan kom je al gauw uit op het carnaval. Carnaval is een manier van leven en houdt veel meer in dan alleen een paar dagen feesten en gek doen per jaar.
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest in de drie dagen voor Aswoensdag. Tijdens deze dagen kon je nog even flink feesten, eten en drinken voordat de vastentijd van 40 dagen begon. De vastentijd staat voor een tijd van bezinning voordat het paasfeest begint. De aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen wordt gegeven op 11 november.
Het verenigingsleven en alles wat daarbij komt kijken is een belangrijke deel van de beleving van carnaval. Elke plaats heeft zijn eigen carnavaleske gebruiken en tradities die hun carnaval uniek maakt. In Den Bosch bijvoorbeeld draagt iedereen een boerenkiel, van rijk tot arm, iedereen is gelijk tijdens carnaval.
Het bourgondische carnaval met skihutmuziek en outfits in een bepaald thema vind je dan ook in Brabant en zeer zeker niet in buurprovincie Limburg. Daar vieren ze geen carnaval maar Vastelaovend (Vastenavond - voor het vasten) en is afgeleid van het Venetiaans carnaval.
Men schminkt hier het hele gezicht en draagt maskers om zo onherkenbaar over straat te kunnen. De Limburger pakt echt uit in de mooiste opvallendste kostuums van goede kwaliteit. Het is ook belangrijk dat het kostuum warm is, het carnaval wordt in Limburg niet zo zeer in de kroeg maar echt op straat gevierd. Er wordt ook uitsluitend traditionele Limburgse of Duitse muziek gedraaid.
Helaas valt het carnaval niet echt in het kampeerseizoen. Toch zijn er wel degelijk campings geopend waar je bijvoorbeeld een stacaravan met verwarming kunt huren. Zo kun je op een comfortabele manier slapen en de volgende dag weer verder feesten. Ben je niet tijdens de carnavalsperiode in Brabant maar wil je er toch meer over te weten komen bezoek dan een van de volgende museums.
In het voormalig poortgebouw van een klooster aan de Binnendieze in Den Bosch vind je het nationaal Carnavalsmuseum. Je kunt je hier onderdompelen in de rijke historie van het nationale, internationale en Oeteldonks (Den Bosch) carnaval. In Oosterhout kun jet het speelgoed & carnavalsmuseum Op Stelten bezoeken.
De Efteling en de provincie Brabant zijn als sinds 1952 met elkaar verbonden. In de beginjaren bestond de Efteling uit slechts een paar 'attracties' zoals een theehuis, speeltuin en een sprookjesbos met een aantal sprookjes. Anton Pieck maakte de bijzondere ontwerpen en hoewel het park in de loop der jaren natuurlijk flink is uitgebreid is deze sfeer nog overal terug te vinden in het park.
Het park bestaat uit verschillende 'rijken' ieder met zijn eigen sfeer en bijbehorende attracties. Het Sprookjesbos, Villa Volta, de vliegende Hollander, Vogel Rok, wie er is er nu geen fan van de Efteling en droomt er niet van een bezoek? De Efteling heeft attracties voor alle leeftijden en is het gehele jaar door leuk om te bezoeken. Je kunt eigenlijk niet in Brabant kamperen zonder het attractiepark bezocht te hebben. Het park is dusdanig groot dat een dag eigenlijk niet genoeg is, de Efteling is elke keer anders en blijft verrassen.
Niet gek dus dat er tal van campings in de buurt van Kaatsheuvel te vinden zijn. De campings variëren erg in grootte en faciliteiten. Misschien 'gebruik' je de camping alleen voor het neerzetten van je caravan of tent en ben je de hele dag in het attractiepark. Een minicamping of kamperen bij de boer zou dan een goede optie kunnen zijn. Na een dagje pretpark kun je dan lekker ontspannen voor je tent of caravan. Ook zijn er grotere recreatieparken met veel faciliteiten geschikt voor een langer verblijf. In de buurt van Kaatsheuvel waar de Efteling gelegen is, is namelijk nog veel meer te zien en te beleven. Op campingzoeker vind je snel de camping die bij je wensen past.
Nog zo'n attractietopper van formaat is te vinden in Hilvarenbeek; de Beekse Bergen. Je hebt dan meteen het grootste dierenpark van de Benelux te pakken, waar meer dan 100 diersoorten te zien zijn. Hier kun je in ons eigen kikkerlandje op safari en oog in oog staan met wilde dieren.
Er zijn vier soorten safari's waar je aan kunt deelnemen; te voet, met je eigen auto, in een safari bus of tijdens een bootsafari. Je betaald entree voor de vier werelden en de volgorde van bezoek bepaal je zelf.
De Beekse bergen bestaat als sinds 1968 en is begonnen als leeuwenpark. Je kon toen vanuit je auto leeuwen observeren. Dit kan vandaag de dag nog steeds maar het park is flink uitgebreid.
Hoe bijzonder is het dat je kunt kamperen met het geluid van wilde dieren op de achtergrond? Dit vakantiepark met camping is helemaal in jungle en safari thema uitgevoerd en beschikt onder andere over een overdekt junglebad. Er is een uitgebreid recreatieprogramma en diverse horecagelegenheden.
Beschik je niet over een eigen kampeermiddel dan zijn er ook diverse huur- en glampingaccommodaties te boeken. Boek gerust een aantal dagen bij want naast het safaripark ligt Speelland Beekse Bergen. Zeker met mooi weer een enorme aanrader want de meeste attracties zijn buiten rondom de waterplas gesitueerd. Zo kunnen de kids in de safari buggybaan, over de stormbaan, in de botsboten of in de aquashuttle. Neem vooral je zwemkleding en een set droge kleren mee!
Noord-Brabant heeft prachtige steden om te bezoeken tijdens je vakantie in de provincie. Maar soms heb je geen zin in een stedentrip, zoek je een uitstapje van een paar uurtjes of kampeer je dichtbij een van de vele mooie dorpjes die Brabant rijk is. We geven je graag een paar tips om wat echte Brabantse pareltjes te bezoeken.
Onder Breda, tegen de Belgische grens, vind jet het plaatsje Zundert waar in 1853 de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh werd geboren. In Zundert kun je de Van Gogh route lopen en al wandelend terug naar de roots van Vincent. Je komt onder andere langs de pastorie waar hij opgroeide en de Kerk waar hij wekelijks heen ging. In het Vincent van GoghHuis kom je nog meer te weten over zijn jeugd en verdere leven buiten Zundert. Ook kinderen maken op een interactieve manier kennis met deze wereldberoemde schilder.
In Oudenbosch gelegen tussen Breda en Roosendaal staat een replica van de Sint-Pietersbasiliek zoals je die vindt in Vaticaanstad, Italië. De basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is dagelijks geopend voor publiek. De toegang is gratis. De Basiliek is imposant groot en heeft prachtige details. Door het volgen van een rondleiding met het een gids of een audiotour kom je alle ins en outs te weten. Met een wenteltrap kun je bovenin de koepel komen, het uitzicht is zeker de moeite waard. Leuk weetje: Frans Bauer is getrouwd in de Basiliek, hij woont op korte afstand van Oudenbosch.
Nog zo'n mooi Brabants pareltje is het vestingstadje Heusden aan de Maas bij Den Bosch. Een geliefde plek voor watersporters om even aan te leggen in een van de twee jachthavens of in de stadshaven. De vormen van de vesting zijn nog duidelijk zichtbaar; stadgracht, poorten, bastions en kanonnen, je waant je echt in de middeleeuwen. Druk bezocht is de maandelijkse brocante markt in Heusden. Maar er zijn ook tal van andere unieke winkeltjes zoals een speelgoedwinkel uit grootmoeders tijd of 'Bakkertje Deeg' een nostalgische bakker.
De provincie Noord-Brabant grenst aan haar zuidkant voor tientallen kilometers aan buurland België. Grenstoerisme is dan ook geen onbekend begrip voor Brabanders en haar toeristen. Het is zeker voor inwoners van de gemeentes Reusel, Bladel en Eersel een traditie om op een zonnige zondagmiddag een wandeling te maken in de natuur rondom de abdij van Postel (net over de grens) en vervolgens een 'Bels' frietje te gaan eten.
Je kunt de abdij van Postel ook bezoeken en gelijk een abdijbiertje kopen om mee te nemen naar de camping. Voor de abdij is een heuse eetstraat gecreëerd genaamd het Postels pleintje waar je ruime keuze hebt uit allerlei friet-, snack- en ijscokramen. Nog een bijzondere gemeente is de grensenclave Baarle-Nassau. Al wandelend door het dorp ga je ongemerkt zo een paar keer de grens over. Soms loopt de grens van Nederland met België dwars door een huis. De plaats van de voordeur bepaalt in welke gemeente en welk land de inwoners zijn ingeschreven.
Het zal je niet verbazen dat de meeste bezienswaardigheden te maken hebben met de grenssituatie Nederland - België. In het bezoekerscentrum en bij museum de vergane glorie leer je meer over de bijzondere geschiedenis van wat ze zelf noemen het merkwaardigste dorp ter wereld.
Kamperen kun je bijvoorbeeld bij minicamping De Wielewaal in Baarle. Zo kun je langer genieten van het beste van beide landen. Het Nederlandse fietsknooppuntenroute sluit aan op de Belgische, maar er is bijvoorbeeld ook een leuke uitgezette culinaire fietsroutes.
In Baarle en omgeving wordt namelijk ook bier gebrouwen en wijn verbouwd. Met de kinderen is het leuk om de smokkelroute te lopen. De grensstreek van Nederland en Belgie bij de Strijbeekse heide is bekend om zijn grote smokkelgeschiedenis. Het was vroeger niet gemakkelijk en duur om mensen en goederen van het ene land naar het andere te krijgen.
De informatiebordjes langs de route vertellen je er meer over en de beek waarlangs je wandelt markeert de grens. Een leuke stop op de route is restaurant het Smokkelaartje.